Annons
Annons

Sensommarvärme när distansen korar ny Europamästare

De tre ekipagen och deras medhjälpare har en utmanande dag med 160 kilometer att ta sig an på Europamästerskapet 2023.

Foto: Privat

Det svenska laget till EM i distansritt i nederländska Ermelo har förberett sig noga för 160 kilometers utmaning. Nu tillkommer en rejäl värmebölja som extra svårighet.
– Det förändrar ingången vi hade till planen, så lite påverkar det säger landslagsledare Frida Westlund

Sara Henriksson, Ella Lindblom och Kjell Westerback är på plats i Ermelo med Woo Boo Doo, Celuna d´Aurieres och Hadari.

– Det känns bra, hästarna mår fint. De har rest bra och efter några dagar i ett privatstall är vi på plats i tävlingsstallet nu. Det känns i luften att det snart börjar nu och det känns spännande. Det är ju bara det här med att det är väldigt, väldigt varmt också, säger Frida Westlund.

Arrangörerna har varit väldigt tydliga och hela tiden påmint om att hästarnas välfärd är det absolut viktigaste.

Tidig torsdagsmorgon den sjunde september tar 83 ekipage fördelade på 21 nationer sig an 160 kilometrarna som ska ridas på sex slingor innan en ny Europamästare koras. För samtliga deltagare har värmen varit i fokus de senaste dagarna innan start.

Sara Henriksson med Woo Boo Doo, Ella Lindblom med Celuna d´Aurieres och Kjell Westerback med Hadari hade en tung EM-dag på torsdagen.

Foto: Privat

 

– Arrangörerna har varit väldigt tydliga och hela tiden påmint om att hästarnas välfärd är det absolut viktigaste. Och det har vi självklart med oss alltid när vi lägger planerna, men ännu lite mer nu, säger Frida Westlund.

Även om det bara blivit varmare och varmare för varje dag sedan vi började resan hit så känner vi oss trygga.

Man har respekt för värmen men är samtidigt trygga i förberedelser och förutsättningar.

– Ryttarna har erfarenhet och är förberedda. Landslagsveterinären har varit med oss i åtta år och vi har jätteförtroende för henne. Hon känner ekipagen väldigt väl dessutom. Arrangörerna och deras veterinärteam är också väldigt erfarna så även om det bara blivit varmare och varmare för varje dag sedan vi började resan hit så känner vi oss trygga, säger Frida Westlund

Hästarna ser väldigt fina ut och ryttarna är taggade

Fjorton nationer deltar i lagtävlingen och varje nation ska ha fem, fyra eller tre deltagare. De tre bästa resultaten för varje nation räknas.

– Vi har ju tre ekipage i laget så vi har minimiantalet och där är vi ju lite sårbara. Men hästarna ser väldigt fina ut och ryttarna är taggade, säger Frida Westlund.

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tidigare EM-resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt