Annons
Annons

Tuva Svensson vann Sverigeponnyn inför fullsatta läktare i Scandinavium

Tuva Svensson vann Sverigeponnyn 2024 - på lånad ponny.
– Det var väldigt coolt, säger segraren om att kliva in på banan inför fullsatta läktare.

Det är en av Sveriges största ponnycuper, där unga ryttare tävlar sina ponnyer i kategori C på LB-höjd med inverkansbedömning.

Till Gothenburg Horse Show tog sig 37 ekipage varav 10 tar sig till lördagens final. Inramningen är enorm. På bästa sändningstid, för första gången direktsänd i SVT, och inför 12 000 personer i publiken som alla satt kvar och tittade på prisutdelningen.

In på banan klev 13-åriga Tuva Svensson tillsammans med Sandy, den 17-åriga valacken som hon lånat av sin kompis. Inför tävlingen hade hon ridit honom fem gånger, inklusive kvalet som tog dem till finalen.

En felfri ritt som belönades med 51 poäng och fina lovord från domarna senare och Tuva stod som vinnare av Sverigeponnyn 2024.

– Jag tyckte det kändes väldigt coolt att komma in på banan, jag var taggad. Jag litade på Sandy och tänkte på att rida bra vägar och hålla jämnt tempo. Först kunde jag inte förstå att jag vunnit, men prisutdelningen var jätterolig, säger Tuva efter tävlingen.

En viktig erfarenhet för framtiden

Inverkansdomare i klassen var Henrik Ankarcrona, förbundskapten för seniorlandslaget, och Anna-Clara Pettersson, en av ledarna för landslagen i ponny och children i hoppning samt koordinator för ATG Talang. Henrik har själv ridit Sverigeponnyn som ung.

– Tävlingen har ju bara vuxit och vuxit. Jag kan säga att när jag kom in, tittar upp och ser att det är helt fullsatt så tänkte jag bara wow. Jag vet att det finns ett enormt intresse för ridsport och allt som hör till men att ponnyerna drar så mycket intresse kändes i bröstet. Det skvallrar om vilket enormt engagemang det finns, säger han på presskonferensen efter tävlingen.

Han menar att det är väldigt värdefullt för framtiden att man får prova på att rida på såna här arenor tidigt i sin karriär.

– Vi jobbar hela tiden för att få in så många som möjligt, man behöver rida i den här miljön, man behöver förstå vad känslorna gör med en och för att bemästra det behöver man göra det väldigt många gånger, säger Henrik och vänder sig mot de tre högst placerade ryttarna.

– Det var väldigt kul att se sättet ni red på allihopa och det lugnet ni hittade som gjorde att ni kunde genomföra ritten på ett bra sätt, fortsätter han.

Resultat Sverigeponnyn final

1. Tuva Svensson/Sandy, 0 fel, 51 p
2. Ebba Olsson/Little Miss Mac 'U' NO, 0 fel, 48.6 p
3. Milwa Stensson/Hendricks, 0 fel, 48.4 p

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se sändningen i efterhand Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt