Annons
Annons

Voltigen satsar mot 2024 med stark framtidstro: ”Uppsjö av stor potential”

Rutinerade Team Svea Junior är en del av svenska landslaget i voltige 2024.

Foto: Arkiv

Med EM-bronset från 2023 i ryggen går svensk voltige mot ett nytt landslagsår. Det präglas av förhoppningar och utveckling.
– Det är lite av en omstart, och en väldigt positiv sådan, säger landslagsledare Jessica Neilands.

Efter EM-bronset på hemmaplan i juli 2023 avslutade delar av SVEA Voltiges seniorlag sina karriärer och därför finns i nuläget inget seniorlag med i landslagstruppen. Men det finns gott om talang att bygga vidare på.

– Det som känns kul och väldigt bra är att vi har många duktiga juniorer och young vaulters. Nu ska vi stötta dem på bästa sätt och bygga mot VM i Aachen 2026, både individuellt och som lag. Och Ella-Filippa Velander har vi så klart fortsatt stora förhoppningar på som individuell senior. För SVEA Voltige seniorer var det planerat att EM skulle vara sista tävlingen så det har vi vetat om, säger Jessica Neilands.

Vi har en uppsjö av stor potential inför Bern 2024.

Kommande säsong väntar VM för seniorer och EM för juniorer och young vaulters. Mästerskapen äger rum i Bern, Schweiz, i mitten av juli. På juniorsidan planerar Sverige att delta med både damer och herrar individuellt samt med lag.

Ella-Filippa Velander startar ett nytt landslagsår där hon kan hämta inspiration av ett brons på lag-EM och världscupdebut individuellt.

Foto: Arkiv

 

Young vaulters har ingen lagklass men Sverige siktar på att fylla de tre individuella platserna med starka ungdomar. Ella-Filippa Velander matchar mot mästerskapet som individuell senior dam.

– Vi har en uppsjö av stor potential inför Bern 2024, säger Jessica Neilands.

Det är många tränings- och tävlingstimmar kvar att göra innan man kan veta vilka voltigörer som ska ingå i ett VM-lag för seniorer 2026. Men redan nu vet man att det finns förutsättningar som inte kan underskattas för att nå VM 2026 och framgångsrika mästerskap på vägen dit.

– Det allra viktigaste är att man har ett stabilt team och en stabil häst som man tränar på regelbundet med tränare. Kontinuitet är viktigt och där har ju vi kring landslagen en väldigt viktig uppgift, säger Jessica Neilands.

Konkurrens föder bättre resultat och det är värdefullt att vi har så många som tävlar om platserna till mästerskap.

Tillsammans med Pernilla Sjöstrand tog hon över uppdraget som landslagsledare 2019. Med 2024 års spetstrupp och utmanartrupp är möjligheterna fortsatt stora och jobbet inspirerande.

– Vi ska fortsätta stötta så mycket vi kan för att lyfta deras prestationer. Det är viktigt att de får chansen att komma ut och tävla och att vi gör satsningar på träningar. Konkurrens föder bättre resultat och det är värdefullt att vi har så många som tävlar om platserna till mästerskap, säger Jessica Neilands.

Se landslaget i voltige 2024 HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt