Annons
Annons

Dags för Kristianstad International Eventing

Frida Andersén på Kitsch Couture hos Gärds RF 2021. Ekipaget har sedan dess varit topp 20 på unghäst-VM och är anmälda till CCI4*-S hos Kristianstad International Eventing 2024.

Foto: Roland Thunholm

På påskafton startar Kristianstad International Eventing. Påskmeetinget bjuder på tvåstjärnig och fyrstjärnig internationell fälttävlan. Här finns länkar till livesändning och liveresultat.

Länk till livesändning hos Equisport.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- CCI4* klass
Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständig deltagarlista CCI4*-S Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Fullständig deltagarlista CCI2*-S Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Terrängen vid Kristianstad International Eventing rids måndagen 1 april.

CCI4*-S har länge efterfrågats i Sverige och nu blir det verklighet. Det är Kristianstad International Eventing som tar sitt traditionella påskarrangemang till en ny nivå och har ett internationellt OS-kval i kort fyrstjärnig klass på programmet.
– Det är fantastiskt! Fler ryttare kommer att ha fyrstjärnigt som mål nu och det är viktigt för svensk fälttävlan, säger förbundskapten Fredrik Bergendorff.

Det är Gärds Ryttarförening som arrangerar tävlingen under namnet Kristianstad International Eventing 30 mars-1 april. Precis som hos Össjö Hästsällskap, Segersjö Fälttävlan och Mats Björnetun i Frändefors har de fyrstjärniga planerna diskuterats ett tag, och när det var ett OS-år bestämde man sig i Kristianstad. Alla ryttare måste genomföra minst en CCI4*-S, eller högre, med godkänt resultat under 2024 för att vara startklar till OS i Paris. Det gör klassen eftertraktad.

– Vi såg en chans att finansiera det när man annonserar det som ett OS-kval. Nu har vi kommunen och sponsorer i ryggen, just med etiketten OS-kval börjar det bli ett kul tåg att vara med på även för dem som är utanför ridsporten, och ekonomin måste vara sund. Nu är det bra för klubben och bra för svensk fälttävlan, det är en perfect match, säger tävlingsledaren Nils-Arne Pedersen.

Det är fantastiskt! Banbyggare, unga ryttare som vill upp till fyrstjärnigt och alla andra som är intresserade. Många grupper har stor nytta av det här.

Hos svensk fälttävlan var det ett välkommet beslut.

– Det är fantastiskt att hela Sverige får se fyrstjärnigt på hemmaplan. Banbyggare, unga ryttare som vill upp till fyrstjärnigt och alla andra som är intresserade. Många grupper har stor nytta av det här, säger Fredrik Bergendorff.

– Vi är väldigt glada! Det behövs fyrstjärnigt i Sverige så att ryttarna får möjlighet att utbilda hästar hela vägen upp i klasserna här på hemmaplan. Framöver hoppas och tror jag mycket på Össjö, Segersjö och Frändefors också, säger Marie Carlerbäck, ordförande i fälttävlanskommittén.

Det var viktigt för oss att ha professionellt folk med för att visa att vi menar allvar. Allt känns väldigt bra nu.

Nu är det nära till startskottet hos Kristianstad International Eventing. Förutom premiären för CCI4*-S väntar också CCI2*-S samt nationell H100-klass. Totalt runt 175 ekipage ska göra dressyr, banhoppning och terräng.

Course designer är tyske Kai-Steffen Meier med svenske Lasse Christensson som course adviser.

– Kai-Steffen har varit här tidigare och tyckte att förutsättningarna var fina, och det känns mycket bra att Lasse är med som adviser. Det var viktigt för oss att ha professionellt folk med för att visa att vi menar allvar. Allt känns väldigt bra nu. Linjerna börjar komma på plats och vi har ett väldigt bra underlag som tål det mesta, även i slutet av mars. Vi känner stor tillförsikt till att det här blir bra, säger Nils-Arne Pedersen.

Amanda Andersson, här tillsammans med Jersey, är anmäld till CCI2*-S med vid Indictabel Only Kristianstad International Eventing 2024. 

Foto: Arkiv

I CCI4*-S finns bland andra VM- och EM-ryttaren Frida Andersen samt danska mästerskapsryttarna Peter Flarup och Mia Hastrup. I CCI2*-S gör mästerskapsryttaren Ludwig Svennerstål comeback i sporten tillsammans med MH Libbysaurous Rex. Utöver det finns en lång rad landslagsryttare på olika nivåer i startlistan, däribland Amanda Andersson.

Publicerad:

Aktuellt