Annons
Annons

Legendaren coachade Emma Olsson till finfint VM-maraton

Efter dressyr och maraton är Emma Olsson bästa kusk vid VM för par i Haras du Pin. Bilden är tagen vid en tävling i Kronenberg 2023. 

Foto: Karolina Swärdh

Hon visade fokus och stor skicklighet i att följa planen hon gjort upp tillsammans med sin arbetsgivare och sexfaldige världsmästaren Boyd Exell. Det räckte till plats 24 totalt med ett moment kvar och plats 26 i lördagens VM-maraton.
– Hon hade helt rätt tänk och körde utan misstag, väldigt bra, säger landslagsledare Annika Borg.

Maratonbana vid världsmästerskapen i körning för par var ingen lätt uppgift. I franska Haras du Pin var såväl hinder som uthållighet en stor utmaning. Inför precisionskörningen på söndagen är laget kvar på fjortonde plats och individuellt är VM-debutanten Emma Olsson fortsatt bästa svenska kusk.

Hon var koncentrerad och valde rätt väggar och var väldigt inne i sin bubbla.

Hon tog sig an maratonuppgiften på ett sätt som imponerade på landslagsledaren.

– Hon var koncentrerad och valde rätt väggar, hon rev inga bollar och var väldigt inne i sin bubbla. Och så har hon så klart väldigt fin hjälp av Boyd, säger Annika Borg.

Sedan åtta år tillbaks jobbar Emma Olsson hos Boyd Exell, australiensaren som dominerat fyrspannskörningen under många år och som är regerande världsmästare.

Boyd lotsar henne och coachar och det klart att han är ett jättefint stöd. Hon har lärt sig otroligt mycket av honom, verkligen gjort det bra så här långt.

Hon är hans groom under både maraton- och precisionsmoment och har på det viset gott om tävlingserfarenhet även om detta var hennes VM-debut som kusk.

– Hon har ett jättebra upplägg och ser väldigt trygg ut med de hästar hon kör. Boyd är med här, lotsar henne och coachar och det klart att han är ett jättefint stöd. Hon har lärt sig otroligt mycket av honom, verkligen gjort det bra så här långt, säger Annika Borg.

Vi har tränat mycket maraton i vinter men vi är fortfarande inte riktigt där.

För de kuskar som ingick i det svenska laget; Camilla Ahlberg, Eva Ottosson och Amanda Krogstad blev det en dag av viktiga erfarenheter men där man siktat på bättre resultat.

– Det var en tuff bana, det visste vi. Vi får åka hem och analysera lite mer, men vi hade definitivt behövt hålla farten genom hela hindret bättre. Vi har tränat mycket maraton i vinter men vi är fortfarande inte riktigt där. Det var jättebra att vi var här, vi lär och ser vad vi behöver träna mer på. Nu ska vi träna vidare.

På söndagen avslutas VM med precisionskörning.
– Vi vill så klart slå till och visa att vi kan. Vi kommer att göra vårt bästa för att knyta ihop säcken bra här, säger landslagsledare Annika Borg.

Resultat VM i körning par, Haras du Pin, Frankrike
Aktuell ställning efter maratonmoment, individuellt:

1) Martin Hölle, Ungern, 137,95 straffpoäng
2) Francois Dutilloy, 156,24 straffpoäng
3) Tor Van Den Berge, Australien, 157,17 straffpoäng
24) Emma Olsson, Sverige, 169,43 straffpoäng
51) Camilla Ahlberg, Sverige, 183,89 straffpoäng
72) Eva Ottosson, Sverige, 192,03
77) Amanda Krogstad, Sverige, 195,01

Aktuell ställning efter maratonmoment, lag:

1) Ungern 287,31 straffpoäng
2) Frankrike 311,98 straffpoäng
3) Tyskland 312,29 straffpoäng
14) Sverige 365,92 straffpoäng

Fullständiga resultat individuellt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fullständiga resultat lag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startlista söndag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

ClipMyHorse sänder live Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt