Starkt spann gav fint framtidsbesked på VM-maraton

Domarna lovordade hans spann och själv var Fredrik Persson mer än nöjd med lördagens maratonprov på VM i Pratoni del Vivaro. -Det bästa är att hästarna håller den standarden som vi trodde, säger han.

Elfte plats efter dressyren blev till en sextonde efter maraton, av totalt 36 spann. 

-Det finns så många positiva signaler och vi är jättenöjda. Någon miss blev det och man vill ju alltid vara högre upp, men jag visste att vi behövde den här tävlingen för det som väntar om ett eller två år och de har gjort det jättebra, säger Fredrik Persson. 

Han har tidigare hyllat sitt spann, som på lördagen bestod av Fasco, Judson, Kaptain och Kermit, och på lördagen byggde han vidare på det som känns så hoppfullt.

-Vi gjorde ett litet misstag i första hindret, gjorde en volt där och starten var inte jättebra, sedan missade vi lite i vattnet men ju längre vi körde ju bättre blir det, säger Fredrik Persson.

Och spannet drog blickarna till sig.

-Domarna kom fram nu efteråt och sa att de ser mycket fram emot att följa spannet framåt och det har varit mer sånt. Jag känner väldigt stort hopp framåt. 

Stånghästarna avgör hur snävt jag kan svänga, de håller redan nu extremt hög klass.

Vad är det som mer träning under de närmsta åren kommer att ge? 

-Det handlar om kommunikation, då kan jag köra med fart oavsett om det är vatten, trångt eller öppet. Att de förstår minsta signal tydligare så att vi kan ha en högre lägstafart i hindret, säger Fredrik Persson och fortsätter förklara. 

-Stånghästarna avgör hur snävt jag kan svänga, de håller redan nu extremt hög klass. Men just nu backar förlöparna av lite, vi kan gå med hög fart in i hindret men sedan inte hålla den hela hindret ut. Så vi måste jobba på kommunikationen med en hästlängds avstånd.


                                                                                                                                                            foto: Karolina Swärd

Precis som vid fälttävlans-VM, som gick på samma plats förra veckan, fanns det inför maratonprovet mycket funderingar på vikten av att disponera krafterna i den utmanande terrängen. 

-Hästarna var rätt tränade för efter tio minuter i cool down så hade två av dem vilopuls och det fanns krafter på slutet. Jag tror också att vagnen rullade lite lättare än vad vi trodde och hästarna hade det lite lättare än vad vi trodde när vi gick banan, säger Fredrik Persson.

Efter elfte plats i dressyren och sjuttonde i maraton så ligger han alltså på sextonde plats totalt inför söndagens precisionskörning. Det är ordentligt tajt inför avgörandet, Det svenska spannet har 175 straffpoäng och är med det åtta straffpoäng ifrån topp tio. 

-En spännande dag blir det, vi ska gå banan i kväll här så får vi se vad som väntar, säger Fredrik Persson just efter avslutad VM-maraton.

Legendaren Boyd Exell är i ledningen inför söndagens precisionskörning.

Fullständiga resultat hittas här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: