Annons
Annons

Petronella Anderssons blågula segermagi fick SIHS att koka

I helgens största klass slog Petronella Andersson till med seger i GP-debuten ör Odina Van Klapscheut.

Foto: Roland Thunholm

Det kunde inte slutat bättre. Petronella Andersson och Odina Van Klapscheut stod för en briljant omhoppning i Sweden Grand Prix och vann före fartkanonerna Harrie Smolders och Peder Fredricson.
– Det är verkligen toppsport här och man kan aldrig ta något för givet, jag är väldigt stolt och väldigt tacksam för min häst, säger Petronella Andersson.

Grand Prix, hinderhöjd 1,55 och veckans dittills största publik. Det fanns förutsättningar för ett drömavslut för den internationella hoppningen på Sweden International Horse Show. Och Petronella Andersson var fast besluten att ta vara på chansen.

– Jag känner henne väl och vet vilka kvalitéter hon har. Hon svänger väldigt lätt, har ett otroligt stort hjärta och vunnit många klasser. Det här var hennes största seger och antastiskt att hon kan göra det i sin första Grand Prix, säger vinnaren.

Ja, jag sa precis att jag kanske får köpa mig en fjording som kan sätta mig i rätt stämning.

Tidigare i veckan har det varit lite av stolpe ut för Petronella men på söndagseftermiddagens shownummer ”Fjordkampen” syntes det tydligt att sinnet för segerjakt var påkopplat.

– Ja, jag sa precis att jag kanske får köpa mig en fjording som kan sätta mig i rätt stämning, säger Petronella Andersson.

Det är ju spektakulärt här att hela startfältet är så otroligt starkt men jag kunde hålla min plan väl.

När showsegern var i hamn tog hon sikte på Grand Prixn och la upp ribban högt i omhoppningen där hon startade först av de tre på pallen.

– Odina är väldigt naturligt snabb och vi gjorde en plan med Henrik Ankarcrona och Jessica Springsteen som känner min häst väl. Det är ju spektakulärt här att hela startfältet är så otroligt starkt men jag kunde hålla min plan väl, säger Petronella.

 

Känslan på en SIHS-pall är grym! Det kan Petronella Andersson intyga efter GP_segern 2023.

Foto: Roland Thunholm

– En väldigt bra omhoppning blev det. Jag visste att jag behövde vara supersnabb och verkligen gå för det. Mina hästar har hoppat väldigt bra hela veckan men de behöver en lite snabbare ryttare, sa tvåan Harrie Smolders.

Mäktig musik, strålkastarljus i nedsläckt arena och stående ovationer från en vilt jublande storpublik med tända mobillampor.

Publiken har varit helt grym hela helgen. Otroligt kul att få ge tillbaka med en seger.

Det var inte svårt att förstå att ärevarven efter prisutdelning blev många. Känslan var att den så hyllade SIHS-publiken fick en ny favorit på söndagskvällen.

– Publiken har varit helt grym hela helgen. Otroligt kul att få ge tillbaka med en seger, säger Petronella.

Petronella Andersson skapade drömslut på hoppningen på SIHS 2023. Pallen delade hon med tvåa Harrie Smolders och trean Peder Fredricson.

Foto: Roland Thunholm

Trean Peder Fredricson hyllade sin Hansson WL som radat upp topplaceringar de senaste månaderna, men sa också med glimten i ögat att han gärna hade känt känslan av att stå överst på GP-pallen. Ännu mer tydlig var han med att Petronella gjort en suverän ritt och att han var väldigt glad för hennes skull att hon fick ha den där bästa känslan den här gången.

– Toppryttarna har alltid stöttat och hjälpt oss som kommer underifrån. Även om jag inte är ”jätteung” nu så har de ju mer erfarenhet och det är bara väldigt härligt att de alltid stöttar, säger dagens GP-segrare Petronella Andersson.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat SIHS 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändningar på TV4 Play och TV12 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt