Annons
Annons

Drömdubbel igen - Henrik och Peder regerar världscupfinalen

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Världseliten i hoppning är på plats. Men ingen och inget tycks kunna rubba de svenska hoppryttarnas framfart i världscupfinalen i Riyadh, Saudiarabien.
- De ger allt där inne och de är så sammansvetsade, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Torsdagens andra finalomgång i Longines FEI Jumping World Cup Final bestod av en 160-hoppning med omhoppning. Och det var en rejäl bana som banbyggare Frank Rothenberger designat. Av startfältets 32 ryttare gick bara 7 till omhoppning.

Henrik von Eckermann och Peder Fredricson låg etta och tvåa efter första finalomgången. Och de hade inga planer på att göra de svenska fansen besvikna i den andra. Båda vidare till omhoppning, och båda dubbelt felfria med dagens snabbaste tider. Henrik etta på 43.38 sekunder, Peder tvåa på 45.45.

Det är otroligt att få vinna två gånger här.

- Det är otroligt att få vinna två gånger här. Sen är jag lite förvånad över att jag vann så rejält, säger Henrik von Eckermann, som inte var säker på att han hade tiden förrän vid sista hindret.

- Jag gjorde åtta galoppsprång till trean istället för nio som Peder. Men sen kom jag lite kort ur sväng på näst sista hindret, så jag tänkte att jag inte kunde vara för självsäker med tiden utan behövde öka på litegrann och tog bort ett galoppsprång till sista hindret.

Du måste bara hålla om och tro på att hästen gör det, annars kan det gå väldigt snett.

Det var nog många i TV-sofforna som drog efter andan när Henrik satte full fart mot sista hindret. Hur tänkte han själv?
- Där gäller det att supporta hästen och bara hålla om. Du får inte bli orolig för då känner hästen det och då blir det inte bra. Du måste bara hålla om och tro på att hästen gör det, annars kan det gå väldigt snett.

"Jag är så imponerad av honom". Peder hyllar sin Catch Me Not som fortsätter att hoppa strålande genom världscupfinalens banor.

Foto: www.sportfotos-lafrentz.de / Stefan Lafrentz

Peder hade nackdelen att gå ut näst sist i omhoppningen, före Henrik.
- Jag hade ju Henrik bakom mig och vet att hans häst är i superform och att han kan se vad jag gör. Jag ville sätta lite press på honom genom att inte rida för långsamt, men samtidigt sätta en felfri runda. Jag tycker att jag fick en bra, avvägd omhoppning. Framför allt är jag väldigt nöjd med hur hästen hoppar och hur han känns. Han imponerar på mig, säger Peder om sin Catch Me Not.

Det var en bra svensk dag igår och en bra svensk dag idag. Vi ska bara ändra ordningen lite till på lördag.

Det är en glad tvåa som möter media efter klassen. Men man ska inte tro att Peder utan vidare nöjer sig med en andraplats.
- Det var en bra svensk dag igår och en bra svensk dag idag. Vi ska bara ändra ordningen lite till på lördag, säger han.

Men hur slår man då Henrik?
- Tips mottages gladeligen! Det är inte helt lätt. Men man vet aldrig, säger Peder och skrattar.

Att kunna hålla huvudet så kallt. Och hur skickligt de gång på gång lyckas matcha sina hästar och formtoppa dem.

Henrik Ankarcrona kan knappast önska mer av sina ryttare så här långt.
- Det här visar på vilken otrolig styrka de här två ryttarna har. Och den erfarenheten, att kunna hålla huvudet så kallt. Hur skickligt de gång på gång lyckas matcha sina hästar och formtoppa dem. Det är fortfarande två rundor kvar och vi är långt ifrån hemma, men det är väldigt bra besked både igår och idag.

Resultat

Longines FEI Jumping World Cup Final II, 160-hoppning med omhoppning: 1) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward, 0+0 fel, 43,38 sekunder 2) Peder Fredricson, Sverige, Catch Me Not S , 0+0 fel, 45,45 sekunder 3) Jill Humphrey, USA, Chromatic BF, 0+0 fel, 48,36 sekunder

Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På lördag avgörs världscupfinalen i hoppning med två rundor 160-hoppning. Henrik von Eckermann leder inför finalrundorna med totalt 0 fel. Peder Fredricson skuggar tätt där bakom på 2 fel. SVT2 och SVT Play sänder live från klockan 14:35.

Aktuell ställning efter två omgångar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

GUIDE: Allt om världscupfinalerna, tidsprogram, regler mm Länk till annan webbplats.

Här hittar du vårt nyhetsflöde från världscupfinalerna Länk till annan webbplats.

Publicerad:

Aktuellt