Annons
Annons

Carl Hedin gör världscupdebut i Göteborg – ställs mot EM-silvermedaljören

Foto: Kim C Lundin

Han är en av Sveriges största ridsportinfluencers men framför allt är han dressyrryttare. Nu står det klart att publiken i Scandinavium får se honom göra världscupdebut tillsammans med Van der Veen.
– Så himla kul, det är såklart en dröm som går i uppfyllelse, säger Carl Hedin.

Han har ridit internationell dressyr och Grand Prix sedan 2015. Han har trollbundit ridsportvärlden med sin mäktiga svarta hingst Skyline to B. Och han är omåttlig populär bland dem som dagligen följer hans ridsportvardag. Nu står han inför karriärens med råge största uppgift – FEI Dressage World Cup™.

Nu är det bara att ta på sig ansvaret, axla rollen och rida in på Scandinavium.

– Ibland måste man vara modig. Man vet inte hur många chanser man får att tävla i de här sammanhangen. Det är många timmars träning som ligger bakom. Nu är det bara att ta på sig det ansvaret, axla rollen och rida in på Scandinavium och njuta av upplevelsen, säger Carl Hedin.

Och debuten sker på en plats som, precis som för väldigt många andra, har en mycket speciell plats i hjärtat.
– Det känns som hela min barndoms relation till ridning skedde där. Jag satt på läktaren och såg Jan Brink och Briar, Lussan och Walk On Top, Tinne och Anton. Alla är de stora minnen. Jag kan knappt fatta att det nu är min och Villes tur, fortsätter han.

Jag tänker att det är bättre för utvecklingen att vara en liten fisk i en stor damm än att var en stor fisk i en liten pöl.

Tillsammans med världscuphästen Van der Veen, eller ”Ville” som han kallas, är Carl Hedin väl etablerad på trestjärnig internationell nivå. Nu väntar nästa uppgift.

– Jag tänker att det är bättre för utvecklingen att vara en liten fisk i en stor damm än att var en stor fisk i en liten pöl, säger Carl med ett skratt. Dessutom litar jag på Ville till 100 procent, han går igenom eld för mig. Det är en av hans starkaste sidor att han är väldigt trygg i nya miljöer.

- Det är också det jag kommer att fokusera mest på när vi är på plats, att min häst får en bra upplevelse av tävlingen.

Förutom svenska kollegorna som Maria von Essen, Natalie Oldfors, Mads Hendeliowitz och Emma Jönsson kommer Carl Hedin att ställas mot silvermedaljören i Grand Prix Special vid EM i Riesenbeck 2023; danska Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zepter.

Vi ser verkligen fram emot att få se våra svenska framtidsryttare möta en sån världsstjärna.

– Bara en sån sak, fantastiskt kul. Enda sättet att bli bäst är att möta dem som är bättre just nu, säger Carl.

– Det är jätteroligt att få välkomna Nanna Skodborg Merrald hit till Göteborg, hon är trots sin unga ålder redan otroligt erfaren med många år i landslaget och flera mästerskapsmedaljer med sig. Vi ser verkligen fram emot att få se våra svenska framtidsryttare möta en sån världsstjärna, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show.

Nanna Skodborg Merrald och Blue Hors Zepter var tvåa i världscupfinalen 2023 och är även EM-silvermedaljörer. Nu kommer de till Gothenburg Horse Show.

Foto: FEI/www.sportfotos-lafrentz.de/Stefan Lafrentz

Carl Hedin får också med sig kollegan och nära vännen på sin världscupdebut. Emma Jönsson och Carl delar stall och ridsportvardagen på gården i Särö.

– Det är så klart en trygghet, väldigt lyxigt. Nånstans är man ju ganska ensam när det är dags och då är det en trygghet att värma upp bredvid samma person som man rider bredvid varje morgon. Just att kunna bolla och ventilera och ha den personen med sig. Det blir såklart också en trygghet för våra hästar som känner varandra. Vi kulle ju kunna skritta in till Scandinavium tillsammans, vi bor ju så nära, skämtar Carl Hedin.

FEI Dressage World Cup™ inleds fredagen 23 februari under Gothenburg Horse Show med kvalklass i Grand Prix klockan 13.30. Kürens resultat avgör världscupomgången i Göteborg och den äger rum lördagen 24 februari klockan 17.00. Carl Hedin är redo.

– Jag ska njuta av erfarenheterna och upplevelsen att rida framför den välkända publiken i Scandinavium, detta ska bara bli så skoj!

Startfält FEI Dressage World Cup™, Göteborg

Maria von Essen, Sverige, Invoice
Natalie Oldfors, Sverige, Mickey M
Mads Hendeliowitz, Sverige, Autograf Q
Emma Jönsson, Sverige, Gerion
Carl Hedin, Sverige, Van der Veen
Alexa Fairchild, Belgien, Mala Skala’s Hermes
Domien Michiels, Belgien, Intermezzo van het Meerdaalhof
Nanna Skodborg Merrald, Danmark, Blue Hors Zepter (2024-02-21: struken)
Yvonne Österholm, Finland, Ironman H
Dirk-Jan Van de Water, Nederländerna, Hexagon’s Grandville
Thamar Zweistra, Nederländerna, Hexagon’s Ich Weiss
Borja Carrascosa, Spanien, Sir Hubert NRW

Program och biljetter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt