Annons
Annons

Inga svenska ekipage till distans-VM

Foto: FEI/Martin Dokoupil

Det blir inga svenska ekipage på distans-VM i Boudheib, Förenade Arabemiraten.

Det internationella ridsportförbundet FEI ställde i höstas in 2022 års VM i distansritt som skulle ha hållits i Verona, Italien. Så sent som i november kom beskedet att VM istället skulle hållas i Boudheib, Förenade Arabemiraten, 20-26 februari 2023. Ett beslut som då mottogs med förvåning av Svenska Ridsportförbundet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Svenska Ridsportförbundet har sedan flera år tillbaka valt att inte skickat svenska distansryttare till Förenade Arabemiraten eftersom hästvälfärden inte har kunnat garanteras på tävlingar i landet.

I FEI:s motivering till beslutet om ny VM-arrangör anges att den aktuella arrangören i Boudheib varit ledande i att förändra distanssporten i landet till det bättre Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

- Vad gäller VM så är förvisso FEI medarrangör och har gått i god för att hästvälfärden ska garanteras. Men oavsett så var det alldeles för kort tid för att förbereda eventuella ryttare och hästar för en så lång resa och ett mästerskap i så annorlunda miljö jämfört med vad man tränat för. Därför satsar vårt landslag istället mot årets EM som hålls i Ermelo, Nederländerna, säger Andrea Barth, sportchef Svenska Ridsportförbundet.

Vad gäller övriga internationella distanstävlingar (CEI) i Förenade Arabemiraten gäller fortsatt stopp för svenskt deltagande.
- Vårt tidigare beslut står fast tills vidare. Vi får utvärdera löpande hur situationen med hästvälfärden hanteras inom distanssporten i Förenade Arabemiraten, säger Andrea Barth.

Publicerad:

Aktuellt