Annons
Annons

Angående ryskt och belarusiskt deltagande vid internationella tävlingar 

Foto: Mikael Sjöberg

Svenska Ridsportförbundet är fortsatt negativt till ryskt och belarusiskt deltagande vid internationella tävlingar, en fråga som har aktualiserats inför OS.

Den Internationella Olympiska Kommittén väntas inom kort ta beslut gällande ryskt och belarusiskt deltagande inför nästa års OS i Paris. Ett beslut som har många ögon på sig efter att den internationella paralympiska kommittén förra veckan beslutat att atleter från dessa länder får delta under neutral flagg på Paralympics 2024. Den svenska paralympiska kommittén röstade emot detta beslut.

Svenska Ridsportförbundet gick redan i februari 2022 ut med att förbundet bojkottar alla tävlingar i så väl Ryssland som Belarus och var då också tydliga med att ryska och belarusiska deltagare bör stoppas från deltagande vid internationella tävlingar. Denna ståndpunkt står alltså fast.

- Svenska Ridsportförbundet står kvar vid sin tydliga ståndpunkt att inte tillåta ryska eller belarusiska aktiva i internationella tävlingar. Kriget pågår fortfarande med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina visar inga tecken på att mattas av. Det är viktigare än någonsin att vi inom idrotten sluter oss samman och står kvar vid vår ståndpunkt i support med det ukrainska folket, säger Andrea Barth, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.

Det internationella ridsportförbundet FEI repeterade i våras att ryska och belarusiska aktiva, hästar och funktionärer är förhindrade att delta i FEI-aktiviteter. Förbudet infördes den 2 mars 2022 efter invasionen av Ukraina och kommer att kvarstå tillsvidare, meddelade FEI Länk till annan webbplats. den 4 april 2023.

Riksidrottsförbundet klargjorde nu i helgen Länk till annan webbplats. sitt ställningstagande rörande ryskt och belarusiskt deltagande vid internationella tävlingar, efter att i september Länk till annan webbplats. ha repeterat att man är fortsatt negativ till ländernas eventuella deltagande.

Publicerad:

Aktuellt