Annons
Annons

Historisk seger för Henrik von Eckermann

Foto: FEI/Richard Juilliart

För första gången någonsin har en svensk ryttare vunnit en världscupfinal i hoppning. Namnet som för alltid skrivs in i historieböckerna är Henrik von Eckermann, tillsammans med sin fantastiska King Edward.
- Otroligt, jag kan inte ens sätta ord på det, säger Henrik direkt efter segern.

Sedan VM-gulden i höstas har han haft ett mål i sikte: Att stå högst upp på pallen vid världscupfinalen i hoppning i Omaha, USA. Vägen dit har kantats av nya segrar och poängrekord i västeuropeiska världscupligan.

Under natten mot söndag svensk tid blev drömmen verklighet. Efter två tuffa hoppningar fick Henrik von Eckermann kliva upp på pallen och lyfta den silverfärgade segerbucklan i luften.

Vi har jobbat mot det här målet så länge, och sen att det klaffar. Även om man har världens bästa häst så är det väldigt enkelt att det inte går vägen.

- Det var fantastiskt, coolt. Så jäkla skönt, att det lyckas. Vi har jobbat mot det här målet så länge, och sen att det klaffar. Även om man har världens bästa häst så är det väldigt enkelt att det inte går vägen, säger Henrik von Eckermann.

Det kunde knappast ha blivit ett mer spännande avgörande. Henrik och King Edward (äg: Dufour Stables) låg trea, ett fel efter ledande Pius Schwizer, Schweiz, och Andreas Schou, Danmark, när finalrunda A inleddes. Men på den svåra banan skulle det visa sig att ingen i topp tre lyckades sätta nollan. Fyra fel för Henrik och Pius, medan Andreas hade tolv fel. Det betydde fortsatt ledning för Pius på fyra totalt, medan Henrik nu delade andraplatsen med Harrie Smolders, båda på fem fel totalt.

King Edward hoppade bara bättre och bättre för varje finalrunda. 

Foto: Haide Westring

- Efter första rundan när jag hade ett ner så kände jag lite shit nu kanske det är kört ändå. Men sen när jag såg att det trillade bommar för de andra också så hade jag fortfarande hoppet uppe, berättar Henrik, som kände att han hade King Edward i superform.

- Han var faktiskt i bästa form idag, även fast jag hade ett ner. Jag var lite för långt ifrån oxern in i kombinationen så jag fick för mycket fart. Inför andra rundan hoppade jag bara tre språng på framhoppningen eftersom han kändes så bra.

Jag är så glad för King Edward, att han får vinna den här titeln för han förtjänar verkligen att vinna en världscupfinal.

Och i andra rundan satt nollan. När både Harrie och Pius rev var segern blågul. Henrik har inte beröm nog att ge sin lilla fuxhäst, som nu kan lägga ännu en titel till sitt fantastiska facit.

- Han hoppade helt otroligt. Alla vet hur fantastisk han är. Jag kom hit och ville verkligen vinna, men även med en häst som honom är det lätt hänt att det inte blir så. Jag är så glad för King Edward, att han får vinna den här titeln för han förtjänar verkligen att vinna en världscupfinal.

Målmedveten världscupsatsning

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har följt ekipaget på nära håll under lång tid och är imponerad över både prestationen och med den målmedvetenhet som Henrik von Eckermann tagit sig an uppgiften.

Sättet han gör det på, med den skallen, den målsättningen. Hela vägen tydlig med vart han vill. Han vill vinna.

- Det är inte så lätt att summera det här. Vad ska man säga. Sättet han gör det på, med den skallen, den målsättningen. Hela vägen tydlig med vart han vill. Han vill vinna, säger Henrik Ankarcrona, som berättar att vägen till segern varit tydlig sedan länge.

- Han sa det redan i höstas - att vi satsar på världscupen, jag känner att jag har en chans att vinna det hela.

De tror på sig själva, de håller sin plan och de hetsar inte upp sig.

Något som varit tydligt hela vägen är just fokuset och att hålla sig till planen tillsammans med sitt team.
- Han har hela tiden haft fokus på slutmålet och fokus på sig själv, sin häst och sitt team. Det är ett team som jobbar stenhårt och de är fantastiskt duktiga på helheten. De tror på sig själva, de håller sin plan och de hetsar inte upp sig. Det är helt fantastiskt att få bevittna och att få vara med om, säger Henrik Ankarcrona.

Wilma Hellström och Cicci BJN har bevisat att de har vad som krävs för stora mästerskap. 

Foto: Haide Westring

Wilma och Cicci avslutade i stor stil

Bakom den svenska segern var det ett annat svenskt ekipage som levererade i världsklass. Wilma Hellström och Cicci BJN (äg: WH Sporthorses) adderade endast fyra plus fyra fel i de två tuffa finalrundorna och slutade på en 14:e plats totalt i sin allra första världscupfinal.

- Jag är jätte-jättenöjd med Cicci, hon känns helt fantastisk, säger Wilma Hellström, som kunde glädjas åt en storhoppande häst som såg ut att ha mycket energi kvar i slutet av finalen.

Känslan var att hon hoppade felfritt för mig faktiskt, båda rundorna.

- Jag hade ju såklart önskat att hoppa felfritt de här två rundorna när hon känns så bra. Hon drar mig lite ur sadeln på de sex stegen till trekombinationen så jag kommer lite för nära. Men känslan var att hon hoppade felfritt för mig faktiskt, båda rundorna.

- Så jag är ändå supernöjd och det var ju himla tur att det blev en svensk seger ändå!

Henrik Ankarcrona har definitivt fått kvitto på att Sverige har ännu ett toppekipage som kan leverera på mästerskap.

Man måste göra det på den här nivån för att förstå hur mycket som krävs och Wilma har allt det som krävs.

- Det är fantastiskt roligt att vi har ett ekipage till som kan göra en sådan här final med den äran. Wilma har gått in och gjort allting rätt hela vägen. Jag har sett ett par växlar till i både henne och hennes häst och jag tror att Wilma har upptäckt det själv också, säger Henrik Ankarcrona.

- Man måste göra det på den här nivån för att förstå hur mycket som krävs och Wilma har allt det som krävs. Lite finlir bara, men det har varit fantastiskt roligt att se och följa. Det är ett väldigt bra team.

Historiskt ärevarv för ett historiskt ekipage - Henrik von Eckermann och King Edward vinner världscupfinalen 2023.

Foto: Haide Westring

Repris i SVT

SVT 1 sänder en repris av nattens finalrundor klockan 08:00-12:00 söndag förmiddag. Alla sändningar finns också på SVT Play. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Resultat

Longines FEI Jumping World Cup Final, totalt:
1) Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward 1+4+0 fel
2) Harrie Smolders, Nederländerna, Monaco N.O.P. 5+0+4
3) Hunter Holloway, USA, Pepita Con Spita 3+8+0
14) Wilma Hellström, Sverige, Cicci BJN 11+4+4

Fullständig resultatlista Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt