Annons
Annons

Aria Ramkali nådde drömmen under året som ATG-talang

ATG-talang Aria Ramkali har under sitt år i ryttarutvecklingsprogrammet nivå 4 etablerat sig på fyrstjärnig nivå.

Foto: Pompo Mompo Horse Photography

Sedan september 2022 är Aria Ramkali en av åtta unga ryttare som ingår i ATG Talang, Svenska Ridsportförbundets ryttarutvecklingsprogram nivå 4. En knapp månad innan sista träffen med programmet slutade hon fyra i CCI4*S.
– Jag är otroligt glad, det har varit målet hela mitt liv och är en viktig milstolpe, säger den 27-åriga fälttävlansryttaren.

Det var i polska Strzegom förra helgen som hon red i mål med egna uppfödningen Flanders och kunde konstatera att hon tagit sig dit hon länge siktat. Efter fin dressyr, felfri terrängritt och felfri banhoppning på hinder var fjärdeplatsen i fyrstjärnig klass säkrad.

– Fyrstjärnigt är ju mästerskapsnivå och att ha kommit dit och känna sig trygg där känns så bra. Jag var helt överlycklig och började klappa henne innan jag ens ridit i mål. Man kan alltid bli bättre, men nu har jag detta som en så bra grund att gå vidare i från, säger Aria Ramkali.

Terrängen var världsklass och hoppningen känner vi oss väldigt trygga med efter all träning.

Hon debuterade i CCI4*S tidigare i år, men utgick efter ett fall som gjorde att hon tvingades till tävlingsuppehåll. När hon var tillbaka på fälttävlansbanan visade en andraplats i internationell CCI3*S i Segersjö att hon hittat tillbaka till formen och att sluta fyra i fyrstjärnig under året som ATG-talang betyder mycket.

– Terrängen var världsklass och hoppningen känner vi oss väldigt trygga med efter all träning med Maria. Dressyren är på rätt väg och vi kommer att träna vidare.

Egna uppfödningen är stallets största stjärna och har betytt mycket för Aria Ramkalis karriär.

Foto: Rasmus Palmgren

 

På hemmaplan är Maria Gretzer hennes hopptränare, Helena Ejermark dressyrtränare och Jan Jönsson terrängtränare. Göran ”Yogi” Breisner är hennes mentor inom ATG Talang.

– Det har varit fantastiskt att kunna bolla allting med honom. Det finns ju väldigt få med hans erfarenhet, säger Aria om fältävlansikonen.

Aria Ramkali red en felri banhoppning på Flanders och knep fjärdeplatsen i Strzegoms CCI4*S.

Foto: Pompo Mompo Horse Photography

 

Yogi Breisner slutade bland annat trea vid Badminton Horse Trials, red två OS och ledde stornationen England till otaliga medaljer under 17 år som deras förbundskapten. Numera är han mentor på ATG Talang och rådgivare till de svenska förbundskaptenerna i de olympiska grenarna.

– Inte många är bättre än honom. Vi har pratat om hur tävlingarna gått, om hur jag bäst går vidare framåt och han har hjälpt mig med allt från träning till hur man reser med hästarna. Alla delar är så viktiga, säger Aria Ramkali.

Programmet har haft väldigt stor påverkan. Det finns otroligt många saker som ska in just när man ska utvecklas i att ha ridningen som yrke.

Det återstår en träff med gänget inom ATG-talang innan nya unga stjärnor tar över efter Aria och de andra. Men redan nu finns det saker att summera. Hon har inte bara gjort karriärens bästa resultat, hon har också utvecklats på andra viktiga områden.

Aria Ramkali tillhör ATG Talang sedan september 2022. 

Foto: Pompo Mompo Horse Photography

 

– Programmet har haft väldigt stor påverkan. Föreläsningarna har gett så mycket. Kosten, mental träning, ja det finns otroligt många saker som ska in just när man ska utvecklas i att ha ridningen som yrke. Yogis positiva energi är en annan sak. Det tar jag verkligen med mig från våra föreläsningar, hur viktigt det är att omge sig med positiv energi, teamet är väldigt viktigt.

Tråkigt att det är över. Allt man lär sig och alla människor man har träffat. Det är nya kompisar man tar med sig för livet.

Med placering i fyrstjärnig klass finns det mycket att blicka fram emot.

– Det känns så bra att ha tagit steget upp, att det känns stadigt och tryggt nu. I vinter blir det mycket dressyr och banhoppning och nästa år ska jag fortsätta att utvecklas i CCI4* vid olika tävlingar. I år blev det Strzegom flera gånger av praktiska anledningar, men det är inte så jag vill ha det egentligen. Man ska lära sig möta olika banor, säger Aria Ramkali.

Att lämna över stafettpinnen till nya ATG-talanger är förknippat med en del vemod.

– Det är väldigt tråkigt att det är över. Allt man lär sig och alla människor man har träffat. Det är nya kompisar man tar med sig för livet, säger Aria Ramkali.

Publicerad:

Aktuellt