Annons
Annons

Lagtävling som byggde rutin på Paralympics: "Vi vet att det finns mer att hämta"

Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

För första gången på 16 år ställde Sverige upp med ett lag i paradressyren på Paralympics. Och även om det inte blev någon framskjuten placering är det en nöjd förbundskapten som summerar lagtävlingen.
- Både hästar och ryttare har gjort det superbra. Vi bygger för framtiden och vi vet att det finns jättemycket mer att hämta, säger Mette Ubbesen.

När lagtävlingen summeras landar Sverige på 14:e plats av 16 startande lag. Men det var en lagtävling med oerhört hög kvalitet och många jämna lag där det bara skiljde några få procent upp till topp tio.

De svenska ekipagen visade fina ritter med många kvalitéer, men med missar som blev dyra.
- Vi har unga, lovande hästar som är här för att få mer rutin och vi har ryttare som debuterar i de här sammanhangen. Jag tycker att alla har skött sig jättebra, men det är för kostsamma missar idag, säger Mette Ubbesen.

Louise Etzner Jakobsson var nöjd med känslan som Goldstrike gav. Med 70,459 procent var de bästa svenska ekipage i lagtävlingen.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Louise Etzner Jakobsson och Goldstrike B.J. var först ut för Sverige. Idag var det en mycket mer avspänd häst inne på banan.

- Han kändes jättefin i kroppen. Galoppen är vår styrka, men han var så mjuk och fin i traven också. Annars är traven det som är svårast för mig att rida, men det kändes inte så svårt idag, säger Louise efter ritten.

Det svenska ekipaget belönades med 70,459 procent av domarna. Tre missar i programmet kostade värdefulla procent.
- När jag skulle rygga blev han lite som en staty och skulle titta på någonting. Så där rök en massa poäng tyvärr, säger Louise, som normalt sett brukar sätta ryggningen utan problem.

Det kostar ungefär en procent på varje sak.

- Jag brukar bara behöva bara andas ryggning för att han ska göra det. Men idag var det som "Hallå, jag kontaktar dig Goldie, vi ska rygga" och han var lite "Va, va - jaha! Okej då!" Men domarna ser ju att det är lite motvilligt där i början, de har väldigt skarpa ögon.

- Bakdelsvändningarna är det som vi har allra svårast för. Men jag lyckades ju i förrgår så jag tycker att jag kunde ha lyckats idag också, men det gjorde jag inte. Det kostar ungefär en procent på varje sak, konstaterar Louise.

Lotta Wallin öser beröm över sin Questionmark: "Han känns som en miljon att sitta på".

Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

För Lotta Wallin och Questionmark började programmet i full fart och med lite väl mycket energi.
- Jag kände redan när jag red in att han kommer inte att kunna stå still, berättar Lotta, som inte fick Questionmark att stå stilla i halten.

- Det var en häst som var full av energi. Han var riktigt på hugget och det kostade ju många poäng.

Han gav mig fantastiskt många bra moment där inne.

Med ett liveresultat på 20 procent efter halten var det bara att jobba sig uppåt och försöka plocka nya poäng. Ekipaget fick flera åttor för bland annat ökad trav och öppna.
- Han är en häst med otroligt mycket kapacitet och han gav mig fantastiskt många bra moment där inne. Han arbetade verkligen på och kändes som en miljon att sitta på, säger Lotta, som landade på 65,552 procent totalt.

- Vi hade kommunikationsproblem i ett enkelbyte som kostade lite mer poäng. Det är orutin och att han vill för mycket, men det är en bra egenskap, konstaterar Lotta.

Tack kompis! Glädjetårar när Renée Claesson-Ribring klappar om Zapp VS efter ekipagets insats i lagtävlingen.

Foto: Karl Nilsson / Swedish Paralympic Committee

Sist ut i svenska laget var mästerskapsdebuterande Renée Claesson-Ribring och Zapp VS. Ekipaget visade upp ett jämnt program utan några stora missar.
- Det var precis den här känslan jag ville ha. Jag kan inte begära mer. Han var med mig, han var avspänd, det var helt enligt plan.

I tisdagens individuella program spände Zapp till i skritten. Ett moment som gick mycket bättre idag.
- Han har en jättefin skritt, men den är svår att få fram när han spänner sig. Han vill lite för mycket och det är både hans största styrka och svaghet. Men idag var han coolare där inne och då gick det bättre, säger Renée.

Vi vet att vi har framtiden för oss och vi kommer nog att blir farliga så småningom.

Totalt blev det 68,600 procent i programmet. Renée Claesson-Ribring vet att det finns mycket mer att plocka fram.

- Det finns väldigt många fler växlar i honom än det här. Planen idag var att inte ta fram alla, utan kanske till och med att rida lite lugnare än i tisdags för att få en skön känsla där inne. Det tycker jag att vi lyckades med.

Om lagets totalt 204,611 procent och fjortondeplats säger Renèe:
- Det är nog enligt förväntan. Vi är här för att se och lära. Alla tre i laget sitter på jättefina hästar. Men vi behöver mer rutin, både jag och Lotta med våra hästar. Vi vet att vi har framtiden för oss och vi kommer nog att blir farliga så småningom för det finns mycket att plocka fram.

Förbundskapten Mette Ubbesen ser fram emot kommande mästerskap med det svenska paradressyrlaget.

Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån

Förbundskapten Mette Ubbesen håller med.
- Att vi ändå ligger på de procenten, med de missar vi har. Det visar hur fina hästar vi har. Nu ska vi jobba på att de blir starkare och får mer rutin. Och bygga för nästa stora tävling.

Tronskifte i toppen

I kampen om medaljerna blev det ett riktigt tronskifte när USA red hem guldet före Nederländerna och Tyskland. Storbritannien, som vunnit alla lagguld sedan ridsporten först kom med på Paralympics 1996, blev den här gången helt utan lagmedalj. Det brittiska laget slutade på sjätte plats med 219,562 procent.

För första gången i Paralympicshistorien går lagguldet i paradressyr till någon annan nation än Storbritannien. USA var laget som lyckades bäst i Paris.

Foto: Eng Chin An/Reuters/Bildbyrån

Resultat lagtävling

1) USA 235,567 %
2) Nederländerna 232,850
3) Tyskland 223,751
14) Sverige 204,611 (Louise Etzner Jakobsson/Goldstrike B.J. 70,459%, Lotta Wallin/Questionmark 65,552, Renée Claesson-Ribring/Zapp VS 68,600)

Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under lördagen avslutas Paralympics med kürfinaler för topp åtta i varje Grad från tisdagens och onsdagens tävlingar. Alla de tre svenska lagryttarna har kvalat.

Svenska starttider lördag:
09:57 Louise Etzner Jakobsson - Goldstrike BJ
11:24 Lotta Wallin - Questionmark
15:51 Renée Claesson-Ribring - Zapp VS

SVT Play sänder hela küren.

Start- och resultatlistor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt