Annons
Annons

Distansledningen har ny plan för att nå nytt mästerskapsmål: ”Att stressa gagnar ingen”

Bronset vid EM i Bryssel 2017 är Sveriges senaste mästerskapsmedalj. Laget den gången var Sara Henriksson på Elopolda, Emma Svanäng på TS Coyote, Anneli Ohlén på Min Pontijack och Lena Eriksson på Willy Wonka. Nu vill svensk distans tillbaka till toppnivån i Europa. 

Foto: Arkiv

Man vill höja lägstanivån och komma bättre förberedd till mästerskap. Därför har Sverige tänkt om och deltar inte vid VM i distansritt 2024. I stället satsar man redan nu mot EM 2025.
– Vi ska tänka långsiktigt och ha som målsättning att vara topp fem där. Är vi förberedda och klarar att göra våra egna lopp, då vet jag att vi kan nå målet, säger Frida Westlund, landslagsledare i distansritt.

Beslutet om att välja en ny plan för årets säsong kom till efter att ledningsgruppen tagit omtag för att använda resurserna på bästa sätt. För en dryg vecka sedan fick landslagsryttarna besked om att ledningen tänkt om angående årets VM.

— Vi får vara ärliga och säga att det var lite sent. Jag uppfattar det som att ryttarna är med på ”tänket” kring långsiktighet, men att det skapade lite oro när vi ändrade planen i det här skedet. Men beslutet att inte åka till VM i år känns rätt, säger Frida Westlund.

Vi har stabila ryttare och trygga hästar. Det finns en väldig kunskap i vårt gäng.

I landslagets spetstrupp för 2024 finns två ryttare och i utmanartruppen finns fem. Inget av de nya besluten handlar om att man saknar tilltro till landslagekipagen.

– Vi har stabila ryttare och trygga hästar. Det är rutinerade ryttare med mästerskapsrutin och det finns en väldig kunskap i vårt gäng. Men när vi analyserade de tre senaste mästerskapen så ser man att det är svårt att få laget godkänt i mål. Hälften av lagen klarar det inte och inte heller vi har lyckats. Vi tror att vi behöver en ny strategi där långsiktighet är i fokus, säger Frida Westlund.

Vi ska veta var vi ligger förberedelsemässigt och vara där för att göra vår egen tävling, då vinner vi i längden.

Hon vill att kval och förberedelsetävlingar är i nivå med vad laget behöver göra på mästerskapen och hon vill att Sverige ska våga göra sin egen ritt.

– Vi ska jobba efter ledorden förberedda och medvetna. Det blir lätt att man hänger med i den stora klungan men vi ska ha vårt eget ”mindset” och vårt fokus. Vi ska veta var vi ligger förberedelsemässigt och vara där för att göra vår egen tävling, då vinner vi i längden, säger Frida Westlund.

Med långsiktighet och förberedelser kommer också lugn.

— För att åka till VM i år hade vi också behövt kvala på 16 mil och att sedan dessutom göra VM på 16 mil är inte optimalt. Dessutom hade vissa behövt skynda sig för att kvala till VM och att stressa gagnar ingen, säger Frida Westlund.

Vi tror inte att det bästa är att kvala samma år. Vi kan göra en bättre plan om vi vet i ett tidigt skede vilka som är aktuella.

Landslaget har också tagit nytt beslut vad gäller vilka som är aktuella för mästerskap.

– Från och med nu ska ekipage ha kvalat föregående säsong för att vara aktuella för mästerskap. Vi tror inte att det bästa är att kvala samma år. Vi kan göra en bättre plan om vi vet i ett tidigt skede vilka som är aktuella, säger Frida Westlund.

Även om vi förstår att ryttarna vill till VM så tror vi att det finns många fördelar med att vi stannar upp lite nu.

Men även om landslagsryttarna inte siktar mot VM i år så kommer man att få känna mästerskapskänsla. En del i målsättningen att komma topp fem på EM 2025 är att åka till för-EM i Castliglione del Lago nu i sommar.

– I den bästa av världar åker vi dit med sju ekipage. Vi tror att det är bra inför EM att veta vad som väntar och känna en större trygghet. Skulle vi ha sju EM-kvalade ekipage skapar det konkurrens och det tror vi också är bra för utvecklingen. Även om vi förstår att ryttarna vill till VM så tror vi att det finns många fördelar med att vi stannar upp lite nu, säger Frida Westlund.

Publicerad:

Aktuellt