Annons
Annons

Henrik inledde med seger direkt

Foto: FEI/Richard Juilliart

Han är världsetta, regerande dubbel världsmästare och OS-guldmedaljör i lag. Och han gjorde ingen besviken i världscupfinalens inledning i Omaha, USA. Som sista startande red Henrik von Eckermann hem segern i sadeln på världens bästa King Edward (äg: Dufour Stables).

- Det var en perfekt start. Jag är väldigt glad och tacksam över hur King Edward hoppade. Underlaget var lite tungt i slutet av klassen, men han jobbade på fantastiskt bra, säger Henrik von Eckermann.

Han hade allt i sina händer när han red in som sista startande i det 40 ekipage stora startfältet. Tiden att slå var Scott Brashs 59,23 sekunder.

Jag kände redan när jag såg Scott att om jag höll min plan så kunde jag vara snabbare än honom.

- Jag hade fördelen att gå ut i slutet av klassen och kunde se hur fort man behövde rida. Jag såg Scott och visste hur han hade ridit. När jag gick in visste jag att det fortfarande var han som var i ledning, berättar Henrik, som också hade en plan för hur han skulle vara snabbare.

- Självklart gjorde jag en egen plan. Jag kände redan när jag såg Scott att om jag höll min plan så kunde jag vara snabbare än honom eftersom jag kunde plocka bort galoppsprång.

Jag visste att om jag landade efter vattenräcket och satte full fart framåt så kunde jag komma dit på åtta.

Felfri i mål med tiden 59,09 var precis vad som behövdes.
- Till trippelbarren gjorde de flesta nio galoppsprång till exempel, och jag visste att om jag landade efter vattenräcket och satte full fart framåt så kunde jag komma dit på åtta. Till sista hindret gjorde många tio och jag visste att jag kunde göra nio lätt. Det var väl det som gjorde att jag fick näsan före över mållinjen, analyserar Henrik, som fick njuta av den svenska nationalsången i arenan.

- Skönt att det har börjat och en skön start, men det är långt kvar. Jag får bara hålla fokus imorgon och sen får vi se vad som händer efter det.

Wilma Hellström och Cicci BJN såg till att Sverige fick två ekipage på topp-5.

Foto: FEI/Richard Juilliart

Två svenska ekipage topp-5

Henrik var inte ensam svensk om att lyckas i den inledande tidshoppningen. Wilma Hellström och Cicci BJN (äg: WH Sporthorses) briljerade verkligen i sin världscupfinaldebut.

Hon är hemsk på framhoppningen för alla människor runtomkring mig, men hon är så glad och känns superfräsch.

- Cicci kändes helt fantastisk, hon är supertaggad. Hemsk på framhoppningen för alla människor runtomkring mig, men hon är så glad och känns superfräsch, säger Wilma direkt efter ritten.

Felfritt och tiden 60,26 räckte hela vägen till en femte plats totalt.
- Jag fick till hinder ett till två väldigt bra på banan, sen fick jag lite för mycket väntaläge till trean mot vad jag hade önskat. Men sen kom hon igång och hoppade. Känslan var helt fantastisk hela vägen runt, säger Wilma, som själv var förvånad över att få till en så bra tid.

- Jag trodde faktiskt inte att jag skulle vara så snabb som jag var. Men hon är väldigt snabb av sig själv. Bara jag är med, så är hon naturligt snabb.

Nu är det bara på det igen och hålla i det här!

Redan natten till fredag svensk tid väntar nästa omgång. Då en 160-hoppning med omhoppning. Wilma och Cicci är redo.
- Nu är det bara på det igen och hålla i det här!

Tidsprogram och TV-tider inför fortsättningen hittar du HÄR

Repris i SVT

SVT 1 sänder en repris av nattens tidshoppning klockan 10:20-12:45 torsdag förmiddag. Alla sändningar finns också på SVT Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Resultat

FEI Jumping World Cup Final, omg 1:
1)
Henrik von Eckermann, Sverige, King Edward 0 fel 59,09 sek
2) Scott Brash, Storbritannien, Hello Jefferson 0 59,23
3) Daniel Deusser, Tyskland, Scuderia 1918 Tobago Z 0 59,45
5) Wilma Hellström, Sverige, Cicci BJN 0 60,26

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Longines FEI Jumping World Cup Final, Round 1

Publicerad:

Aktuellt