Inverkansklasser införs i sportkörning – så går det till
%20Linda%20Holmgren_Brookfield%20Rocky_Vinnare%20Klass%2011_Str%C3%B6msholm%202024.jpg)
Med inspiration från unghäst-VM introducerar körkommittén inverkansklasser i sportkörning från och med 2025. Beslutet innebär att så kallad inverkanskörning kommer att genomföras på 0* tävlingar.
– Det känns jättebra att sporten är på väg åt rätt håll, säger körkommitténs ordförande Camilla Kvist.
Inverkansklasser inom sportkörning grundar sig i att främja en god och långsiktigt hållbar körning hos kuskarna. Tanken med konceptet är att visa hur ekipaget ligger till i sin utbildning och vad de behöver utveckla för att bli ännu bättre, oavsett nivå. Med hjälp av bedömningen kan kuskarna öka sin förståelse av korrekt inverkan i sin körning. Vidare kan tävlingsprotokollet tas med till tränare för fortsatt vägledning av ekipaget. Konceptet är redan befäst inom unghäst-VM i sportkörning och inspirerade körkommittén att ta efter.
– Det känns jättebra att sporten är på väg åt rätt håll. När 0* tävlingar kom upp såg vi en möjlighet att göra något nytt i och med de färre kraven på 0* nivå. Vi tror att konceptet kommer att bli väldigt bra, inte minst för nya hästar och kuskar, säger körkommitténs ordförande Camilla Kvist.Det ska bli kul att utvärdera det nya konceptet.
Inverkanskörning finns i två klasser, 0* grundklass och 0* teknikklass och kan utföras enskilt som egen 0* inverkanstävling eller parallellt med tävlingar till och med 3* nivå. Tävlingsmomenten döms av en dressyrdomare eller tränare inom sportkörning. Gundklassen är en kombination av dressyr och precision där ekipaget först kör ett dressyrprogram och därefter kör precisionsbanan som redan står utplacerad på dressyrbanan. Teknikklassen består av ett teknikhinder och 10 till 14 precisionshinder på ett inhägnat område på 40 x 80 meter och det kommer finnas en färdig bana som ska användas. Lösgjordhet och framförandet av ekipaget premieras, där kravet på tempo inte är lika högt.
– Det ska bli kul att utvärdera det nya konceptet och finslipa efter ett år, men det är viktigt att alltid vara öppen för förbättring, säger Camilla Kvist.
Publicerad: