Annons
Annons

Ungdomsryttarna jagar distansguld på Dackeritten: ”Top notch”

Joline Lindblom, här med Buber på  YR-VM 2023, rider om SM-guld vid Dackeritten 8 oktober tillsammans med Anastasia de Vere.

Foto: Privat

Söndagen 8 oktober avgörs klassiska Dackeritten i Växjö - en internationell höjdpunkt för distansryttarna. Som grädde på moset avgörs också Folksam SM i distansritt för young rider.
– Startfältet är top notch, säger landslagsledare Yvonne Ekelund som också är tävlingsledare för Dackeritten.

SM-klassen för Young Rider och juniorer, signerad av Folksam, rids över 120 kilometer vilket är tävlingarnas längsta internationella distans. Man rider också 100 kilometer internationellt samt 80, 52 och 46 kilometer i nationell klass. Internationella ryttare kommer från Danmark, Norge, Finland och Nederländerna.

– Det är totalt ca 55 starter vilket vi i Växjö Distansryttare är nöjda med, med tanke på att det är sent på året, säger Yvonne Ekelund.

Hur skulle du beskriva traditionen i Dackeritten?

– Det är verkligen en klassiker, det är tjugonde Dackeritten som vi i Växjö Distansryttare arrangerar. Det är en ganska snabb bana, mer utmanande än man kan tro. Den inbjuder till högre tempo men man måste vara försiktig för det är många grusvägar som kan vara hårda, säger Yvonne Ekelund.

De som är här är våra mästerskapsryttare, så det är det bästa vi har. Jag förväntar mig en tuff kamp.

En intressant start är Young Rider Frida Wanér som har chans att kvala för att vara aktuell till nästa års mästerskap.

– Sådant tittar jag så klart lite extra på, säger

Hur skulle du annars beskriva styrkan på SM-startfältet?

– De som är här är våra mästerskapsryttare, så det är det bästa vi har. Sedan är de inte så många till start men så här sent på året krävs det ofta att man har flera hästar och det har ju inte alla. Jag förväntar mig en tuff kamp, det gäller för tjejerna att rida klokt, säger Yvonne Ekelund.

Som tävlingsledare för den under 19 år inarbetade organisationen känner hon sig lugn.

– Det känns bra. Det är mycket att tänka på; internationella delegater börjar komma, internationella domare och veterinärer. Nu börjar det ju dra ihop sig.

Söndagen 8 oktober startar Dackeritten med förbesiktning 05.00, första start på 120 kilometer är 06.30 och sista startande klass är 46 kilometer som är planerad till 10.30. Målgång för 120 kilometer beräknas till mellan 17.00 och 18.00.

Arrangörens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Startlista och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt