Annons
Annons

Efter sjätteplatsen på EM: ”Fortsätter sikta högt”

På EM i Exloo 2023 slutade Fredrik Persson 12:a totalt och fyra i avslutande precisionskörning. Nu tar han tag i säsongen 2024.

Foto: Karolina Swärdh

Maratonmomentet var den svaga länken när Sverige slutade sexa på EM i sportkörning för fyrspann i Exloo, Nederländerna.
– Vi visste att det kunde bli så, men det har också varit lite stolpe ut med marginalerna, säger landslagsledare Annika Borg.

Dressyr, maraton och precision är de tre delmomenten i sportkörning. På EM för fyrspann körde Fredrik Persson och Axel Olin två av de tre momenten i nivå med medaljörerna Nederländerna, Tyskland och Belgien men i den mest avgörande delen var man för långt efter.

– Det är två väldigt duktiga spann men de är unga och behöver mer erfarenhet innan de kan gå snabbare i maraton. Man kan inte pressa dem att gå för fort nu och på det sättet förstöra för framtiden, säger Annika Borg.

Man ska ha höga mål och det är ändå rimliga avstånd. Om man ser till någon boll som trillade i precisionen och några sekunder på varje hinder i maraton så är marginalerna små.

Laget åkte till mästerskapet med medaljmålsättning men de individuella placeringarna 12 för Fredrik Persson och 22 för Axel Olin räckte till sjätte plats i lag med drygt 24 straffpoäng upp till trean Belgien. Placeringarna i de tre momenten var 5, 20 och 4 för Fredrik Persson och 33,18 och 19 för Axel Olin.

– Kanske var det ett lite för högt mål, men man ska ha höga mål och det är ändå rimliga avstånd. Om man ser till någon boll som trillade i precisionen och några sekunder på varje hinder i maraton så är marginalerna små och det är också lite tur och otur i slutändan, sägger Annika Borg.

Axel Olin lämnar EM i Exloo 2023 med placerigen 22 och en lång rad kvitton på kvaliteten hos hans framtidsspann.

Foto: Karolina Swärdh

 

Hon lämnar mästerskapet med samma känsla som hon åkte dit.

– Jag tror stenhårt på de här framtidsspannen och på kuskarna. Vi fortsätter att satsa på medalj.

Nästa år kan vi ha högre mål och högre krav. Det handlar om delmål och större mål.

Axel Olin har samma känsla som sin landslagsledare och blickar också fram mot VM-året 2024.

– Nästa år kan vi ha högre mål och högre krav. Det handlar om delmål och större mål. Jag hade absolut hoppats på lite mer redan i år, dressyren hade rimligtvis kunnat vara lite bättre redan i år, men det tar lång tid att bygga upp hästar och frågar du mig om någgra timmar kommer jag nog att vara mer än nöjd, säger han.

Jag har en långsiktig plan och den är långt ifrån färdig. Speed och precision i skarpt läge, det är det som ska byggas på.

Fredrik Persson sammanfattar mästerskapet så här.

– Jag har två väldigt bra dagar av tre, maraton är en tidsfråga. Det är lite medvetet att prioritera dressyren och precisionen först för tekniken får komma först. Två topp femplaceringar av tre moment, det är bra. Sedan har jag en långsiktig plan och den är långt ifrån färdig. Speed och precision i skarpt läge, det är det som ska byggas på.

Bästa svenska spann på EM 2023 var Fredrik Persson och hans hästar.

Foto: Karolina Swärdh

 

Resultat, Exloo, Nederländerna – internationell fyrspannskörning
EM individuellt:

1) Bram Chardon, Nederländerna, 164.48 straffpoäng
2) Koos De Ronde, Nederländerna, 169,10 straffpoäng
3) Michael Brauchle, Tyskland, 169,21 straffpoäng
12) Fredrik Persson, Sverige, 183.24 straffpoäng
22) Axel Olin 201.01 straffpoäng

EM lag:

1) Nederländerna, 326.66 straffpoäng
2) Tyskland 331.01 straffpoäng
3) Belgien, 358.09 straffpoäng
6) Sverige 384.25 straffpoäng

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt