Annons
Annons

Killarna klippte till vid CVI Belgien i Lier

Arkivbild från EM-bronsuppvisningen i Flyinge 2023. Clint Fiskbaek som då var flyer i det svenska laget vann nu individuellt i Lier. På bilden även Ella Filippa Velander som tävlade bland seniorerna i helgen.

Foto: Roland Thunholm

18 voltigörer ingick i den svenska truppen. En senior, tre young vaulters och sex juniorer satte sina kvalpoäng för start i EM och VM i sommar. För första gången hade Sverige två herrar i en internationell CVI – och båda killarna vann sina respektive klasser.

Clint Fiskbaek, 14 år i november, vann den tvåstjärniga Childrenklassen, CVICH2**, med överlägsen marginal och slutpoängen 7.785 efter delpoängen 7.6, 7.6 och 7.8 under de tre tävlingsdagarna.

Clint är en rutinerad voltigör, så ung han är. Han var flyer i Team Svea, det svenska voltigelaget som tog EM-brons på hemmaplan i Flyinge förra sommaren. Nu är han en klippa i det svenska juniorlaget Team Svea Junior som siktar mot att representera Sverige vid JEM i sommar.

Under helgen gjorde Clint sin första start på tvåstjärnig nivå internationellt. Han ledde tävlingen från start till mål och slutade som segrare i debuten.

– Jamen, alltså, det var kul, det är väl så här man vill att det ska vara, säger Clint.

Ännu en ung Fiskbaek gjorde succé på hästryggen i Lier.

Storebror Lando vann sin tvåstjärniga klass, den individuella tävlingen CVIJ** med totalt 47 startande juniorer, uppdelat på damer och herrar. Också Lando övertygade med fina uppvisningar och höga poäng – 7.492 i slutpoäng och 7.3, 7.4 respektive 7.6 i de tre tävlingsomgångarna.

Båda bröderna hör hemma i Svea Voltigeklubb och gjorde sin tävling på rutinerade Qarterback Haerup, med mamma Daniela Fiskbaek som tränare och linförare och pappa Johnny Fiskbaek som övergripande supervisor. Bra helg för voltigefamiljen.

– Man får väl säga att det blev storslam för familjen, noterade landslagsledaren Pernilla Sjöstrand.

Fem juniorer svingade sig över kvalgränsen för JEM vid tävlingen i Lier: Maja Malmberg, Betty Palebo, Elin Terkildsen och Lando Fiskbaek från Svea, plus Nora Eriksson och Signe Whern från Fortuna Voltigeklubb som gjorde fint ifrån sig på hästen Sems med Anna Andersson vid linan.

Nora Sandberg Müller, också hon från Uppsala, var kvalklar redan från Ermelo för en månad sedan.

Tre svenska youngvaulters mästerskapskvalificerade

I kategorin young vaulter nådde tre svenska tjejer fina resultat och kunde bocka av formellt godkända kval för mästerskapsstart. Också young vaulters har EM i Schweiz i juli som mål.

Bäst lyckades Olivia Neilands från Svea Voltige som på två stora CVI-tävlingar i rad nu har visat prestationer i klass med Europas bästa unga voltigörer. I Lier slutade Olivia som sjua med 7.149 i slutpoäng, före sin klubbkamrat och tidigare lagkamrat i EM-bronslaget Julia Lindqvist. Julia och Olivia tävlar på likaså rutinerade Havhøjs Bello Nero. Linförare är Daniela Fiskbaek, lika flitigt som framgångsrikt i elden i Lier.

Den tredje svenska young vaultern över EM-kvalgränsen var Amalia Glimmerhav som nu tävlar på den danska hästen Hornbecks Crixus.

– Det är roligt att vi nu har fått så många som kommer fram i de yngre åldersgrupperna, kommenterar Pernilla Sjöstrand som följde hela truppens insatser från värmningen och in på tävlingsvolten.

– Det är ju här vi har återväxten och kan bygga en ännu större bredd i toppen. Det är säkert till stor del en effekt av satsningarna inför hemmamästerskapet med EM och VM på Flyinge förra året.

Ny häst för Ella Filippa Velander

En svensk voltigör är aktuell för senior-VM i år. Ella Filippa Velander från Svea har om igen startat ny säsong på ny häst, med allt vad det innebär av startsträcka för att hitta samspelet och lugnet. Kan vara tufft i en tävlingsmiljö där ljudnivån växlar mellan knäpptyst och dånande musik och applåder och visslingar mellan varje uppvisning.

Familjen Fiskbaeks La Norrmann är stor och talangfull, men helt ny i gamet. CVI Lier var hästens andra internationella tävling. Ella Filippa, Norrmann och linförare Balasz Bence slutade på 7.244 poäng, nådde kvalgränsen med marginal och hittade en värmningsmodell som gjorde tredje dagens küruppvisning till den mest harmoniska. Poäng i küren 7.6.

– ”Norris” är en väldigt fin häst, och vi har på riktigt börjat bonda nu, säger Ella Filippa. Jag känner också att jag har höjt min lägstanivå. Det jag når nu, även om inte allt löper perfekt, var kanske tidigare en bästa-notering.

– Det har varit roligt att se stabila team här under helgen, sammanfattar landslagsledare Pernilla Sjöstrand. Vi har sett nya konstellationer som kanske var lite skakiga vid den första tävlingen, men där utvecklingen är positiv med tydliga framsteg.

Till lagtävlingen i Lier kom ett svenskt lag. I juniorklassen startade Team Svea Junior på den tidigare individuella hästen Elversøes Galantic och med Daniela Fiskbaek som linförare. Juniorlaget skötte sina kort. Det starkaste tyska laget släppte de förbi sig. De övriga fyra tyska lagen satte de på plats. 7.433 poäng blev slutresultatet. En sannolik biljett till Junior-EM är att vänta vid den formella svenska EM- och VM-uttagningen om en vecka.

Från den ”stora” lagtävlingen i seniorklassen kan för övrigt rapporteras att de bästa var där. Frankrike vann, med Tyskland som tydlig tvåa och därefter Holland som trea.

De främsta länderna har sina lag extremt toppade. I Frankrikes lag ingår till exempel fem herrar och en dam, alla herrarna individuella EM- och VM medaljörer. Det tyska laget är förstärkt på samma sätt.

Och framför allt Frankrike sätter en helt ny trend för vad lagvoltige kan och ska vara.

De tunga, höga lyften med tre man på hästens rygg är borta. Fram växer istället en fantastisk koreografi av individuella mästares akrobatik – upphopp, avhopp, volter, hjulningar. Någonting händer hela tiden, något man aldrig har sett och inte trodde var möjligt. Och aldrig är de fler än två på hästen. 9.027 blev poängen i söndagens kür. 9.680 för det artistiska utförandet.

– Ändå sparade de många av sina mest spektakulära avhopp här, säger Pernilla Sjöstrand. De ”safe-ade” lite, och sparar till mästerskapet.

EM för juniorer och young vaulters och VM för seniorer går samlat i Bern i Schweiz den tredje veckan i juli.

Formell svensk uttagning till EM och VM gör landslagsledningen måndagen den 3 juni.

Kompletta resultat från CVI Lier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pernilla Linder Velander

PLV 2024 05 27

Publicerad:

Aktuellt