Allas engagemang måste tas tillvara

Varje förening behöver ha medlemmar som gillar att jobba när det är aktiviteter, vill stå i kafeterian eller hugga in och måla och spika. Inte minst för att bygga tillhörighet och gemenskap i föreningen.

Arboga Ryttarsällskap har startat grupper med olika inriktning så att man kan välja efter sitt intresse. Här finns sedan i augusti grupperna Värdskap, Anläggning, Kafeteria och Aktiviteter.
– Vi märkte att många ville hjälpa till, säger ridskolechefen Nissa Veronica Gustafsson.

– Jag fick frågor som: Varför får man inte göra nåt? Varför säger ingen vad som behövs?

Hon säger att ansvaret ligger både på ledningen och de ideella medlemmarna. Att vara öppna mot varandra med vad man vill i föreningen och vilka förväntningar man har.
– Någon vill kanske hjälpa till flera gånger i veckan och en annan någon gång per år. Man måste tänka på att alla inte vill jobba lika mycket och man får inte titta snett på varandra därför, då blir det inte ett bra klimat i klubben, säger hon.


Så föddes idén med västen där det på ryggen står ”Stallcoach – jag hjälper gärna till”. Bara att dra på sig när man kommer till stallet – om man vill dela med sig av sitt ideella engagemang den dagen.
– När det flyter på med engagemanget är det lätt att ta för givet att det ska fortsätta så, säger Nissa.

Men det är inte säkert att ett engagemanget fortsätter och sprids över generationer till exempel.
Det lever inte vidare av sig självt, man måste jobba med det hela tiden, betonar Nissa.

Klubben har arbetat bland annat med materialet Vår ridsportförening Länk till annan webbplats..

– Boken "Vår ridsportförening" är till nytta som diskussionsunderlag och inspiration och man kan lära känna både sina egna och andra medlemmars ideella drivkrafter genom att svara på och tänka igenom frågorna om vad man vill påverka, lära sig mer om och engagera sig för, säger Nissa Veronica Gustafsson.

Just nu känns det som att det finns jättemycket energi och att folk förstår att de får göra saker ideellt

Hon säger att det står i föreningens verksamhetsplan att 60 procent av medlemmarna ska engageras. 
– Förra året räknade vi till 50 procent. Just nu känns det som att det finns jättemycket energi och att folk förstår att de får göra saker ideellt här i föreningen.

– Och även om någon hjälper till bara en gång om året så finns de ändå där. Man måste ta tillvara alla på alla sätt.

I oktober hålls ett uppföljningsmöte som blir en avstämning av hur det går i grupperna. Nissa Veronica brukar prata om att vissa medlemmar ”brinner” och att andra ”glöder”.

– Några kan säga att de tyvärr inte hinner, att annat i livet tar tid just nu. Då är det viktigt att de ändå får uppmärksamhet så att de finns kvar. Jag brukar säga till dem att det är helt okej att ligga på ”glöd” och vänta.

Om föreningen

  • Finns i Brattberget Adolfsberg, Arboga.
  • Har 200 medlemmar, cirka 100 ridande per vecka och tolv ridskolehästar.

Att som Arboga Ryttarsällskap jobba för att fler ska vilja rida och umgås med hästar i en ideell förening – och gärna hela livet – faller under ett av fem fokusområden i Svenska Ridsportförbundets strategi Ridsport 2025 Länk till annan webbplats.– det som heter Ridsport på individens villkor.

Publicerad: