Annons
Annons

Ridsporten i Växjö står stark med kommunens stöd

Ridskoleverksamhet på anläggningen som tidigare drevs av Theleborgs Ryttarsällskap men som nu drivs av Växjöortens Fältrittklubb.

Foto: Malin Enestubbe

Växjöortens Fältrittklubb beviljades just två miljoner kronor av kommunens kultur- och fritidsnämnd för att starta upp ny verksamhet – och fler stora saker är på gång. – Det har blivit rejält drag, säger Tobias Jönberg, ordförande.

När Theleborgs Ryttarsällskap ansökte om konkurs köpte Växjö kommun klubbens anläggning. Av de som sedan lämnade in intresseansökan för att driva anläggningen ansågs Växjöortens Fältrittklubb bäst lämpad. Och nu har man alltså beviljats två miljoner kronor för att komma i gång.

– Vi vill jobba med lite annan typ av verksamhet än den ridskoleverksamhet vi driver på vår nuvarande anläggning. Vi ska vara noga med att inte blanda ihop verksamheterna, säger Tobias Jönberg och utvecklar resonemanget vidare.

– Till exempel kan det handla om ridning för de som har funktionshinder. Man vet ju också att samvaro med djur kan fungera väl som behandling vid olika typer av neuropsykiatriska diagnoser och psykisk ohälsa. Här jobbar vi gemensamt med kommunen.

Anläggningen som tidigare drevs av Thleborgs Ryttarsällskap och nu av Växjö Fältrittklubb.

Foto: Malin Enestubbe


När Theleborgs Ryttarsällskap ansökte om konkurs försvann också 200 ridskoletimmar i Växjö och det tar man också i beaktning när den nya verksamheten planeras.

– Alla som vill rida kan inte göra det i Växjö idag. Man skulle kunna tänka sig någon form ridlekis exempelvis, just för att de minsta barnen ska komma igång, säger Tobias Jönberg.

Samtidigt som man startar den nya verksamheten är klubben också i full gång med att bygga ut anläggningen man redan driver.

Det handlar inte om konkurrens utan vi jobbar hellre upp ridsporten tillsammans. Vi klubbar har bra kommunikation.

Där handlar det om nytt ridhus med måtten 35x80 m, nytt ridskolestall för 30 hästar och kanske också ytterligare ett ridhus.

– Tanken är att det ska vara klart hösten 23. Med det nya ridhuset kommer vi att kunna arrangera stora inomhustävlingar också och med ytterligare ett ridhus skulle det bli fler ridhustimmar för privatryttare, säger Tobias Jönberg.

Det nya ridhuset på Växjöortens Fältrittklubb.

Foto: Daniel Enestubbe

 

Det är inte bara på Växjö Fältrittklubb som framåtandan och engagemanget är stort. Ridsporten i stort är på stark frammarsch i Växjö och kommunen är med på tåget. Ortens andra klubb; Växjö Ridklubb, har också fått stöd för projektering av en ny anläggning.

– Kommunen har satsat mycket på ridsporten, men vi har också jobbat många år för det. Vi i klubbarna har också ett väldigt bra samarbete och har gemensamma möten och bra kommunikation. Det handlar inte om konkurrens utan vi jobbar hellre upp ridsporten tillsammans, säger Tobias Jönberg.

Publicerad:

Aktuellt