Annons
Annons

Landslagskuskar klara för 2024 - ungdomarna laddar för hemma-EM

Ungdomslandslagskusken Lisa Forsdahl, här med ponnyn Alma, satsar mot ett EM på hemmaplan 2024.

Foto: Hans Röjder

Landslagen i sportkörning är uttagna för 2024. Under året väntar VM för fyrspann och enbet, i Ungern och Frankrike. Och för ungdomarna ett EM på Flyinge 22 - 28 juli.
– Fantastiskt för de duktiga ungdomarna! Vi kommer att ha ett lag och vi satsar på medalj, säger landslagsledare Annika Borg.

Vad gäller seniorer är 18 landslagskuskar fördelade på nivåerna Spetstrupp, Landslagstrupp och Observationstrupp.

– I spetstruppen finns fyrspann och enbet, de som har mästerskap i år. Vi har höjt kraven lite och vi tror att det behövs för att locka alla att bli ännu lite bättre. Men vi kommer att hålla väldigt bra koll på kuskarna på alla nivåer och ha så tät kontakt som möjligt, säger Annika Borg.

Alla kuskarna är mycket motiverade och positiva.

Ungdomslandslaget består av nio kuskar, alla på samma nivå. Landslagsledaren beskriver de nya landslagen som en fin mix av rutin och talang.

– Alla kuskarna är mycket motiverade och positiva. Det finns en del nya hästar, väldigt positivt. Det finns unga hästar där utbildningen hunnit i fatt, hästar som varit borta från landslag men som nu är tillbaka och dessutom både nya och ”nygamla” kuskar. Vi har också fler enbet än tidigare och det betyder mycket eftersom det är den vägen man oftast kommer in i sportkörning, säger Annika Borg.

Landslagskuskarna Fredrik Persson och Axel Olin tillsammans med landslagsledare Annica Borg i samband med EM för fyrspann 2023. Under 2024 har trion ett VM att blicka fram mot. 

Foto: Karolina Swärdh

Idrottare berättar ofta om hur speciellt det är att uppleva ett mästerskap på hemmaplan, och just den möjligheten kan 2024 års svenska ungdomslandslag i sportkörning nu inspireras av.

Enbet och par för både ponny och häst avgörs på Flyinge och Europas unga kuskelit kommer alltså till det skånska hästmeckat utanför Lund 22-28 juli.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Många har ju satsat mot detta och vi startar upp med träning och information 10 – 11 februari. Att EM avgörs i Sverige gör ju också att vi kan skicka fler än vanligt, vilket känns väldigt bra, säger landslagsledaren.

Det är ett bra tillfälle att visa upp sporten och locka fler att börja. Vi såg ju hur positivt det var med EM i Göteborg 2017.

Ungdomarna har resultat starka nog att backa upp höga mästerskapsmål.
– Vi var 0,3 straffpoäng bakom bronset senast så vi hänger med bra. De är rutinerade och har varit med förr, säger hon om dem som är aktuella för hemma-EM.

Landslagsledaren understryker också de positiva ringar på vattnet som ett mästerskap på hemmaplan ger för sportkörningen som helhet.

– Det är ett bra tillfälle att visa upp sporten och locka fler att börja. Vi såg ju hur positivt det var med EM i Göteborg 2017. Dessutom har banan på Flyinge byggts om och har internationell standard så det kan bli fler internationella tävlingar där framöver, och det gynnar alla våra landslag, säger Annika Borg.

Se landslaget i Sportkörning 2024 HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se ungdomslandslaget i Sportkörning 2024 HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad:

Aktuellt