Annons
Annons

Var rädd om Allemansrätten

För oss som älskar hästar är det inte mycket som slår en härlig uteritt med vårsol, spirande grönska och fågelkvitter. Den svenska allemansrätten ger oss ryttare en unik möjlighet att rida i skog och mark men den innebär också ett stort ansvar.

Våren innebär inte bara sol och härliga uteritter, utan även ett stort ansvar hos ryttare att vara rädda om naturen. Att tjälen släpper gör att marken blir mjuk och ömtålig – en häst kan orsaka stor skada i skog och mark, för att inte tala om flera hästar.

Allemansrätten innebär inte att alla områden och vägar är tillåtna och som ryttare måste du därför ha koll på var du får, och var det är lämpligt, att rida. Det är alltid bäst att i förväg prata med markägare, särskilt om du rider samma stigar ofta eller ni är fler som rider tillsammans.

En stig som trampas sönder under våren blir gropig och knögglig när marken torkar till sommaren. Att redan när tjälen släpper vara noga med att rida på lämpliga ställen skapar inte bara en bättre relation till markägare och andra friluftsmänniskor – det skapar också en möjlighet att behålla en trevlig ridstig under hela året.

Naturvårdsverket har gjort en folder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med några enkla regler för vad som gäller

Publicerad:

Aktuellt