Gå på teorin – för hästens skull

Jag är så arg, ledsen och frustrerad.
Det räcker nu!
Om och om igen har vi den senaste tiden sett och läst avslöjanden om hästar som, enligt uppgifter, inte behandlas väl. Självklart är det viktigt att berättelserna kommer fram.
Det är då det går att göra något.
Men det ska ju inte behövas.

En av de första sakerna nya elever lär sig på ridskolan är stall-regler – hur vi ska bete oss när vi är på besök i hästens hem. Sedan handlar det ofta om hästens beteende, som hur öronen kan berätta om hästen är nyfiken eller missnöjd. Ibland kallas passen för teori, ibland hästkunskap. Men de skulle lika gärna kunna beskrivas som de allra första lektionerna i hästvälfärd.

Hästvälfärd är ett komplext begrepp som beskriver hästars upplevelser och reaktioner. Att lära sig att ”läsa hästen” är svårt och kräver kunskap och erfarenhet.

Häst & Ryttare Nr 1 2024

I årets första nummer av Häst & Ryttare har vi besökt några ridskolor som berättar om hur deras fokus på hästvälfärd ser ut. I Borås satsar de exempelvis på att fler hästar ska få gå i flock. I Boden har hästarna blivit friskare när de vänt på dygnet. I Järfälla får eleverna lära sig att kolla hästens mun.

I en tid då vi tyvärr ser allt för många dåliga exempel där hästar far illa finns det också flera som jobbar för motsatsen. Så snälla. Låt hästkunskapen få ta lika mycket plats som ridningen. Missa inte nästa teorilektion. Ta dig tid att skjutsa barnet till stallet även då.

För vad är egentligen viktigare än att vi tar alla möjligheter som finns för att förstå och lära oss mer – för hästens bästa.

Publicerad:

Sofia Johansson

är chefredaktör för Svenska Ridsportförbundets medlemstidning Häst&Ryttare. Hon är utbildad journalist och diplomerad Svensk Ridlärare level 1. På bilden tillsammans med Indigo som var hennes skolhäst under ridlärarutbildningen på Ridskolan Strömsholm.
Vill du komma i kontakt?
Mejla sofia.johansson@ridsport.se

Relaterade artiklar