Annons
Annons

Roland Thunholm hyllad hederspristagare

Roland Thunholm är Årets hederspristagare 2022. Pressfotograf och prisutdelare: Malin Baryard Johnsson

Foto: Mikael Sjöberg

Roland Thunholm riktar gärna fokus mot andra och håller sig själv i bakgrunden. Därför var det också svårt att fånga hans uppmärksamhet när det var dags att dela ut Årets hederspris på Ryttargalan.

I över 50 år har fotograf Roland Thunholm bevakat ridsporten och det är nog få som sett så mycket ridsport som just han. När det var dags för Ryttargalan i slutet av november fanns Roland som vanligt på plats för att jobba bakom kameran. Och är det drog ihop sig till utdelning av ett av de mest hedervärda priserna på galan – Årets hederspris - parkerade sig Roland som vanligt framför scenen för att fånga ögonblicket med sin kamera. Inte ens när hyllningsfilmen med hälsningar från vänner och kollegor rullat klart på bildskärmen greppade Roland Thunholm att det var han själv som stod i rampljuset. Det var en populär pristagare som klev upp på scenen för att hyllas med hederspriset och stående ovationer. Prisutdelare var Malin Baryard Johnsson, och för en stund blev rollerna ombytta när Malin greppade kameran riktade fokus mot Roland.

Här är filmen som Roland missade och som ringade in vår hederspristagare på ett så fint sätt.

Rolands dotter Matilda Thunholm fanns förstås på plats och överraskade pappa vid prisutdelningen.

Foto: Mikael Sjöberg

När ridsporten illustreras, vare sig det är från tävling eller vardag på stallbacken, är det ofta med en bild signerad Roland Thunholm. Och så har det varit så länge någon av oss minns. Roland Thunholm har frilansat för 50-årsjubilerande tidningen Ridsport sedan starten, och var i farten som fotograf långt innan dess.

Det finns få medaljörer, internationellt eller här hemma, som inte fått sina triumfer dokumenterade av Roland Thunholm. Har du tagit en SM-medalj har Roland med största sannolikhet tagit en bild. Likaså om du varit uttagen till, eller till med tagit medalj, på ett mästerskap eller annan stortävling. Är det hästar eller ponnyer på tävlingsbanan är Roland på plats vid sargen.

Dessutom är Roland Thunholm uppskattad både av ryttare och hästägare, där flera blivit nära vänner under åren, och av kollegorna i pressrummet. Hos Roland ryms både proffsigheten och yrkeskunnandet, vänligheten och omtänksamheten när det gäller dem omkring honom. Samt en stor dos humor.

Både ridsporten och fotografin har förändrats och utvecklats under de år Roland Thunholm varit verksam. I Rolands yrkesmässiga barndom var hästar, hinder och kameror tyngre och långsammare. Nu är hästarna kvickare, bommarna lättare och från kameran går bilderna direkt till redaktören. Tidigare hängde framkallade filmrullar på tork och väntade på att bli färdiga bilder att levereras till redaktionen.

I sin tidiga karriär jobbade Roland med reklamfotografi och mode i en ateljé i Stockholm. Sedan gick han vidare till Länstidningen i Södertälje. Där blev det inte bara idrottsbevakning utan också jobb för nyhetsredaktionen. Men med tiden har hästarna och ridsporten tagit över, inte bara på jobbet utan även hemma. Tillsammans med familjen, hustru Sarah Belin Thunholm och dottern Mathilda, har egna hästar fötts upp på Gullsmedsmora och framför allt Mathilda har gjort avtryck på tävlingsbanorna.

Livet på Gullsmedsmora har också gett Roland möjlighet till strövtåg i naturen och eget kräftfiske.

Tyvärr drabbades Roland, och hela familjen, av en chockartad förlust när Rolands parhäst under många, många år, Sarah Belin Thunholm, hastigt gick bort förra året. Sarah har lämnat ett stort tomrum efter sig, och är enormt saknad både på Gullsmedsmora och på stallbackar, tävlingar och i pressrum.

Men Roland finns med oss och vi är alla glada att han fortsatt att hålla objektivet riktat mot oss i sitt arbete med att dokumentera ridsporten. OS i Paris är inte långt borta och enligt uppgift från vanligtvis välunderrättat håll så kommer Roland att stå vid sargkanten för sitt åttonde OS.

Juryns motivering:
Med sin speciella blick har han riktat fokus mot ridsporten i över fem decennier. Det är inte mycket som undgått hans sökare när han nyfiket, ödmjukt och med stor passion betraktat ridsporten på nära håll. Årets hederspristagare har med känsla och professionalism förevigat ridsportens vardag och oförglömliga ögonblick. Han står för en livsgärning och många kapitel i svensk ridsports samlade historia.

Med fokus på ridsporten i över 50 år.

Fotograf: Susanne Högdahl Tidningen Ridsport

Publicerad:

Aktuellt