Annons
Annons

Fredrik Persson tillbaka i toppen - med ny generation hästar

Foto: Karolina Swärdh

För fyra år sedan gjorde Fredrik Persson om allt. Nytt system och nya hästar - uppfödda av amishfolket i USA. I Aachen fick han kvitto på att han är på rätt väg.

Fyra individuella kuskar bjuds in utöver lagkuskarna till sportkörningen i Aachen och i år var Fredrik Persson en av de utvalda. Han kom dit med en grupp hästar som han i år har börjat pröva i de största sammanhangen, Fasco, Judson, Hertog Jan, Kaptain och Kermit.

- Jag har gått en lite egen väg med de här hästarna. De har väldigt hög kvalitet och sen ska de klara pressen och växa med uppgiften men jag är väldigt nöjd med hur det har gått hittills.

Foto: Karolina Swärdh

I Aachen inledde han med en sjätteplacering efter den inledande dressyren och slutade till slut nia av totalt 24 startande.

- Det är första gången det här nya spannet var i Aachen och det finns ingen annan arena i världen som har en sån atmosfär. Det är lite mäktigare än allting annat. I maraton är jag fem sekunder efter vinnande tid och har tidgare legat 5-10 sekunder efter så jag närmar mig toppen. De går tekniskt rätt, tar sig igenom den tuffa banan.

LÄS MER: "Fredrik Persson övertygade med placering i Aachen" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Att tävla i Aachen är lite tuffare än alla andra tävlingar, menar Fredrik.

- Har man varit på plats och gjort det förstår man skillnaden. Hästarna gör det väldigt bra, vi tappar lite för mycket tid i vattenhindren men det handlar också om erfarenhet och rutin, vilket kommer.

Fredrik Persson bryter ny mark

Att importera hästar som fötts upp av amishfolket i USA är det ingen som gjort förut. Han har också förvärvat Tyskland bästa hästar i par, som i kombination ger ett riktigt starkt fyrspann.Om man inte går sin egen väg blir man bara en i mängden.- Aveln finns ju mest i Holland men där är det så många andra som hinner före. Vi har gått en egen väg och det är lite chansartat men de levererar väldigt bra. Men om man inte går sin egen väg blir man bara en i mängden och vi tror på det väldigt mycket. Jag vet att konkurrenterna håller ögonen på oss och hur det går.

Fredrik Persson och två av hans hästar vid Aachen 2023.

Foto: Karolina Swärdh

Efter Aachen väntar en till stor internationell tävling i slutet av månaden och sedan är målet EM i Exloo, Nederländerna i slutet av augusti. Fredrik har medvetet valt att åka till de tuffaste och svåraste tävlingarna det här året för att utvärdera hur han ligger konkurrensmässigt. Det långsiktiga målet är tydligt.

- Medalj på VM. Det är det jag saknar. Jag har lagmedalj och individuellt i enbet och par och jag vet att hästarna har kapaciteten.

Fullständiga resultat Aachen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information om sportkörning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt