Annons
Annons

Voltigen kickstartar säsongen – med internationell tävling på hemmaplan

Foto: Roland Thunholm

Förra sommarens EM och VM i voltige på Flyinge gav mersmak. I helgen arrangerar Svea Voltigeklubb internationell voltige igen.

För voltigen så inleds den svenska tävlingssäsongen med CVI* Vellinge på DanJo Hill i Arrie i helgen.

Tävlingen är mindre och nivån är lägre än EM och VM som arrangerrades av Svea Voltigeklubb förra året – men det är en internationell tävlingspremiär med deltagare från fem nationer: Danmark, Norge, Polen, Tyskland och Sverige. Tävlingen hålls på voltigeklubben Sveas hemmaarena DanJo Hill i Arrie utanför Malmö. De svenska deltagarna kommer från fyra av de tävlingsinriktade klubbarna i landet, Sala, Uppsala, Örestad och Svea.

Rent tekniskt rymmer tävlingen två separata tävlingar, två dagar i följd. Ett syfte med uppdelningen är att skapa kvalchanser för de yngre voltigörer som vill ta steget vidare och tävla internationellt. Den första kvalnivån för juniorer och unga voltigörer är just enstjärnig internationell nivå, som i Vellinge. Juniorer och young yaulters har sedan sina mästerskap på tvåstjärnig nivå.

– Vi har en stor återväxt med många nya och lovande voltigörer på väg på ungdomssidan. Det ska bli roligt att se alla de yngre, både i spets- och utmanartrupperna, säger landslagsledningens Pernilla Sjöstrand.

Ny generation voltigörer

Året kommer med en viss generationsväxling i den svenska elitvoltigen. EM-bronslaget Team Svea upplöstes som tävlingslag efter medaljen på hemmaplan i fjol.

– På seniorsidan har vi egentligen bara Ella Filippa Velander som det ska bli roligt att följa individuellt, säger Pernilla Sjöstrand.

Ella Filippa Velander var bästa senior vid VM i voltige i Flyinge 2023. Foto: Roland Thunholm

På ungdomssidan är spetstruppen desto större.

– Individuellt har vi många juniorer och Young Vaulters som redan är rutinerade och väldigt duktiga, säger Pernilla Sjöstrand, och nämner voltigörer som Nora Sandberg-Müller, Olivia Neilands, Julia Lindqvist och Team Sveas juniorlag som redan har internationella framgångar och mästerskapsstarter bakom sig.

– För första gången har vi dessutom två killar på gång, säger Pernilla Sjöstrand. Lando och Clint Fiskbaek. Det blir spännande med svenskt på herrsidan också. Jag tror att vi kan se fram emot den här säsongen med tillförsikt.

Nora Sandberg Müller tog hem segern i juniorklassen i Ermelo i maj 2023.

Foto: Andreas Danner

Siktar mot mästerskapen 2024

Det stora målet för 2024 är VM för seniorer och EM för juniorer och young vaulters. Alla tre mästerskapen går samlat i Bern i Schweiz den 15–21 juli.

I den svenska landslagsplaneringen ligger två internationella tävlingar under våren där de mästerskapsaktuella ekipagen – voltigörer och hästar – kan säkra nödvändiga kvalpoäng för att få starta VM respektive EM.

– Vi har planerat in Ermelo i Holland den sista helgen i april och Lier i Belgien en månad senare, säger Pernilla Sjöstrand. Tyvärr ligger Nordiska mästerskapen i Danmark den sista helgen i juni för sent för att hinna räknas som kval.

I säsongens första tävling i Vellinge startar 43 individuella i klasserna för Children (upp till 14 år), juniorer och seniorer. Tre par, ett svenskt och två tyska, startar Pas de Deux. Tre svenska lag kommer till start i den enstjärniga lagtävlingen.

Tävlingens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Alla deltagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Pernilla Linder Velander

Publicerad:

Aktuellt