Annons
Annons

Sverige VM-nia på mästerskapet som byggde för framtiden

Ögonblicket innan VM-start. Cecilia Qvarnström och Joe Joe lägger de sista dressyrplanerna tillsammans med tränare Nicke Påhlsson.

Foto: Annika Borg

Det fanns flera glädjeämnen, men förhoppningarna var större än resultatet. Så sammanfattas Sveriges insats vid VM i sportkörning för enbet i franska Le Pin au Haras.
– Vi behöver mer internationell erfarenhet och de har kört på ett sätt som visar att de har här att göra, så det var rätt att åka hit, säger landslagsledare Annika Borg.

Frankrike vann lag-guldet på hemmaplan och Mario Gandolfo, Schweiz blev världsmästare individuellt. Linnea Kristiansen/Lady Lexington var bästa blågula duo och slutade på 20:e plats. Jens Larsson/O´Man slutade 33:a, Cecilia Qvarnström/Joe Joe 57:a, Åke Larsson/Eduward 60:de och Eva Bliding/Companero 67:a. I laget ingick Linnea, Jens och Cecilia, och med de två bästa resultaten i vart och ett av delmomenten dressyr, maraton och precision räckte det alltså till nionde plats på VM.

– Jag är nöjd på ett sätt men ändå inte. Jag hade hoppats på mer i dressyr och maraton men konerna i precisionen idag var väldigt bra. Nu vet vi vad vi ska hem och jobba på, och det ökar motivationen att alla har sett det med egna ögon, säger Annika Borg.

Precisionen här gjorde hon jättebra och körde nolla, så det tar vi verkligen med oss. Jag ser mycket potential i det ekipaget.

Utifrån hur säsongen har varit för Linnea Kristiansen så var hennes resultat långt mer än godkänt. Hon gjorde sitt första seniormästerskap och även om hon och Lady Lexington har varit på topp 10 internationellt två gånger i år så var genrepet på VM-tävlingsplatsen Le Pin au Haras en tuff erfarenhet i juni.

Linnea Kristiansen och Lady Lexington imponerade med att vara bästa svenska ekipage i sitt första seniormästerskap, och på en av de absolut tuffaste tävlingsplatserna, franska Le Pin au Haras.

Foto: Karolina Swärdh

– Precisionen här gjorde hon jättebra och körde nolla, så det tar vi verkligen med oss. Maraton var bättre än vid genrepet och hästen var pigg och glad när den kom i mål och det var så klart både fint och viktigt. Linnea är 25 år och jag ser mycket potential i det ekipaget, säger Annika Borg

Hon understryker att det finns många positiva delar att hämta för alla kuskar. En prestation som stack ut lite extra var den av Jens Larsson och O´Man. Hästen har gått VM tidigare, då körd av svenska Johan Herner, men för Jens del var det debut.

– Jens har gjort en jättebra tävling, han var tjugonde i maraton och nolla i precisionen idag. Hästen är rutinerad, men han är orutinerad så det är jättebra gjort av honom, säger Annika Borg

Nästan alla tävlingsplatser är lättare än den här. Nu vet vi lite mer på vilken nivå man ska lägga ribban i träningen.

Hon summerar ett mästerskap som har tagit svensk sportkörning för enbet ett stort steg i rätt riktning.

– Maratonen här är väldigt tufft med åtta hinder, de är maxade och terrängen är kuperad och tuff. Nästan alla tävlingsplatser är lättare än den här. Nu vet vi lite mer på vilken nivå man ska lägga ribban i träningen. Här möter de svenska kuskarna de bästa i världen och man ser vad man behöver göra för att komma upp i nivå, säger landslagsledare Annika Borg.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändning på FEI-tv/ClipMyHorse Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt