Annons
Annons

Fint flyt för svensk voltige i Lier

Ella Filippa Velander fick sin första nia någonsin under den internationella tävlingen i Lier, Belgien. Här under EM 2023.

Foto: Roland Thunholm

En seger för juniorlaget Team Svea Junior. En andra- och tredjeplats för juniorherrarna Clint och Lando Fiskbaeck. En femteplacering för Ella Filippa Velander i den stora seniorklassen. Den internationella tävlingen i voltige i belgiska Lier gav många fina formbesked, nu väntar tre spännande år för svensk voltige.
– Det finns potential, säger landslagsledare Jessica Neilands.

– Överlag har det varit en väldigt framgångsrik tävling, Vi har sett många jättefina prestationer och det är alltid roligt när det också leder till topplaceringar, summerar landslagsledaren Jessica Neilands.

Årets CVI på hästanläggningen Azelhof utanför Lier hade samlat internationella starter upp till högsta nivå från Europa, Argentina, Kanada och USA, totalt 17 nationer. Tävlingen ligger bra geografiskt och bra i tid som upptakt inför säsongen.

Från Sverige kom en stor trupp. Ett juniorlag, fem individuella juniorer, fyra individuella young vaulters och en senior. Resultatmässigt allra bäst lyckades juniorlaget Team Svea Junior. Laget som mästerskapsdebuterade med en bronsmedalj vid JEM förra året ledde sin tävling i Lier från start till mål, från grunden genom de båda küruppvisningarna. Hack i häl skuggade det danska laget Team Skibby 1, före tre tyska och ett franskt juniorlag.

De har en härlig sammanhållning och peppar varandra alldeles fantastiskt.Laget gjorde tadiga, jämna och säkra uppvisningar i grunden och ett häftigt kürprogram med lite av de nya franska influenserna: högt tempo, voltigörer upp och runt och av igen i många olika konstellationer.

Och Clint Fiskbaek gör några ruskigt höga och läckra saltos – det ger poäng.

I Sveas juniorlag tävlar Lando och Clint Fiskbaek, Maja Malmberg, Leonie Severin och flyern Amanda Olsson. Till Lier var laget förstärkt av Signe Whern från Köping. Laget tävlar på Elversøs Galantic som får fina hästpoäng. Bakom framgångarna och lagsegern ligger målmedvetet arbete.

– Det här var ju den första tävlingen för säsongen och det finns fortfarande mycket att ta tag i och utveckla. Men det är ett bra gäng. De har en härlig sammanhållning och peppar varandra alldeles fantastiskt. Och det är fler och fler som börjar kunna göra de svåraste sakerna. Man får väl säga att allt har gått enligt plan, så här långt, säger lagets tränare och linförare Daniela Fiskbaek.

Det händer mycket för svensk voltige de kommande tre åren. Med EM-bronset 2023 i åtanke finns förhoppningar om att göra succé även under följande mästerskap.

Foto: Roland Thunholm

Det finns en plan. Den är ganska spännande, i voltigevärlden. Målet för året är Junior-VM som avgörs samlat med seniorernas EM. VM i sommar är ändå ett etappmål. Siktet är inställt på Ryttar-VM nästa år. Då ska laget, förhoppningsvis, representera Sverige – som seniorlag. Därför planerar Daniela Fiskbaek för att starta med juniorlaget vid årets För-VM i Aachen.

– Det är planen, det är bra att testa av redan nu inför nästa år, säger hon.

I Aachen är då tanken att Ella Filippa Velander går in som en tillfälig resurs i det svenska laget, i teamet med sina klubb- och träningskamrater. Ella Filippa satsar nu annars helt och hållet individuellt. Satsningen är gedigen och mångsidig och vintersäsongens hårda arbete har bevisligen givit resultat.

I Lier presterade Ella Filippa en säker grund som gav domarpoäng över 8 från samtliga domare som bedömde voltigören. Hon avancerade med sin hittills säkraste tekniska kür och satte nytt personbästa. Ella Filippa klättrade ytterligare till en slutlig femteplacering med en suveränt säker finalkür, belönad med 9.1, 8.7, 8.8 från domarna, i ett starkt startfält.

– Det var ju extra roligt att få en 9:a i küren, det var min första någonsin, och det på en internationell tävling. Det känns också härligt att kunna göra tre ganska bra uppvisningar – och så var det så roligt att vi var så många från Sverige och Svea här, säger Ella Filippa.

I Lier, och fortsatt framåt under året, tävlar Ella Filippa Velander på den mycket trygga Havhøjs Bello Nero. Nero får inte hästpoäng som lyfter resultatet, men hästens stabilitet gör Ella Filippa till sin bästa voltigör.

Foto: Eric Lennerman

Fyra svenska juniorer tävlade i Lier, på tvåstjärnig nivå. Maja Malmberg, Signe Whern, Clint och Lando Fiskbaek. Clint och Lando Fiskbaek visade också sin säkerhet och nivå och slutade tvåa och trea bland herrarna i juniorernas individuella tvåstjärniga tävling. De tävlar på rutinerade Quarterback Haerup, med mamma Daniela Fiskbaek som linförare.

– Killarna hade några småmissar, men gjorde ändå jättefina uppvisningar. Young vaulters-tjejerna hade det däremot lite tyngre. Några tävlade här nere på lånade hästar och några hästar är ju unga och därmed inte fullt så stabila. Väldigt mycket var ändå bra, och totalt sett gav tävlingen en bra uppladdning inför säsongen, säger Jessica Neilands.

Svenska young vaulters i Lier var Amalia Glimmerhav, My Lindström, Julia Lindquist och Olivia Neilands.

Som domare är det särskilt roligt att få se så många ekipage som visar en så fin harmoni mellan voltigör och häst. Det är ju vad hela sporten handlar om!– Jag kan bara säga att tävlingen i Lier över lag höll en mycket hög standard, sammanfattar den meriterade brittiske voltigedomaren John Eccles.
– Som domare är det särskilt roligt att få se så många ekipage som visar en så fin harmoni mellan voltigör och häst. Det är ju vad hela sporten handlar om!

Fullständiga resultat Lier, Belgien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk voltige har nu alltså tre spännande år framför sig:

2025 bygger upp med genrep i Aachen i juni inför nästa års samlade Ryttar-VM där och sedan återigen en internationell CVI3* på svensk mark i samband med Folksam SM och RM i voltige på Flyinge i juli. Därefter väntar årets mästerskap, EM för seniorer och VM för juniorer och young vaulters i Stadl Paura i Österrike i månadsskiftet juli-augusti.

2026 ligger fullt fokus mot det samlade Ryttar-VM i Aachen, med hoppning, dressyr, fälttävlan, sportkörning, paradressyr och voltige i en jubileumsupplaga av Tävlingarnas Tävling.

2027 har sedan Sverige, Göteborg och Scandinavium fått äran att arrangera världscupfinal – även i voltige. Förhoppningsvis då också med slagkraftig svensk representation.

Text skriven av Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt