Annons
Annons

Hästen är ett flockdjur

Det är inte ovanligt att se hästar gå ensamma trots att Djurskyddslagen kräver att hästar ska hållas på ett sådant sätt att deras välfärd främjas och deras naturliga beteende kan utföras. Vi rekommenderar att hästar ska gå med kompisar.

Svenska Ridsportförbundets Hästvälfärdsråd har uppmärksammat att många hästar hålls ensamma utan direkt kontakt med artfränder. Förbundet har omkring 850 medlemsföreningar, där mer än hälften finns på ridskolor och på landets ridskolor går hästar oftast i flock. Men m

ångaföreningar hyr också ut stallplatser till privathästar som hästägarna ofta vill ska gå ensamma i egen hage. Detta trots att Djurskyddslagen Länk till annan webbplats.kräver att hästar ska hållas på ett sådant sätt att deras välfärd främjas och att deras naturliga beteende kan utföras.

Hästen är ett flockdjur och mår bra av andra hästar.

I Svenska Ridsportförbundets

stadgar Länk till annan webbplats.krävs att medlemsföreningar måste uppfylla krav på god hästhållning och Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att hästar ska gå med kompisar. 

- God hästhållning är att tillgodose hästens behov. Hästen är ett flockdjur och mår bra av andra hästar. Hästar kliar varandra, viftar bort flugor, leker, äter och solar tillsammans, säger Anna Reilly, ridskolerådgivare på Svenska Ridsportförbundet. 

 

En del hästägare säger att de är rädda för skaderisken, men det är viktigt att också tänka på hästens psykiska och mentala hälsa.

- En del hästägare säger att de är rädda för skaderisken, men det är viktigt att också tänka på hästens psykiska och mentala hälsa som är minst lika viktigt som den fysiska hälsan. Vi vill vara tydliga med att Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att hästar ska gå med kompisar.

 

Ytterligare en aspekt av att ha hästar en och en i separata hagar är att hagarna tenderar att bli relativt små. Det kan på många platser vara svårt att få till större vinterhagar men tar man ner en del av stängslen rör sig hästarna mer vilket är bra för hälsa och välmående. 

 

Publicerad:

Aktuellt