Annons
Annons

Voltigen kickstartar den internationella säsongen i Ermelo

Ett juniorlag, sex juniorer, fem young vaulters och en individuell senior. Sverige kommer till den internationella säsongstarten i voltige i holländska Ermelo med en stor trupp som siktar högt: VM för seniorer, EM för både juniorer och Young Vaulters. Världs- och Europamästerskapet avgörs samlat i Bern i Schweiz i slutet av juli.

-Det känns extra positivt att vi har så många yngre voltigörer på gång, säger landslagsledaren Jessica Neilands, på plats inför utlandspremiären i Ermelo.

-Det här är den första internationella kvaltävlingen inför EM och VM i sommar, och jag är övertygad om att vi kommer att fylla kvoten för svenska starter i båda ungdomskategorierna.

På seniorsidan är i år Ella Filippa Velander enda svenska voltigör på högsta nivå. Ella Filippa kommer till Ermelo med nya, vässade kürprogram – en minut för teknisk kür, en minut för den avslutande fria küren. Hon startar i år på hästen La Norrmann, stor och flott och med bra gång men en häst som gör sin första internationella tävlingssäsong.

Fem young vaulters går ut i de stora startfälten i Ermelo: Olivia Neilands, Julia Lindqvist, Amalia Glimmenhag, Sofia Börling och My Lindström.

Sex juniorer startar för Sverige: Nora Sandberg-Müller som förra året vann juniorklassen i Ermelo och nu tävlar på den schweiziska hästen Latino, liksom Hilma Bernström, Sofie Ekström, Signe Whern, Elin Terkildsen och Lando Fiskbaek.

Ett svenskt lag finns på plats, Team Svea Junior med Elin Terkildsen, Lando Fiskbaek, Clint juFiskbaek, Betty Palebo, Maja Malmberg och Leonie Severin.

-För första gången på många, många år har vi nu också två herrar i teamet, säger Jessica Neilands. Roligt!

Prio ett vid CVI*** Ermelo för voltigörerna som siktar mot VM och EM är att nå kvalpoäng för mästerskapet på respektive nivå. Juniorerna måste nå 6.5, young vaulters behöver 6.7. För seniorer och lag krävs 6.9 i slutpoäng.

-Dessutom är det förstås en viss inbördes kamp om platserna, vi kan skicka tre juniorer och tre young vaulters, säger Jessica Neilands. Det ska bli spännande att se alla prestationer nu i den första stora tävlingen för året.

Ermelo är den första av två planerade utlandstävlingar som ger chans att kvala. Nästa tillfälle är Lier i Belgien den sista helgen i maj.

I Ermelo gör alla voltigörer sina grundövningar idag, fredag. På lördagen är det teknisk kür för seniorerna och första omgångens fria kür för övriga. Söndag är finaldag med fri kür på programmet.

Start- och resultatlistor CVI*** Ermelo:

https://www.cviermelo.nl/competitors/results Länk till annan webbplats.

Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt