Annons
Annons

Fart och spänning väntar i Bordeux- Sofia Sjöborg gör hopptoppen sällskap

Sofia Sjöborg och Eastbourne vid Sweden International Horse Show 2022.

Foto: Roland Thunholm

Det är svenskt i både inomhusfälttävlan och världscuphoppning – och av startfältet att döma kommer det att gå undan i Bordeaux. – Så kul det ska bli, och väldigt spännande, säger fälttävlansryttaren Sofia Sjöborg.

Tillsammans med Eastbourne (äg: Sarah Field) lämnar Englandsbaserade Sofia Sjöborg färjeläget i Dover 04.00 på torsdagsmorgonen för att börja resan mot tävlingarna i Bordeaux där också världscupen i hoppning alltså avgörs. Och hon får fint sällskap under den svenska flaggan; det är Henrik von Eckermann, Wilma Hellström och Angelica Augustsson Zanotelli som rider helgens världscup.

Tävlingsformen inomhusfälttävlan, eller Indoor Eventing som den kallas internationellt, är på stark frammarsch och Sofia Sjöborg förstår varför.

– Nu har man hittat rätt i formatet så att det är spännande för publiken att se, kul att rida och samtidigt väl avvägt och bra för hästarna. Det är ett väldigt bra sätt att visa upp sporten.

Vad tycker du om att rida inomhusfälttävlan?

– Jag älskar det, så kul! Man kan ha 100 000 åskådare i Badminton men de är ju på ett fält och man märker de inte på samma sätt. På de stora inomhusarenorna blir atmosfären otrolig, säger Sofia Sjöborg som i Bordeaux bland annat möter dubbla olympiska mästaren Michael Jung från Tyskland samt säsongens meste vinnare i inomhusfälttävlan, Maxime Livio, Frankrike.

De svenska bandesignerna och fälttävlansprofilerna Staffan Lidbeck och Lars Christensson är båda engagerade i Top 10 Indoor Eventing på SIHS. De hör till dem som gärna skulle se en serie i inomhusfälttävlan under vintersäsongen.

– Det vore en väldigt bra idé! Vi ryttare gillar det verkligen och jag skulle gärna se det att det blev fler tävlingar, och det är jag inte ensam om, säger Sofia Sjöborg som närmast tar sig an Bordeaux.

Därefter väntar en utomhussäsong med planer mot bland annat EM och femstjärnig fälttävlan i Pau.

Henrik von Eckermann vann världscuptävling i Basel 2023. Till helgen tävlar de i `s-Hertogenbosch.

Foto: FEI/Stefan Lafrentz

Läs mer om hoppningens världscup i Bordeaux:

Henrik von Eckermann, som fortsatt är världsetta, är klar för världscupfinal efter bland annat segrar i Verona och senast i Basel. Den här helgen har han med sig segerhästen King Edward (äg: Dufour Stables AG) samt Iliana (äg: Dufour Stables AG) och Hollywood V (äg: Susanne Tovek).

Wilma Hellström är med allra största sannolikhet också hon klar för final men kan den här veckan säkra ytterligare poäng med Cicci BJN (äg: Wilma Sporthorses) och Quiti von Hof (äg: Eyedidit AB).

Angelica Augustsson Zanotelli har med sig Kalinka van de Nachtgaele (äg: Jennifer Carmichael, Malin Sköld Invest AB), segerhästen från Helsingfors, samt Kendrick 4 (äg: Jumper Horses Sweden). Men 20 poäng i nuläget behöver hon säkra ytterligare två toppresultat på de två omgångar som är kvar innan de 16 finalbiljetterna delas ut.

Det internationella startfältet är återigen mycket starkt med bland annat Frankrikes Julien Epaillard som just nu leder den totala ställningen i västeuropeiska ligan, bland annat tre segrar och den senaste i Amsterdam förra veckan.

Så här följer du världscupen och övriga klasser i Bordeaux:

Start- och resultatlistor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

SVT Sport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sänder världscupen i hoppning lördagen 4 februari klockan 20.30 i SVT24 och SVTPlay.

ClipMyHorse/FEI-tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sänder sänder världscupklassen i hoppning
lördagen 4 februari 20.20 samt vissa andra klasser från Bordeaux med start fredag 3 februari 19.20. Inomhusfälttävlan sänds fredag 3 februari 22.20.

Aktuell ställning i västeuropeisk ligan världscupen i hoppning, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med två omgångar kvar.

Fullständig deltagarlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt