Annons
Annons

Bra mästerskapsgenrep för de svenska voltigörerna

Foto: Eric Lennerman

Två svenska NM-guld, fyra silver, två brons. NM i voltige vid CVI Hjallerup på norra Jylland blev ett bra genrep för de blågula voltigörer som gjorde avstamp i Danmark inför VM och EM i Schweiz om drygt två veckor.

Den slutliga medaljfördelningen blev däremot inte klar och korrekt förrän på måndagen när de två unga svenska herrarna Clint och Lando Fiskbaek fick välförtjänt cred för starka insatser – och varsin medalj.

Sverige kom med en stor trupp till NM: 29 individuella, ett Pas de Deux-team, två juniorlag och ett seniorlag, plus ett antal yngre voltigörer som kom till Hjallerup för att skaffa erfarenhet i den första dagens enstjärniga klasser. För landslagsledningen var det de mästerskapsaktuella voltigörernas insatser som vägde tyngst.

- Och jag skulle säga att nästan alla VM- och EM-voltigörerna fick ett bra genrep, säger Pernilla Sjöstrand. Resultaten speglar uttagningen vi har gjort inför mästerskapen väldigt väl.

Juniorlaget Team Svea Junior vann ett övertygande guld med höga domarpoäng för alla tre dagarnas uppvisningar, en grund och två kürer på fina och numera ganska erfarna hästen Elversøs Galantic, med Daniela Fiskbaek som linförare.

Juniorlaget har verkligen slagit igenom med det artistiska.

- Jag studsade riktigt till på min stol, sa den finska domaren Petra Skog efter lagets första küruppvisning. Hoppsan, tänkte jag. Det här är riktigt bra.

- Juniorlaget har verkligen slagit igenom med det artistiska, kommenterar Pernilla Sjöstrand. Vi har för övrigt lite tunt på lagsidan just nu, men det här juniorlaget är konkurrenskraftigt inför JEM.

EM-junioren Lando Fiskbaek och lillebror Clint ingår båda i NM-guldlaget, och övertygade dessutom med individuella topprestationer. Nu tävlade de inte mot särskilt många andra nordiska herrar i Hjallerup – men med en dags eftersläp och efter protester blev regelverket rätt:

De båda svenska grabbarnas resultat räknades samman med resultaten för de betydligt fler unga damerna i respektive ålderskategori.

Clint Fiskbaek stod som överlägsen segrare och guldmedaljör i klassen för Children, damer och herrar, totalt 18 startande. Lando Fiskbaek blev lika stark silvermedaljör i den sammanslagna juniorklassen med 22 voltigörer.

Medaljörer på måndagen, alltså. Rättmätigt och kul och korrekt.

Clint och Lando tog sina segrar med uppvisningar i hög klass och med strålande poäng – slutpoäng 7.586 för Lando och 7.609 för Clint. Båda tävlar individuellt på Quarterback Haerup, med mamma Daniela vid linan.

De EM-uttagna young vaulters-tjejerna Olivia Neilands och Julia Lindqvist hade en inte fullt lika jämn väg fram till sina NM-medaljer, men avslutade tävlingen med två gnistrande fina kürer. Vackert och mycket precist och övertygande med 7.175 respektive 6.919 i slutpoäng. Silver till Olivia, brons till Julia, båda på klippan Havhøjs Bello Nero som inte får de högsta hästpoängen men alltid gör ett gediget jobb på uppvisningsvolten. Linförare också här är Daniela Fiskbaek.

Seniorernas mästerskap i Bern i år är ett VM. En svensk voltigör är kvalificerad, Ella Filippa Velander. I Hjallerup gjorde Ella Filippa sin tredje utlandstävling på den store La Norrmann, grön i gamet, med stor galopp, en hel del nerv men också mycket kvalitet.

Så fort hon har en stabil häst under fötterna så sitter det där.

Grunden första dagen gick bra. Den tekniska küren blev en poängdipp. Omständigheterna i den något för trånga arenan blev väl tuffa för en häst i sin första tävlingssäsong. Till söndagens finalkür hade däremot Ella Filippa och linförare Balazs Bence funnit harmonin. Hästen var avspänd och jämn i galoppen, Ella Filippa kunde göra jobbet på hans rygg. Med en kanonklättring tog de silvret på NM.

- Så fort hon har en stabil häst under fötterna så sitter det där, alltihop – utstrålningen och tekniken är där, det är roligt att se, säger Pernilla Sjöstrand.

Ytterligare två svenska lag utöver de EM- och VM-uttagna kunde stolt fara hem från Hjallerup med medaljer i bagaget. Team Frillesås med hästen Normandie och linförare Inger Lindberg vann ett silver före det tredje startande laget i juniorklassen, ett juniorlag från Finland, och i seniorklassen vann Team Kristall med linförare Lina Hemborg från Örestad ett brons bland de tre lagen till start. Guldet till Danmark, silver till Finland.

Voltigens VM för seniorer och EM för young vaulters och juniorer går i Bern i Schweiz den 16-21 juli.

Sverige representeras individuellt av senioren Ella Filippa Velander (VM), young vaulters Olivia Neilands, Julia Linqvist och Amalia Glimmerhav, juniorerna Nora Sandberg Müller, Signe Whern, Elin Terkildsen och Lando Fiskbaek (YEM / JEM).

Ett Pas de Deux-par startar JEM – Nora Sandberg Müller och Hilma Bernström.

Team Svea Junior tävlar för Sverige i JEM. I laget ingår Elin Terkildsen, Lando Fiskbaek, Betty Palebo, Maja Malmberg, Clint Fiskbaek och Leonie Severin.

Kompletta resultat från NM i voltige finns här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skribent: Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt