Kürfinaler som gav mersmak och framtidshopp
Publikfriande kürfinaler avslutade Paralympics i paradressyr. Tre svenska ryttare stod på startlinjen och fick alla fina framtidsbesked.
- Det är en otrolig seger att veta att han har blivit så erfaren och cool, säger Louise Etzner Jakobsson om sin Goldstrike B.J.
Det blev tillslut tre blågula åttondeplatser när paradressyren avslutades med kürfinaler i Paris. En bit från medaljerna denna gång, men med flera positiva erfarenheter för hästar och ryttare.
Bästa svenska procent för dagen stod Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike BJ för på 73,570 i Grad IV.
- Han var med mig väldigt bra idag, men jag tror att han var lite trött i kroppen för han var ganska spänd, säger Louise, och konstaterar att det kostar poäng.
Det är så skönt att han litar på mig och jag litar på honom.
- När det blir spänning i kroppen så travar han inte lika bra igenom kroppen. Det ser ut som att han bromsar lite. Ändå gör han fina längningar och gör allting som han ska. Men man kan se att han inte är lika mjuk och rörlig i kroppen och det drar ner poängen.
Helhetsintrycket efter ritten är ändå att det är en häst som blivit väldigt trygg på de stora arenorna.
- Jag har succesivt jobbat på att bygga den här kontakten mellan häst och ryttare, både på marken och uppsuttet. Det är så skönt att han litar på mig och jag litar på honom. Vi har ett mycket bättre samspel idag, berättar Louise.
Utvecklingen de senaste åtta åren går inte att beskriva. Det visar hur otroligt populär paradressyren blivit.
Att paradressyren utvecklas i snabb takt är alla på plats i Paris överrens om. I kürfinalen i Grad IV red alla tre medaljörerna på över 80 procent.
- Det är en otrolig kvalitet. Jag har ju följt innan vad de topplacerade rider på för siffror och det är fantastiska siffror och fantastiska hästar. Utvecklingen de senaste åtta åren går inte att beskriva. Det visar hur otroligt populär paradressyren blivit, säger Louise.
Resultat Grad IV Freestyle
1) Demi Kaerkens, Nederländerna, Daula, 83,840%
2) Anna-Lena Niehues, Tyskland, Quimbaya 6, 80,900
3) Kate Shoemaker, USA, Vianne, 80,170
8) Louise Etzner Jakobsson, Sverige, Goldstrike B.J., 73,570%
Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike hunnit bli ett rutinerat mästerskapsekipage så råder motsatsen för Lotta Wallin och Questionmark. Ekipaget har bara känt varandra i några månader, men har redan visat att de kommer att bli farliga utmanare vid kommande mästerskap.
Han är magisk, han har så mycket kvalitéer och det där lilla extra som man inte hittar så ofta.
Med sin utstrålning, energi och fantastiska gångarter har Questionmark imponerat på både domare och publik.
- Han är magisk, han har så mycket kvalitéer och det där lilla extra som man inte hittar så ofta. Han har utvecklats för varje dag vi har tagit ut honom här, säger Lotta.
Ekipaget satte personbästa redan första tävlingsdagen i Paris och kvalade till küren som åttonde ekipage. Väl där blev det en ny åttonde plats, men med många plus i kanten.
- Jag är jätteglad bara över att vara i küren och vi gör det här som ett steg för framtiden. Känslan har blivit bättre och bättre för varje dag. Idag var han mentalt avspänd, men fortfarande fräsch i kroppen, säger Lotta, och konstaterar:
- Idag kunde jag skritta ut på lång tygel, det kunde jag inte igår. Han lär sig för varje dag här.
Det kostar på både det konstnärliga och det tekniska.
Totalt blev det 70,565 procent för ekipaget, efter strul i skritten som gav följdeffekter i programmet.
- Han blev lite snabb i samlade skritten och då fick jag fatta galopp för tidigt, vilket gjorde att jag hamnade fel i musiken. Det kostar på både det konstnärliga och det tekniska, säger Lotta, och fortsätter:
- Jag skulle ha ridit ut vägen lite mer istället, men jag var inte så snabbtänkt. Och så skulle jag ha lagt in en samlad skritt till, men det är alltid lätt att vara efterklok.
Sammanfattningsvis är det en ryttare som har fått rejäl mersmak efter sitt första Paralympics.
- Jag är så inspirerad nu så jag vill hem och träna imorgon! Questionmark får lite paus nu, men jag har ju Enebro också som är en fantastiskt fin häst som jag satsar med lika mycket, säger Lotta, som började rida paradressyr hösten 2022.
Ska man göra det här så får man göra det ordentligt.
- Jag är så tacksam för allt stöd och all hjälp jag fått sedan dess från Mette (Ubbesen) och Annica (Lund) på förbundet att hitta en bra plan och hitta rätt hästar.
- Förra året red jag Mr Amerigo. När han blev äldre och skulle gå som läromästare istället letade vi och provade lite olika hästar. Sen kom Questionmark in i livet och i den processen har Mette varit ett fantastiskt stöd. Hon vet vad som krävs internationellt och ska man göra det här så får man göra det ordentligt, avslutar Lotta.
Resultat Grad V Freestyle
1) Michele George, Belgien, Best of 8, 81,470%
2) Regine Mispelkamp, Tyskland, Highlander Delight’s, 80,100%
3) Sophie Wells, Storbritannien, LJT Egebjerggards Samoa, 75,445%
8) Lotta Wallin, Sverige, Questionmark, 70,565 procent
Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Renée Claesson-Ribring och Zapp VS var sista svenska ekipage ut för dagen när ryttarna i Grad III avslutade Paralympics med sin kürfinal.
Det blev personligt rekord med hela tre procent i internationell kür! 71,307 procent lyder ekipagets nya personbästa.
- Jätteroligt såklart! Det var målet, att komma över 70 procent och det gjorde vi, säger Renée efter ritten.
I fredagens lagtävling var planen att rida lugnt och avvägt. I kürfinalen var tanken att lägga i en växel till. Men en stor röd maskot ställde till det under de sista minutrarna av framridningen.
Det är få saker som skrämmer honom, men en stor röd maskot blev lite för mycket.
- Zapp blev jätterädd för den stora röda maskoten som plötsligt gick förbi och jag var på väg att ramla av. Det är få saker som skrämmer honom, han är stencool i vanliga fall, men en stor röd maskot blev lite för mycket för honom. Och med min balans höll det på att gå illa, berättar Renée.
Det fanns dock ingen tid för återhämtning, utan det var bara att gå in och leverera på banan.
- Han var magiskt fin på framridningen innan det här hände och sedan hittade jag inte riktigt tillbaka till det. Vi behöver uppenbarligen öva på det också, att kunna hitta fokus igen när något oförutsett händer. Men jag hade självklart önskat att det hade hänt på någon annan tävling än här, säger Renée, som ändå tar med sig något positivt ur det som hände.
- Jag tar med mig att jag ändå red hela programmet, att jag försökte och att jag fick honom lugn igen. Han var ganska upprörd, men att han faktiskt coolade ner igen. Jag är jätteglad över att han litar så pass på mig att så fort som jag andas så tyckte han ändå att det var okej.
Jag vill upp väldigt mycket mer än så här på sikt och då behöver vi öva på allt.
Precis som sina landslagskollegor ser Renée redan nu fram emot kommande tävlingar och nya mästerskapssatsningar.
- Det är mycket jag vill hem och fila på. Vi behöver höja allting ett snäpp. Det är lätt att säga att man behöver höja de enkla sakerna som man får sämre på. Men egentligen ska vi höja våra 7,5:or och 8:or också, för jag vill upp väldigt mycket mer än så här på sikt och då behöver vi öva på allt. Det kommer ju nya mästerskap varje år.
Resultat Grad III Freestyle
1) Rebecca Hart, USA, Floratina 83,534 %
2) Rixt van der Horst, Nederländerna, Royal Fonq 83,007
3) Natasha Baker, Storbritannien, Dawn Chorus 77,140
8) Renée Claesson-Ribring, Sverige, Zapp VS 71,307
Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Publicerad: