Dubbla pallplatser när svensk fälttävlan bygger stark framtid
Sara Algotsson Ostholt och Louise Romeike har i flera år imponerat med sin matchning av potentiella framtidsstjärnor. I helgens CCI3*-S i tyska Langenhagen tog de nya steg och åkte hem med placering två, tre och fem.
– Hon gjorde det väldigt bra, säger Sara om sin Dinathia som slutade tvåa.
Det svenska fälttävlanslaget fullt av girlpower vann mångas hjärtan när de flög fram till sin femteplats vid OS i Paris. Det blev ingen medalj men de lyste av beslutsamhet och talang. En spännande resa var tydligt påbörjad och nu ska den fortsätta.
Louise Romeike var del av OS-laget tillsammans med Frida Andersén, Sofia Sjöborg och Malin Asai. Sara Algotsson Ostholt var i högsta grad OS-aktuell tills en skada på Dynamite Jack satte stopp för satsningen. Både Louise och Sara har varit en del av stommen i mästerskapslagen de senaste åren och nu börjar deras yngre stjärnor på allvar också ge sig in i leken. Helgens placeringar gav nya framtidskvitton.
– Jag red terrängen utan klocka och joggade i princip runt. Det var lite som en förberedelse för fyrstjärnigt dit hon är anmäld nästa vecka. Jag ville göra kombinationerna i balans, de var byggda åt det lite trängre hållet och hon kom tillbaka så fint och var väldigt lydig, säger Sara Algotsson Ostholt som red hem andraplatsen på straffpoängen 32,1.
Jag tror båda har varit topp tre efter dressyren i princip alla starter i år. Att de är så stabila i dressyren är verkligen jättekul.
Louise Romeike med Rocket 19 var 0,8 straff bakom Sara, det gav en tredjeplats, Perseverance Madame d’Engelbourg var 1,8 straff bakom och slutade femma. Det var de båda hästarnas tredje topp fem-placering i trestjärnigt under 2024.
– De var jättebra. De har inte haft så många starter i år eftersom det under en ganska lång tid var fullt fokus på OS i Paris och förberedelserna dit. Caspian hade väldigt mycket av min tid, säger Louise.
När de nu kom ut på tävlingsbanorna igen imponerade de i alla moment.
– Jag tror båda har varit topp tre efter dressyren i princip alla starter i år. Att de är så stabila i dressyren är verkligen jättekul. Hoppningen i Langenhagen är alltid svår men de kändes suveräna både där och i terrängen, säger Louise.
Sara Algotsson Ostholts Dinathia, också kallad Daisy, är född 2016. Louise Romeikes Rocket 19 och Perseverance Madame d’Engelbourg, också kallad Maddie, är födda 2015. För ”Daisy” väntar fyrstjärnigt i nästa start, för Rocket och ”Maddie” dröjer nästa steg förmodligen till nästa säsong.
– Hon har gjort en fyrstjärnig start och där blev det 20 straff på grund av ett vägval men hon var egentligen felfri. Nu kändes det väldigt enkelt här i Langenhagen och planen är att rida fyrstjärnigt i Strzegom. Jag vet att bytena inte sitter riktigt än i dressyren, men det ska vi jobba vidare på i vinter, säger Sara om sin Daisy.
Det är tre hästar som är på riktigt.
– Min plan var egentligen att de skulle gå fyrstjärnigt i Arville men med OS så känns det lite för tätt inpå. Nu har jag tänkt rida en trestjärnig till och avslutar så i år. Så får de en fin avslutning som känns lätt, jag är inte helt säker än men det lutar åt det. Den som väntar på något gott…, säger Louise.
En ganska nöjd förbundskapten följer talangernas framfart.
– Det är tre hästar som är på riktigt. Daisy är en häst som man alltid tyckt är fantastiskt fin och håller man ögonen på hästar som kan fajtas om medaljer i Los Angeles 2028 så är hon en av dem och Rocket är i samma klass. Maddie är otroligt spännande, utvecklas och överraskar ständigt. Förr kanske jag var lite osäker på om hon hade scoop, det har hon absolut nu. Otroligt fina hästar, och som de matchas av Sara och Louise blir det hur spännande som helst, säger Fredrik Bergendorff.
Han blickar redan fram emot OS 2028 och han gör det med ett mycket starkt Paris 2024 i ryggen.
– Själva prestationen – jäkligt bra helt enkelt. Ett av målen var att vi skulle arbeta så att alla fick chansen att göra så bra de nånsin kunde och där lyckades vi och det är jag stolt över. Dressyren är vi inte så mycket längre fram just nu, men det är också något vi jobbar vidare med. Men hur de gjorde resten var bara så coolt. Ett annat mål var att verkligen sälja laget och svensk fälttävlan till hela Sverige och resten av världen, och det vågar jag säga att vi gjorde. Vilket lag alltså, säger Fredrik Bergendorff.
Resultat Langenhagen, Tyskland – internationell fälttävlan:
CCI3*-S:
1) Calvin Böckman, Tyskland, Altair de la Cense 27.6 straffpoäng
2) Sara Algotsson Ostholt, Sverige, Dinathia 32.1 straffpoäng
3) Louise Romeike, Sverige, Rocket 19 32.9 straffpoäng
5) Louise Romeike, Sverige, Perseverance Madama d’Engelbourg Z 33.7 straffpoäng
Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: