Annons
Annons

Ryttargalan: Tobias Grönberg är Årets tränare

Tobias Grönberg tog emot utmärkelsen Årets Tränare av hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Foto: Roland Thunholm

2010 lämnade han elitsatsningen som ryttare för att ta sig an tränarrollen med full kraft. Anledningen till yrkesvalet är enkel.
– Jag jobbar med det här helt enkelt för att jag älskar att träna hästar och ryttare, säger Tobias Grönberg, Årets tränare 2023.

Tobias Grönberg, 51, har vigt sitt liv åt hästar, ridning och tävling och tar kunskapen vidare med stort engagemang och mycket värme.

Han växte upp i det klassiska hästområdet kring Flyinge utanför Lund och precis som för barndomskompisarna Fredrik Jönsson och Peder Fredricson tog karriären fart som fälttävlansryttare.

Jag kände att det här vill jag följa. Jag ville verkligen vara på hennes tävlingar till hundra procent och det blev ett väldigt tydligt break att jag gick från att vara elitryttare till tränare.

Han hann med ett EM, ett VM, världscupfinaler och anrika femstjärniga Badminton Horse Trials innan han för 13 år sedan fattade beslutet att fokusera på tränarrollen.

– Min och Malins dotter Emelie hade börjat tävla och jag kände att det här vill jag följa. Jag ville verkligen vara på hennes tävlingar till hundra procent och det blev ett väldigt tydligt break att jag gick från att vara elitryttare till tränare. Jag började sätta mina elever i det allra första rummet och tänkte att nu ska de ska gå först och jag ska gå bakom och stötta deras resa, säger Tobias Grönberg.

Jag är väldigt, väldigt glad och rörd också faktiskt. Det är lite oväntat men självklart väldigt, väldigt roligt. Hela mitt liv kretsar ju kring det här.

Sedan dess har han blivit B-tränare i hoppning och C-tränare i fälttävlan. Enormt många träningstimmar efter beslutet 2010 vinner han Årets tränare 2023.

– Jag är väldigt, väldigt glad och rörd också faktiskt. Det är lite oväntat men självklart väldigt, väldigt roligt. Hela mitt liv kretsar ju kring det här, säger han.

Hur skulle du själv beskriva din filosofi som tränare?

Jag är väldigt noga med grundridning. Är man inte intresserad av det så är det väldigt svårt att nå målen. Det är en otroligt viktig del. Jag läser ”Ridhandboken” fram och tillbaka. Man kan lösa många problem på marken redan innan man börjar hoppa och går man för fort fram får man oftast backa ännu längre.

Självklart ska man lära ut teknik och träna på det, de ska ju bli duktiga på att tävla. Men jag lägger också mycket tid på hur hästarna mår, hur de är skodda, vad de får för foder. Sedan är det ju allt som händer kring ryttare.

Helhet är ett annat ledord.

– Självklart ska man lära ut teknik och träna på det, de ska ju bli duktiga på att tävla. Men jag lägger också mycket tid på hur hästarna mår, hur de är skodda, vad de får för foder och hela den delen. Sedan är det ju allt som händer kring ryttare, vad händer i deras liv, hur mår de och vad händer runt omkring, säger Tobias.

Tobias Grönberg jobbar 60 procent på Segragymnasiets Idrottsprofil med inriktning ridning/hästhållning. Utöver det har han träningar 30 timmar i veckan.

– Varje gång det kommer in en elev i ridhuset är det en ny individ som tagit sig till träning, då ska det känna att de är viktiga. Jag jobbar mycket på att lära känna dem för jag vill ha högt till tak. Och för att veta hur högt man kan lägga ribban måste man veta hur de känner.

Vad är det bästa med att vara tränare?

Det är så mycket men ska man välja så måste det vara glädjen i deras ögon när de lyckas. Och när man kan följa rytmen och ”flowet”. Sedan är det förstås väldigt viktigt att finnas där för dem när det går dåligt. Att stötta, peppa och ge vägar framåt, säger han.

Det är min grundtanke att jag ska träna mer. Jag vill leva som jag lär, jag måste också träna och utvecklas om jag ska vara trovärdig.

Nya uppdrag väntar, bland annat ska han tillbaka till fälttävlansrötterna och hålla i hoppträning för fälttävlanslandslagets ponny och juniorer. Han vill också gärna hålla liv i sin egen ridning och siktar på att träna lite oftare själv, bland annat för dottern Emelie.

– Det är min grundtanke att jag ska träna mer. Jag vill leva som jag lär, jag måste också träna och utvecklas om jag ska vara trovärdig, säger Tobias Grönberg, Årets tränare 2023.

Priset Årets tränare delas ut av Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och Utbildningssektion och går till en tränare som, oavsett nivå, står för ett gott ledarskap och lär ut god ridning/körning och hästkunskap på ett föredömligt sätt. Årets tränare sätter alltid hästvälfärden högt.

Nominering:

Årets tränare har en unik förmåga att få hästar som ryttare att känna tillit, få självförtroende och nå sin fulla potential. En superpedagog med humor som ger sitt hjärta i jobbet och är en fin förebild, både som tränare och medmänniska. Tobias Grönberg är rättvis, kompetent och fantastisk på att lyfta varje ekipage.

Publicerad:

Aktuellt