Annons
Annons

Världsstjärnor i mäktiga höjdpunkten - ATG Riders League redo för totalfinal

Rolf-Göran Bengtsson och Lyjanair på väg mot seger i ATG Riders League Grand Prix winning round i Jönköping 2023. 

Foto: Kim C Lundin

ATG Riders League med sex deltävlingar och totalfinal i samband med Gothenburg Horse Show har vuxit fram till en tung pjäs på den nationella hopparenan. Nu står 2024 års avgörande för dörren och i startfältet finns två av de bästa hoppryttarna genom tiderna - Peder Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson.

De internationella klasserna på Gothenburg Horse Show startar torsdagen 22 april men redan på onsdagen avgörs nationella toppklasser vid de femstjärniga tävlingarna. Klockan 11.00 går startskottet för ATG Riders League totalfinal på Scandinavium. 

Och onsdagspubliken får ta del av ett avgörande med stjärnglans. Peder Fredricson, som bland annat vunnit OS-guld och VM-guld i lag samt EM-guld individuellt, är en av de 20 finalryttarna i 150-touren, ATG Riders League Grand Prix, efter bland annat seger i premiäromgången hos Henriksdals Ryttarförening. Rolf-Göran Bengtsson, med bland annat EM-guld i lag och individuellt samt individuellt OS-silver på meritlistan, kvalade på samma höjd efter seger i delfinalen under Jönköpings Horse Show. De båda superstjärnorna finns i startlistan med H&M Bahia respektive Caillan.

Peder Fredricson och H&M Bahia är redo för final i ATG Riders League vid GHS 2024.

Foto: Roland Thunholm

ATG Riders League rids i två parallella tourer på höjderna 1,35 och 1,50.  De sex kvaltävlingarna har under säsongen ridits hos Equine Club West, Henriksdals Ryttarförening, Sundbyholm, Billdals Ridklubb, Jönköpings Horse Show och Borås Fältrittklubb.  När totalställningen för de sex delfinalerna sedan summerades gick de 24 bästa gick vidare till nu stundande totalfinal i 1,35-touren och de 20 bästa i Grand Prix-touren.

En spektakulär klass, bra prischeck och speciell atmosfär. Att vinna totalen är lite coolt.

Totalfinalen i ATG Riders League avgjordes för första gången vid GHS 2023. Segraren då var Douglas Lindelöw på 1,35 medan Viktor Melin segrade i GP.

– En spektakulär klass, bra prischeck och speciell atmosfär. Att vinna totalen är lite coolt, sa Viktor Melin 2023 efter att  just ha tagit emot sin prischeck på totalt 135 000 kronor. 

Den totala prissumman för finalerna är 439 000 kronor. Segerpremien är 120 000 kronor i Winning Round ATG Riders League GP och 40 000 i Winning Round ATG Riders League 1,35. Varje Heatsegrare vinner 5000 kronor.

Så här går det till:

Tävlingen avgörs onsdagen 21 februari och rids i samma form som de sex deltävlingarna. ATG Riders League 1,35 inleder med tre heat. Därifrån går de tre heatsegrarna samt de sju bästa totalt, som inte är heatsegrare, vidare till winning round.

Därefter rids två heat i ATG Riders League GP 1,50. De två heatsegrarna samt de åtta bästa totalt, som inte är heatsegrare, går vidare till winning round.

I de två winning round-omgångarna gör de tio ekipagen på varje höjd upp om segern i de två totalfinalerna. Inga fel tas med från heaten till winning round. Ekipaget med minst antal fel och snabbast tid vinner på respektive höjd. Det blir en totalsegrare i varje division av ATG Riders League 2024– i Grand Prix 1,50 samt i 1,35.

Så här kan du se ATG Riders League:

Tävlingarna sänds gratis på ATG.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och bakom betalvägg på Equisport.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samt på GHSLive Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tidsprogram onsdag 21 februari:

10:00 Sändningen startar på ATG.se
11:00 Första heatstart ATG Riders League
18:04 Winning round ATG Riders League 1,35
18:41 Winning round ATG Riders League GP 1,50

Startlistor och resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Finalfält ATG Riders League 1,35

Lina Ling-Vannerus
Jennie Juhlin Lundström
Erik Dahnelius
Emelie Grönberg
Erik Nordström
Jenny Johansson
Emma Willgård
Wilda Asper
Evelin Lavén
Thibaut Huyvert
Felicia Larsson
Siri Swärd
Augusta Speiser
Emma Emanuelsson
Anna Olsson
Viktor Edvinsson
Katarina Strand
Joel Andersson
Niklas Arvidsson
Viktor Melin
Douglas Lindelöw
Kajsa Björe

Finalfält ATG Riders League 1,50

Douglas Lindelöw
Jenny Johansson
Ebba Kewenter
Andrea Persson
Kim Krog
Philip Svitzer
Joel Torstensson
Fredrik Jönsson
Jill Andersson
Juri Sokolowski
Pontus Westergren
Rolf-Göran Bengtsson
Lydia Lindén
Julia Kringstad Håkansson
Peder Fredricson
Jennie Åkerblom
Niklas Arvidsson
Matilda Pettersson
Emma Emanuelsson

Publicerad:

Aktuellt