Annons
Annons

Midsommardröm för voltigen i Aachen

Vilken midsommarhelg för svensk voltige! Team Svea gjorde sin bästa uppvisning på tävling hittills i år och klättrade till fjärdeplats i lagtävlingen vid ”Lilla VM” på stortävlingarna i Aachen.

Team Svea övertygade med sin kür i den sista stortävlingen före hemma-EM på Flyinge om en månad. Sverige slutade fyra, som tredje bästa nation. Seger och andraplats gick till Tyskland. På tredje plats Schweiz.
- Det var väldigt roligt med lagets kür idag, säger landslagsledare Pernilla Sjöstrand. De visade sån säkerhet, och då kan det artistiska skina fram. Då kommer poängen.

I första omgången, de obligatoriska övningarna, i fredags hade laget några scary moments med ett par missar – men visade också tydlig kvalitet.
- Där var några udda missar, men också fin höjd i upphopp och svingar, säger Pernilla Sjöstrand.

De visade sån säkerhet, och då kan det artistiska skina fram.

Team Svea har för året en ny kür, komponerad för att ge maximal utdelning utifrån lagets sammansättning. Med effektfulla cerisröda dräkter och specialkomponerad musik av fransk-svenske Henry Benoit ger küren ett starkt helhetsintryck. Laghästen Havhøjs Bello Nero gjorde också ett exemplariskt jobb utifrån sina förutsättningar, linad av Ronja Persson.

- Jag tänkte inte ens på hästen idag, säger Natalie Brixland. Han var helt trygg. Vi kunde bara koncentrera oss, utan att behöva parera. Precis så vill man ju att det ska vara!

Starka küruppvisningar i individuella tävlingen

I den individuella tävlingen fick de svenska voltigörerna Jasmine Jacobsen och Ella Filippa Velander till några av sina hittills bästa kürer, efter en skakig inledning i fredags.

Ella Filippa Velander tävlar i Aachen på reservhästen Elversöes Galantic, linad av Balasz Bence. Galantic är lovande, flott och rörlig, men orutinerad. Tävlingarna i Aachen är ett getingbo, med fullsatta läktare och enormt publiktryck.

I första omgången, grunden på midsommaraftons morgon, blev det för mycket för Galantic. Voltigören på hans rygg kunde nätt och jämnt genomföra de obligatoriska övningarna. Poäng och placering därefter.

Redan i andra omgången på eftermiddagen var hästen lugnare. I lördagens kür gick han helt avspänt, fint lotsad av Balasz, och belönades med över 7.5 i hästpoäng. Ella Filippa nådde om igen över 8 poäng från alla domare och slutade på 8.202 poäng i küren. Hon klättrade från tjugoförsta till åttonde plats i kürklassen och slutade på sextonde plats totalt.

Jasmine Jacobsen hade också en bra midsommardag. På sin egen häst Lucky Lover, linad av Jessica Jönsson, visade hon sin hittills kanske säkraste och snyggaste kür. Poäng i küren 7.299. Totalpoäng efter tre omgångar 6.459.

Nations Cup avslutade midsommarhelgen

På söndagen avslutades voltigen i Aachen med Nations Cup-tävlingen där två individuella voltigörer och ett lag startar. För Sverige startade Ella Filippa Velander på Galantic och Jasmine Jacobsen på Lucky Lover, plus laget Team Svea.

Det blev en minst lika lugn och övertygande kür med fina poäng för Ella Filippa och Galantic, en bra kür med några mindre missar för Jasmine och ännu en toppkür för laget team Svea. De svenska poängen landade på mellan 6.5 och 7.9, en sjätteplats totalt.

Samtliga resultatlistor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt