Ny karenstids- och förbudslista 1 oktober 2022

Hovar på häst i grushage.

Ridsportens förbundsveterinär Peter Kallings informerar om ändringar och förtydliganden i Karenstids- och förbudslistan för tävling. De nya bestämmelserna gäller från och med idag, den 1 oktober 2022.

Ändringarna är framtagna av förbundsveterinären i samarbete med trav- och galoppsporterna samt dess nordiska kommitté (NEMAC). Förutom att några nya preparat tillkommit finns också en del förtydliganden. Karenstids- och förbudslistan uppdateras och de nya bestämmelserna börjar gälla 1 oktober 2022.

Uppdateringar i Karenstids- och förbudslista

  • Utvärtes produkter mot insekter, som inte är läkemedel, godkända av Kemikalieinspektionen och avsedda för användning till häst åsätts ingen karenstid för tävling.
  • Zitch vet. får däremot som registrerat veterinärmedicinskt läkemedel en karenstid på 96 timmar inför tävling (innehållande permetrin i en högre koncentration än ovan nämnda icke läkemedel).
  • RenuTend, ett nytt godkänt läkemedel för häst med mesenkymala stamceller för behandling vid senskador har, liksom redan tidigare godkända stamcellspreparat för ledbehandling, som sådant minst 28 dygn karenstid inför tävling. Då emellertid all dokumentation ännu ej är tillgänglig, är slutlig karenstid för aktuellt preparat ej fastställt.
  • Hemosilate vet. (etamsylat) har nu åsatts en karenstid inför tävling på 6 dygn.
  • Övriga ändringar i substanslistan gäller uppdateringar av nya läkemedel med tidigare listade substanser samt vissa redaktionella ändringar och förtydliganden markerade i kursiv stil.

Förtydliganden i lista över förbjudna substanser och åtgärder

  • Att tävla sto tidigare än 120 dagar efter fölning är inte tillåtet. (korrigerat från 180 d. till 120 d. i enlighet med nuvarande TR).

Läkemedel godkända för användning till djur men förbjudna till tävlingshästar som angivits startförbud i enlighet med gällande Karenstids- och förbudslista (22-02-01), har förtydligats vad gäller ansökan om dispens enligt kursiverat nedan;

  • Immunologisk kastrering (t ex GnRH-vaccin) inom 12 månader före tävling (startförbud)*
  • Pergolid inom 6 månader före tävling (startförbud)*

* För att häst ska kunna starta krävs dispens från livstids startförbud (och därmed bli aktuellt med 12 respektive 6 månaders startförbud). Dispensansökan med komplett veterinärintyg om att hästen är frisk och i tävlingsmässigt skick samt att adekvata prover visat att så är fallet (avseende felaktig diagnos och behandling med pergolid krävs normala ACTH-nivåer i prov tagna under höstperioden, augusti till oktober). Dispensansökan skall då inskickas till Svenska Ridsportförbundet för prövning.

Hela karenstids- och förbudslistan finns HÄR Pdf, öppnas i nytt fönster.. Ändringar i listan är markerade med kursiv text.

Peter Kallings har som förbundsveterinär en rådgivande roll för djur- och smittskydd samt antidopning.

 

Publicerad: