Annons
Annons

Österåkers Fältrittklubb tog SM-guld i distansritt

Österåkers Fältrittklubb vinner Folksam Lag-SM i distansritt 2024 i samband med SM-veckan. Foto: Roland Thunholm.

Österåkers Fältrittklubb vann Folksam lag-SM i distansritt som avgjordes på en omväxlande bana framför stor publik i samband med SM-veckan sommar i Västerås.

Lag-SM avgjordes som 4* tävling över en 80 kilometer lång omväxlande bana om tre delsträckor som blandade stadsmiljö, trixiga stigar och lättridna skogsvägar. I lagen ingår 3-4 ryttare, där ridtiden för de tre främsta ekipagen i respektive lag räknas samman till lagets resultat. Av de nio lag som var anmälda till årets SM kammade Österåkers Fältrittklubb hem segern framför arrangerande klubben Mälardalens Distansryttarförening och Nerikes Distansryttarklubb. Det vinnande lagets ryttare red in på plats 5, 6, 7 och 10 där alltså endast de tre främsta resultaten räknas.

- Det är ju en lagtävling så planen var att hålla ihop laget och komma runt med hela laget och få en fin tid, säger Österåkers Fältrittklubbs lagledare Ingrid Boström, som också äger alla hästarna i det segrande laget.
-Det var jätteroligt att få vara en del av SM-veckan med all publik, även om det såklart också hade sina utmaningar med lite mer logistik och väntan. Det är lite synd annars att sporten är så i skymundan i Sverige för distans är väldigt spännande. Det handlar om horsemanship, att känna sin häst och att vara strategisk.

Dagens guld är den 11:e SM-segern för Ingrid Boström som hästägare och första guldet tog hennes hästar hem redan 1996, berättar hon. För den relativt nystartade föreningen Österåkers Fältrittklubb var det däremot första SM-segern i distansritt. I vinnarlaget red Amanda Myrhed med UA Divanni, Kajsa Eriksson med BA Isidor, Anna Remmare med Pericles samt Sofia Canerstam med My Kanel El Hamy.

För Amanda Myrhed blev det en guldkantad comeback på tävlingsbanorna efter flera års föräldraledighet, berättar Ingrid Boström, medan Anna Remmare och Kajsa Eriksson haft fina framgångar som ungdomsryttare men nu gått upp på seniornivå.

Österåkers Fältrittklubb i sommarvärmen. Foto: Roland Thunholm.

Lag-SM distansritt, 80 km:

Guld: Österåkers Fältrittklubb, ridtid 18:15:29
Silver: Mälardalens Distansryttarförening 18:22:55
Brons: Nerikes Distansryttarklubb 19:01:35

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.
Läs mer om distansrittmästerskapet på SM-veckans hemsida Länk till annan webbplats.
Läs mer om resan mot SM-veckan på RF-SISU Västmanlands hemsida Länk till annan webbplats.
Arrangörens hemsida Länk till annan webbplats.

Under tävlingarnas inledning föll en ryttare av efter att hästen halkat. Ekipaget fick snabbt hjälp och såväl häst som ryttare mår efter omständigheterna bra. Hästen är pigg och ryttaren var senare på plats vid tävlingsområdet för att se målgången.

Publicerad:

Aktuellt