Annons
Annons

Fälttävlanslandslaget på stark frammarsch inför 2025: ” Ännu bättre”

Terrängdagen i slottsparken i Versailles blev en stark svensk uppvisning. Här Louise Romeike och Caspian i ett av vattenhindren. Nu är fälttävlanslandslaget på gång mot nya mål!

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

De imponerade på OS 2024 men lutar sig inte tillbaka. Nivån ska upp mot individuell medaljkamp och ett toppat VM i 2026.
– Jag vill åka med de bästa till EM i år men vi ska samtidigt jobba mot att verkligen leverera i Aachen, säger fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Laget slutade femma på OS i Paris och visade att med de bästa på banan står sig svensk fälttävlan mycket stark. Louise Romeike/Caspian 15, Sofia Sjöborg/Bryjalmolga van het Marienshof och Frida Andersén/Box Leo, bäst individuellt med en tolfte plats, visade yppersta världsklass i terräng och hoppning men för medalj var de för långt efter i dressyren.

– Vi har jobbat väldigt hårt för att ta det där extra steget i dressyren i år. Vinterträningen har sett jättebra ut men vi får låta tävlingarna komma i gång för att veta säkert, säger Fredrik Bergendorff.

Att leverera på VM i Aachen 2026 är det största målet för säsongen. Att sluta bland de sex bästa lagen där betyder OS-kval till Los Angeles 2028. För att lyckas i det tyska toppsportmeckat på nästa års världsmästerskap spelar dock årets EM en stor roll.

– Jag ser en stor vikt att vara så bra som möjligt där. För fälttävlanssporten, för laget och för ryttarna drar det med sig otroligt mycket positivt att göra bra resultat och en EM-medalj hade inte alls skadat, säger förbundskaptenen.

Hon är väldigt bra för det svenska laget men hon är också så bra att hon är värd att börja ta riktigt höga individuella placeringarna.

Landslagets spetstrupp i fälttävlan 2025 består av Frida Andersén, Sara Algotsson Ostholt, Sofia Sjöborg, Louise Romeike och Amanda Staam.

– Frida är en supertalang och det ser ut som att vinterarbetet i dressyren med Box Leo har gjort att hon är närmare individuell medalj. Hon är väldigt bra för det svenska laget men hon är också så bra att hon är värd att börja ta riktigt höga individuella placeringarna. Hon letar ju också fler hästar för OS-satsningen mot 2028.

Frida Andersén och hennes Box Leo stannade på sin dressyrpoäng vid OS i Paris efter fenomenala insatser i terräng och hoppning.

Foto: Vegard Grøtt/Bildbyrån

– Louise och Caspian är ju otroligt starka. Han är ju en otrolig talang, där finns det liksom ingen gräns. För Louise handlar egentligen bara om att utveckla Caspian i dressyren så att bytena sitter och ridbarheten kommer med lite mer. Så länge hon tror på det som hon gör nu så ger vi det hur mycket tid som helst.

– Sara har sin Dinathia som är superfin och väldigt intressant på sin väg upp. Den har tränat på väldigt bra och man är spänd på att se den igen. Plan A är VM 2026 så vi får se lite hur man lägger upp säsongen bäst så att erfarenheterna blir rätt och att hon blir matchad mot VM på allra bästa sätt. Detta är ju också en häst som skulle kunna göra att Sara kan rida mot individuella medaljer igen. Hon har ju också sin Dynamite Jack som är på väg tillbaka igen.

– Sofia är en otrolig ryttare som hela tiden strävar mot att bli bättre. Hon har ju sin ”Belle” och det vet ju precis vad den kan men hon har också två yngre hästar som är spännande. Gouvalent var felfri i terrängen i både Blenheim och Boekelo, och har gått framåt sedan dess. Hon har också Booze Buddy FRH som börjar i 2* och ser superfin ut.

Det fenomenala terrängekipaget Sofia Sjöborg och Bryjalmolga van het Marienshof i full action vid OS i Paris 2024. 

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

 

– Amanda och Corpoubet gjorde det väldigt bra i Boekelo i höstas. Amanda är inte lika erfaren som de andra men har gjort ett EM 2023 så det ska bli väldigt spännande att se henne i år. Hästen är en fantastisk banhoppare och både den och Amanda kan vara snabba men de får lära sig det gradvis så får vi se var de står när hösten och EM kommer, hon är ju den som närmast skuggar de andra fyra.

Vem vet vad framtiden har på lut för de här två? Just nu pekar i alla fall allt åt rätt håll för Sara Algotsson Ostholt och Dinathia. Foto: Privat

För spetstruppen går startskotten i tyska Lumühlen 29-30 mars eller i Gärds, Kristianstad 17-19 april. CCI4*-S i Marbach, Tyskland och Strzegom, Polen finns också på programmet, precis som Bramham CCI4*-S i England.

– Bramham vore en bra förberedelse för EM i Blenheim eftersom de både är etablerade fyrstjärniga tävlingar i England. Sofia, Amanda och Frida planerar för det och både Sara och Louise är positiva till det, säger Fredrik Bergendorff.

Kommer vi in med lag får vi starta med fyra ryttare och då maximerar vi och åker med det bästa vi har tillgängligt.CHIO Aachen står högt upp på alla nationers önskelista varje år men kanske om möjligt ännu mer nu med VM 2026 så nära. Men startplatserna är få och inbjudningarna mycket eftertraktade. Inte ens om man är femma på OS kan man vara säker.

– Vi hoppas på det och vi jobbar på det. Men än har vi ingen säker plats. Kommer vi in med lag får vi starta med fyra ryttare och då maximerar vi och åker med det bästa vi har tillgängligt. Det skulle betyda väldigt mycket. Får vi inte med lag jobbar vi på ett antal individuella platser, säger Fredrik Bergendorff om världens mest prestigefulla CCIO4*-S.

Amanda Staam och Corpoubet AT från EM 2023. Foto: Kim C Lundin

Efter att spetstruppen haft mycket av förbundskaptenens uppmärksamhet under OS-året 2024 blir 2025 ett år då det också finns mer tid att bygga en ännu starkare och bredare blågul fälttävlanstopp.

– Vi måste ha fler ekipage på fyrstjärnig nivå och här ska vi hjälpa till. I nuläget har vi inte tillräckligt många ryttare för att göra en full satsning på Nations Cup men Nations Cup blir ändå viktigt i år, just som verktyg för att bygga bredden och etablera fler i fyrstjärnigt. Så samtidigt som vi hjälper de fem bästa att bli ännu bättre och leverera fram emot VM 2026 ska vi jobba hårt på nivån under, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Publicerad:

Aktuellt