Över hundra lag gör upp när allsvenskan i hoppning drar igång
%20Victoria%20Jensen-Inez%206%20230813%20RT.webp)
Foto: Roland Thunholm
Det drar ihop sig för årets premiär av Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division 1 och Folksam Ponnyallsvenska. Över hundra lag förbereder sig för fullt inför vårens premiäromgångar.
– Allsvenskan är ett perfekt sätt för föreningarna att leverera tillsammans, säger Katarina Jönsson, lagledare för Österlens Ridklubb.
Att få tävla i lag brukar vara en av höjdpunkterna inom ridsporten där de flesta tävlingar annars rids individuellt.
– När man rider tillsammans i ett lag skapas en gemenskap och sammanhållning som är svår att slå. Ryttarna brinner verkligen för detta och fortsätter ställa upp år efter år. Vi försöker ha en bredd från ridskola till eliten, där det viktigaste är att ha roligt och leverera väl genomförda ritter oavsett nivå. För mig som lagledare är allsvenskan föreningsliv när det är som bäst, säger Katarina Jönsson, lagledare för Österlens Ridklubb, som är fyrfaldiga svenska mästare inom laghoppning.
Om man inte tar sig hela vägen till landslagsnivå finns många andra möjligheter till utveckling och tävling på högre nivå – tack vare allsvenskorna. Utöver Folksams elitserier finns lägre divisioner på distriktsnivå som är mycket uppskattade bland ryttare runtom i landet. På många sätt är de lika viktiga, trots att inte SM-medaljer står på spel.
– Lagserierna är otroligt roliga och vi har alltid uppmuntrat till att rida i lag, från de lägre divisionerna till elitserien. Allsvenskan ger också klubbmedlemmarna ett väldigt bra tillfälle att vara förebilder för varandra och skapa nya nätverk. Man får ett gemensamt mål och lär känna sina klubbkompisar och kan stötta i både med- och motgång, vilket alltid är viktigt inför framtida uppdrag, säger Linda Ekstrand, ordförande för Jump Club Ridsportförening, som utöver elitlagen på ponny- och seniornivå även deltar i flera lägre divisioner.
Innan allt avgörs under sommarens finaler väntar en rad spännande laghoppningar. De totalt 118 lagen i Folksam Elitallsvenska, Ridsportallsvenskan division I och Folksam Ponnyallsvenska kommer att tävla i totalt 55 grundomgångar, en semifinal och två finaler. Från Björsby Ryttarförening i Luleå i norr till Trelleborgs Ryttarförening i söder står föreningslagen inför en vår fylld av spännande utmaningar.

Foto: Roland Thunholm
Läs mer om Folksam Elitallsvenska
Folksam Elitallsvenska innebär SM i laghoppning för häst och har funnits i över 40 år. Varje lag består av tre till fyra ekipage där de tre bästa resultaten räknas. Lag med fyra ekipage ska innehålla minst en ryttare som är född 2004 eller senare. Lag med tre ryttare kan bestå av enbart äldre ryttare, födda 2003 eller tidigare.
Totalt 35 lag är anmälda och serien är indelad i de fem zonerna Norra, Östra, Västra, Mellersta och Södra. Tre omgångar arrangeras i varje zon. I omgång 1 och 2 rider tre ekipage på hinderhöjden 1,30 och ett ekipage på 1,25. I omgång 3 rider tre ekipage 1,40 och ett ekipage 1,30.
Söndag 16 mars går startskottet för Folksam Elitallsvenska när Södra zonen och Västra zonen har premiär hos Ängelholms Ryttarförening Länk till annan webbplats. respektive Borås Fältrittklubb
Länk till annan webbplats.. För övriga zoner se tävlingsdatum nedan.
De tre bästa lagen i varje zon efter omgång 3 går vidare till semifinal. Till finalen i lag-SM går sedan de åtta bästa lagen från semifinalen. I semifinalen är den totala prissumman 94 000 kronor och i finalen 420 000 kronor.
Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar för alla zoner Länk till annan webbplats.
Se alla deltagande föreningar Länk till annan webbplats.
Se fullständiga regler för Folksam Elitallsvenska 2025 Länk till annan webbplats.
Läs mer om Ridsportallsvenskan division I
Serien är kval till 2026 års upplaga av Folksam Elitallsvenska. Lag ska bestå av tre eller fyra ekipage, varav de tre bästa resultaten räknas. Likt Folksam Elitallsvenska ska lag med fyra ekipage innehålla minst en ryttare som är född 2004 eller senare. Lag med tre ryttare kan bestå av enbart äldre ryttare, födda 2003 eller tidigare.
Totalt 45 lag är anmälda i serien som är indelad i de fem zonerna Norra, Östra, Mellersta, Västra och Södra.
I omgång 1 och 2 hoppar man på höjderna 1,15 eller 1,25. Valfritt ekipage rider på den lägre hinderhöjden. Om lag har tre ryttare rider en ryttare på den lägre höjden. Startplats två lämnas då tom.
Till omgång 3 och 4 går de åtta främst placerade lagen i respektive zon efter omgång 2, samt det sjundeplacerade laget från Folksam Elitallsvenska i samma zon. I omgång 3 börjar samtliga lag om på noll poäng. Hinderhöjderna i omgång tre är desamma som i omgång 2 och i omgång 4 är hinderhöjderna 1,20 och 1,30.
Söndag 16 mars går startskottet för Ridsportallsvenskan division 1 när Södra zonen och Västra zonen har premiär hos Ängelholms Ryttarförening Länk till annan webbplats. respektive Borås Fältrittklubb
Länk till annan webbplats.. För övriga zoner se tävlingsdatum nedan.
De två bäst placerade lagen i varje zon efter omgång 3 och 4 avancerar till Folksam Elitallsvenska 2026. Ridsportallsvenskan division I kommer att vara klar under sensommaren i samtliga zoner.
Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar från alla zoner Länk till annan webbplats.
Se alla deltagande föreningar Länk till annan webbplats.
Se fullständiga regler för Ridsportallsvenskan Division I 2025 Länk till annan webbplats.
Läs mer om Folksam Ponnyallsvenska
Folksam Ponnyallsvenska innebär lag-SM i hoppning för ponny. Varje lag ska bestå av tre eller fyra ekipage där de tre bästa resultaten räknas. Laget måste innefattas av minst två ponnykategorier om laget består av fyra ekipage.
Serien delas in i sex zoner: Polar, Nord, Central, Öst, Väst och Syd. I år kommer 35 ponnylag till start i de olika zonerna.
I varje zon anordnas tre omgångar innan det avgörs vilka lag som går till final. Omgång 1 rids i Lätt A, omgång 2 Lätt A+5 cm och omgång 3 i Medelsvår B.
Folksam Ponnyallsvenska smygstartade vecka 10 med premiäromgången i zon Syd där Helsingborgs Fältrittklubb stod som värd och Hittarps Ridklubb kammade hem segern Länk till annan webbplats.. Söndag 16 mars går startskottet i zon Central hos Södertälje Ridklubb
Länk till annan webbplats.. För övriga zoner se tävlingsdatum nedan.
Efter den tredje omgången går de två bästa lagen per zon till final. För att få ställa upp med ett lag i Folksam Ponnyallsvenska krävs att laget segrat i Ponnyallsvenskan division I föregående år. Serien för ponny division I organiseras av distrikten.
Se tävlingsdatum och arrangerande föreningar för samtliga zoner Länk till annan webbplats.
Se alla deltagande föreningar Länk till annan webbplats.
Se fullständiga regler för Folksam Ponnyallsvenska 2025 Länk till annan webbplats.
Segerlagen i lag-SM, det vill säga Folksam Ponnyallsvenska och Folksam Elitallsvenska, föräras med SM-täcken, Riksidrottsförbundets mästerskapstecken och segergehäng.

Stolt sponsor av svensk ridsport
Publicerad: