Pepp och prepp för din ungdomssektion

Häst

Foto: Susanne Walström

Tacokvällar, teorikurser och massor av kompiskul.
Det är i ungdomssektionen det händer grejer i stallet.
Nu finns en ny sajt fylld med pepp och prepp att använda.

Text: Margareta Borg

Ungdomssektioner samlar unga upp till 26 år för att stärka gemenskapen och hästkunskapen i stallet. Den är också en skola i demokrati och hur en fören-ingsstyrelse funkar.
– Ibland kan det verka krångligt med möten och paragrafer. I Vår ungdomssektion har vi försökt avdramatisera det litegrann. Vi vill att engagemanget ska vara lustfyllt och har samlat inspiration, konkreta tips och visar vägen för hur man kan jobba, säger Alma Sundqvist i Centrala Ungdomssektionen som står bakom det nya materialet.

Alma Sundqvist

Webbplatsen finns i Svenska Ridsportförbundets utbildningsportal och riktar sig till unga häst- älskare som vill engagera sig i en ungdomssektion
– Det är en jättebra handbok i hur en ungdomssektion kan jobba och påverka, säger Alma Sundqvist, som växte upp på Traume ridskola på Gotland. För att sträva åt samma håll finns en gemensam plan att utgå från, men alla lägger upp arbetet och aktiviteter som det passar bäst.
– Det är jätteviktigt att vi jobbar för att behålla ridsportens unika struktur med ungdomsinflytande i föreningar, distrikt och på central nivå. Men också att vi anpassar formerna för att delta och påverka. Engagemanget bland unga är stort men det ser annorlunda ut idag än för 20 år sedan. Unga gör ofta fler saker på sin fritid idag och har ont om tid. Att jobba i projekt och bara i de frågor man verkligen brinner för kan vara ett bra sätt att fånga ungas engagemang, säger Alma Sundqvist.

ungdomssektion

Foto: Margareta Borg

En utmaning när man är ung kan vara att göra sin röst hörd bland vuxna. Därför finns ett kapitel om just det.
– Vuxenstödet är en jätteviktig förutsättning för ungas engagemang. Engagerade vuxna som stöt-tar och är ödmjuka inför ungas idéer. Unga har så mycket att tillföra och det allra bästa är när både unga och vuxna kan jobba tillsammans,
– Det fina med ridsporten är att man inte behöver göra idrottsprestationer för att fortsätta utvecklas. Man kan lära sig nya saker på så många andra sätt än just att tävla. 

Publicerad:

Vår ungdomssektion – välkommen in Du når webbplatsen via sisuforlag.se. Länk till annan webbplats. Använd den på egen hand eller tillsammans med klubbkompisar. Boken kostar 175 kronor (rabatt vid köp av fler än 20 stycken). Exempel på innehåll: Du är viktig, alla ska känna sig välkomna, vad ska vi göra, vem ska göra vad?

Få koll på US, DUS och CUS

  • US står för ungdomssektionen i varje förening. US driver och ordnar aktiviteter för medlemmar.
  • DUS är distriktets ungdomssektion och finns i landets 19 distrikt. DUS, som är länken mellan föreningarnas US och den Centrala ungdomssektionen.
  • CUS är den centrala ungdomssektionen där unga engagerar sig för andra unga. CUS har två ledamöter och en suppleant i Svenska Ridsportförbundets förbundsstyrelse. 

Relaterade artiklar