Succé för käpphästhoppning på SIHS 2021

Käpphästhoppning drog storpublik redan på lördagen, och på söndagen höjdes ribban ytterligare när 20 ekipage gjorde upp om segern på höjden 70 centimeter i SIHS Presented by Friends. Segrade i tuff konkurrens gjorde Emmelina på Coffee.

Intresset var stort när det dags för finalisterna att göra upp i den oerhört populära sporten käpphästhoppning under Sweden International Horse Show på söndagen. De fantastiska ekipagen bjöd på många fina ritter på mässarenan, dit de tagit sig efter förra helgens kval Länk till annan webbplats. på Westfield Mall of Scandinavia med 130 deltagare. Klassen gick med bedömningen A:0, där man rider en grundomgång med direkt påföljande omhoppning för felfria. Det var många felfria ekipage trots en utmanande bana där den kluriga tvåkombinationen orsakade svårigheter för flera av ryttarna.

-Det är mycket nerver på både hästar och ryttare här, säger konferencier Gry Forssell när ryttarna värmer upp och hoppar fram inför stor publik.

Fullt ös och barfotahästar

Det var fullt ös när de skickliga ekipagen gjorde upp om segern på sina fina käpphästar. Många satsade fullt ut i omhoppningen där ett av ekipagen till och med gick omkull i farten. Det gäller att våga för att vinna. Och vinnaren Emmelina hade strategin klar innan ritten:

-Jag ska vara snabb och ta små svängar, sa ryttaren innan startsignal.

Efter en fin grundomgång ökade hon farten rejält i omhoppningen och gick i mål på snabba 12,20 sekunder. Två blev Hilda på lilla Art millennicence Aaron, en korsning connemara nordsvensk som för dagen bar en fin tomteluva. Hilda, som har 5-6 käpphästar i träning hemma, rider Aaron bettlöst, berättar hon för publiken.

-Han är duktig på hoppning och ganska liten och lätt. Det är bra när man hoppar högt, säger Hilda som red snabba snäva vägar i omhoppningen.

På tredje plats kom Michelle på Modesty Blaise, som är döpt efter hennes egen fyrbenta ponny. Michelles snygga långa hopp gav tiden 12,69 sekunder.

Några av ekipagen red sina hästar utan skor, likt OS-stjärnorna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

-Det är lättare och snabbare, sa Torun på apelkastade Pelle och berättade också att hon skapat Pelles fina teckning med hjälp av ögonskugga och hårspray

Ridsport för alla

Käpphästhoppning är som ridsport i miniatyr och ett utmärkt sätt att lära sig tävla. Intresset för sporten växer så det knakar och många av dagens deltagare har gjort både hästar och utrustning själva.

-Det är världens bästa hobby tycker jag, säger Gry Forssell.

Tävlingarna arrangeras av Svenska Ridsportförbundet tillsammans med Stockholms Läns Ridsportförbund och Stiftelsen Friends.

-Käpphästar är verkligen fantastiska och gör ridsporten tillgänglig för så många fler, säger tävlingsarrangören Hanna Danewid som arbetar med ungdomsfrågor på Svenska Ridsportförbundet.

Publicerad: