Annons
Annons

Guldsuccé direkt för Kajsa Eriksson - på sitt första SM i distansritt

För bara ett år sedan kvalade Kajsa Eriksson till att rida mästerskapsnivå för första gången. Under söndagen stod hon högst upp på pallen i Folksam Svenskt Mästerskap i distansritt för young rider.

Klockan fem på morgonen startade tävlingsdagen för de young rider-ryttare som skulle göra upp om medaljerna i Folksam Svenskt mästerskap i distansritt som avgjordes under den årliga Dackeritten arrangerad av Växjö Ryttarförening. Bland dem var Kajsa Eriksson, som lyckades lotsa Ua Divanni till ett guld.

- Det var väldigt kallt, alla hästarna tog det lugnt i början för att marken var hård, min häst var jättepigg och tyckte det var kul att springa. På sista slingan var det i stort sett galopp hela vägen hem och han var var jättefin.

I 7 timmar, 51 minuter och 23 sekunder var ekipaget ute på den 120 km långa banan, något som alltså räckte till seger.

- Ingrid Boström är hästägare så det är hon som ska ha hela äran, han är jättetrevlig, gör alltid sitt bästa på banan och har alltid öronen framåt så länge det inte är någon precis i rumpan på honom för då åker de bak, säger Kajsa om sin SM-vinnare.

- Jag har ett jättebra team både med mig här på tävlingen och där hemma och utan dem hade det aldrig gått att göra den här resan så det ska verkligen ha ett jättestort tack.

Emma Schuber, silver, Kajsa Eriksson, guld, Joline Lindblom, brons. Foto: Peter Svensson

Emma Schuber, silver, Kajsa Eriksson, guld, Joline Lindblom, brons. Foto: Peter Svensson

Första året som mästerskapsryttare

Kajsas resa mot SM-guldet, och även ett NM-guld från i somras, har kanske inte varit den absolut vanligaste. På förra årets SM deltog hon i samma klass men utanför mästerskapet då hon fortfarande behövde kvala. I år har hon alltså debuterat på mästerskapsnivå, under sitt sista år som young rider.

- Jag fick faktiskt för mig under coronapandemin att distansritt kanske skulle vara kul, säger Kajsa.

Påhejad av stallkamraterna på Gillmyra Gård i Åkersberga, däribland Ingrid Boström vars hästar hon nu tagit två mästerskapsguld tillsammans med, gjorde hon en rejäl satsning på att ta sig till högsta nivån. Under 2020 och 2021 satte hon fart på riktigt och på den vägen är det. Det senaste året har utvecklingen gått spikrakt uppåt.

- Jag har verkligen haft alla förutsättningar, vi har åkt på helt fantastiska tävlingar och jag har kunnat rida många tävlingar per år tack vare Ingrid och hennes fina hästar. Det har verkligen varit ett superår och jag är otroligt tacksam för alla fina hästar jag får rida.

Nu är tiden som young rider över, en vintervila väntar och sedan är det första året som senior för Kajsa.

- Planen att testa 160-kilometers och sen så kanske ta mig till NM som seniorryttare.

Medaljörer SM distansritt young rider 2023:

1. Kajsa Eriksson/Ua Divanni, 7:51:23, 15,27 km/h
2. Emma Schuber/Blyte, 7:55:29, 15,14 km/h
3. Joline Lindblom/Anastasia de Vere, 8:07:09, 14,78 km/h

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt