Annons
Annons

Hopplaget strödde ny guldglans när Ryttargalan hyllade sin kung

Foto: Mikael Sjöberg

Mycket handlade om VM, guldmedaljer, guldryttare och guldhästar när Ryttargalan fyllde Vinterträdgården på Grand Hotell i Stockholm på onsdagskvällen. Och allra mest handlade det om Henrik von Eckerman.

Världsettan vann Årets bragd, blev Årets hoppryttare och hans guldhäst King Edward utsågs till Årets häst. Stående ovationer och jubel mötte honom på scenen när VM-bilderna rullades upp.

- Det är alltid otroligt att minnas tillbaka på VM, det är alltid en speciell känsla varje gång man ser det, och självklart väldigt kul att komma hem till den svenska publiken också, säger Henrik von Eckermann.
Årets bragd delas ut i samarbete med Saab.
Det skulle inte förvåna mig om han blir hästen genom tiderna, jag ser bara så mycket fram emot allt som komma skall.

Han fortsätter att blicka tillbaka på de fem dagarna i Herning då han och King Edward skrev ridsporthistoria.

- Det är en lättnad fortfarande när man ser på det. Allt annat än att vinna de här gulden hade inte varit tillräckligt bra, det var så det var verkligen och att det gick vägen, ja det är fantastiskt.

Foto: Mikael Sjöberg


Återigen hyllade han sin stjärnhäst.

- Han talar sitt eget språk. Helt otrolig. Det skulle inte förvåna mig om han blir hästen genom tiderna, jag ser bara så mycket fram emot allt som komma skall. Han är ju vår familjemedlem och det är något speciellt med honom varje gång man ser honom, säger Henrik von Eckermann om King Edward.

Efter förra året trodde man så klart att det skulle bli svårt att toppa, men nu tror jag verkligen det blir svårt.

Han tog också emot hyllningar tillsammans med guldkollegorna i VM-laget; Rolf-Göran Bengtsson, Jens Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Peder Fredricson och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona. Såväl dem som deras hästar och hästägare hyllades när utmärkelserna delades ut och för VM-guldet och segern i Nations Cup på Spruce Meadows vann de Årets Prestation.

- En fantastisk gala med väldigt värdiga vinnare. Så klart också fantastiskt för oss att få gå upp och ta emot hyllning för guldet. Efter förra året trodde man så klart att det skulle bli svårt att toppa, men nu tror jag verkligen det blir svårt, säger Peder Fredricson när han blickar tillbaka på åren med OS-guld och VM-guld.

 

Årets Uppfödare blev Sören Savgren, Väddö, som fött upp Markan Cosmopolit. Succéhästen som tillsammans med Jens Fredricson säkrade det svenska VM-guldet med en felfri ritt som tredje ryttare ut och som också i år blev trea i världscupfinalen.

När Cosmo gick i mål var det bara ståpäls.

Han kallar själv sin verksamhet för vuxenhobby, nu vet han att den håller världsmästarklass. Eftersom Sören befann sig på djursjukhuset med en sjuk hund tog Victoria Logård emot priset åt honom.

- Sören har världens största hjärta för djuren och han är så värd detta. Allt får ta den tiden hästarna behöver och det är tacksamt oss som rider hans hästar. När Cosmo gick i mål var det bara ståpäls, säger Victoria som tränar Sören Savgrens dressyrhästar.
Årets uppfödare delas ut i samarbete med EquiTours.

På Ryttargalan hyllas hela ridsporten, båe bredd och elit. På ridskolan utbildas framtidens ryttare och här jobbar de trygga och fantastiska ridskolehästarna.

Årets ridskolehäst heter Coolboy Rory och finns hos Sundsvalls Ridklubb.

- Vi är så stolta över honom och så glada för hans skull, säger Sofia Lundberg som var en av "dressytanterna" i fredagsgruppen som skrev en dikt till sin favorithäst.

Foto: Mikael Sjöberg

 

Årets ridlärare delas ut i samarbete med Granngården. Priset gick till Anette Liljegren, Örestads Ryttaresällskap.

- Man är så glad när man får se ryttare i alla åldrar utvecklas, det är det allt handlar om och det är det som ger glädje. Det är fantastiskt när man med enkla medel kan hjälpa andra att bli bättre, säger årets ridlärare.

Årets ridskola finns hos Arvika Ridklubb. Priset delas ut i samarbete med Folksam.

- Vi har fokuserat mycket på att ständigt förbättras. För hästar, elever och inte minst arbetsmiljön. Det är verkligen ett lagarbete att vi kan hålla en så hög kvalitet, säger Johanna Nilsson, ordförande i Arvika RK.

Det här priset betyder jättemycket, så mycket inspiration och jag fortsätter kämpa på, sätter en fot framför den andra som jag alltid gör.

Alla har det inte lika förspänt och för att hylla och uppmuntra dem som aldrig ger upp trots tuffa förutsättningar har dressyrryttaren

Patrik Kittel instiftat priset Årets kämpe före att hylla de som trots motgångar och tack var läkande hästkraft aldrig ger upp.

Foto: Mikael SjöbergPatrik Kittel var på plats på galan för att dela ut årets pris till Helena Warme Erlandsson som tagit sig tillbaka till hästryggen efter en olycka.

- Jag trodde aldrig det skulle hända mig att få gå upp här. När det hände det som hände hade jag precis utbildat min första häst till Grand Prix. Det här priset betyder jättemycket, så mycket inspiration och jag fortsätter kämpa på, sätter en fot framför den andra som jag alltid gör. Min häst är världens finaste, så lugn och så fin, gör aldrig någonting. Han har betytt allt för att ta sig tillbaka, säger Helena Warme Erlandsson.

Vi har följts åt sedan jag började rida Allsvenskan på sent 80-tal. Han har alltid varit med. Han är en stor del av vår hoppvärld. Det finns alltid glädje hos honom 

Ett av de tyngsta priserna på galan är Årets hederspris som delas ut av Ryttargalans jury. Vem som får hederspriset avslöjas inte förrän på själva galakvällen. I år var det fotograf Roland Thunholm som efter mer än fem decennier som ridsportfotograf fick befinna sig i rampljuset och på ”fel sida” om linsen.

Foto: Mikael Sjöberg

 

- Vi har följts åt sedan jag började rida Allsvenskan på sent 80-tal. Han har alltid varit med, och är det fortfarande. Han är en stor del av vår hoppvärld. Det finns alltid glädje hos honom och det känns som han känner mig väl, han är en av dom som möter mig först efter både framgång och motgång och tar alltid allt så bra, han är fantastisk, säger Malin Baryard Johnsson som delade ut priset.

Årets hästskötare delas ut i samarbete med ATG. Priset gick till Sebastian Ulrich som är hästskötare åt dressyrryttaren Therese Nilshagen.

-Han är den bästa häst jag haft hand om. Med Therese på ryggen vill han inte sätta en fot fel. Min uppgift är att alltid sätta honom först, han är mycket speciell, säger Sebastian om största stjärnan Dante Weltino.

-Det betyder väldigt mycket att ha en sån person som han runt Dante, som är så vaken och ser direkt i ögonvrån som nåt är fel, säger Therese Nilshagen.

På Ryttargalans hemsida finns mer information om vinnarna och övriga nominerade, ryttargalan.se


Ryttargalan 2022 – årets vinnare

Årets Bragd - presenteras av Saab: Henrik von Eckermann, VM-guld individuellt och i lag

Årets Prestation: VM-guld lag (Malin Baryard Johnsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann, Henrik Ankarcrona, förbundskapten)

Årets Ridskola – presenteras av Folksam i samarbete med Svenska Ridsportförbundets Ridskole- och utbildningssektion: Arvika Ridklubb https://www.arvikaridklubb.com/ Länk till annan webbplats.

Årets Ridskolehäst: Coolboy Rory, Sundsvalls Ridklubb https://sundsvallsrk.se/ Länk till annan webbplats.

Årets Ridlärare – presenteras av Granngården: Anette Liljegren, Örestads Ryttaresällskap

Årets Häst: King Edward, ryttare: Henrik von Eckermann

Årets Hästskötare – presenteras av ATG: Sebastian Ulrich, Tyskland (dressyr)

Årets Uppfödare – presenteras av Equitours: Sören Savberg, Väddö

Årets Tränare: Catrin Henriksson, Våxtorp

Årets Kämpe – utses i samarbete med Patrik Kittel: Helena Warme Erlandsson, Höör

Årets Hederspris: Roland Thunholm, Guldsmedsmora, Nykvarn

Årets ryttare/kusk – Svenska Ridsportförbundets Championatstecken: Henrik von Eckermann, Nederländerna, (hoppning), Patrik Kittel, Tyskland, (dressyr), Frida Andersén, Hofors, (fälttävlan), Ella Lindblom, Flen, (distansritt), Johan Herner, Klippan, (sportkörning)

Årets Komet – presenteras av tidningen Ridsport: André Brandt, Tyringe/Ronneby, Skyrup Country Club Ryttarförening

Morgondagens häst: Caspian 15, ryttare: Louise Romeike, Tyskland (fälttävlan)

Morgondagens stjärna: Linnea Kristiansen, Huskvarna, Jönköpings Fältrittklubb (sportkörning)

På Ryttargalan 2022 delades två specialpriser ut. Hästägare i världsklass till Charlotte Söderström och en gratulation till 50-årsfirande tidningen Ridsport.

På Ryttargalans hemsida finns mer information om vinnarna och övriga nominerade, ryttargalan.se

Publicerad:

Aktuellt