Annons
Annons

Fransk seger när Frida tog Box Compris till pallen i karriärens sista start

En härlig kväll på SIHS blev sista tävlingstillfället för Frida Andersen och Box Compris.

Foto: Roland Thunholm

När Top 10 Indoor Eventing avgjordes på Sweden International Horse Show fick Box Compris vara med på prisutdelning i sin sista start. Frida Andersen sa hej då till stoets tävlingskarriär med en tredjeplats inför en närmast galen hemmapublik.
– Att hon fick ett så fint avslut betyder jättemycket, säger Frida Andersen.

Åt Maxime Livio och Cyril Gavrilovic var inget att göra. Fransmannen Livio försvarade sin titel från 2022 och marginalen till belgiske fälttävlanskollegan på andra plats var nära fyra sekunder till slut. Frida Andersen med startnummer tre kunde sedan bara vänta och se hur långt tiden 40,98 sekunder skulle räcka.

– Jag trodde nog aldrig att det skulle räcka. Jag visste att man behövde chansa för att vinna och jag hade inte så mycket att gå på, när det föll en bom så tänkte jag att det nog var kört. Jag slog faktiskt av lite på takten. Jag var nöjd men inte helt nöjd när jag gick ut, säger Frida Andersen.

Hon är liten, väldigt kvick och vändbar. Och så är hon väldigt rädd om sig.

Men en del flaggor och bommar föll vilket gav tilläggssekunder för flera ekipage. Till slut var tredjeplatsen säkrad. En fin sista tävling för stoet som passar perfekt till inomhusfälttävlan.

– Hon är liten, väldigt kvick och vändbar. Och så är hon väldigt rädd om sig, så det är flera saker som gör att hon har en stor fördel här inne.

Box Compris har nu dubbla pallplaser med sig från SIHS; tvåa 2022 och trea 2023.

Foto: Roland Thunholm

 

Förutom att hon är en perfekt häst för inomhusfälttävlan så har Box Compris också gått internationell fälttävlan utomhus upp till internationell fyrstjärnig nivå. Nu är tanken att Box Compris i stället ska gå in i avel och framöver bli mamma på gården hemma hos sin uppfödare och ägare Therese Örup, där också Frida Andersen jobbar.

– Vi ser verkligen fram emot att få glädje av henne på ett nytt sätt. Hon har så mycket personlighet och vilja. Och hon har ett fantastiskt ”go” i sig. I dag blev det som en liten avtackning för henne, jag är jätteglad för det, säger Frida Andersen.

Detta var en av de svåraste Indoor Eventing jag har gjort och självklart är jag väldigt glad att det höll.

Även vinnaren var nöjd med kvällen på Sweden International Horse Show.

– Detta var en av de svåraste Indoor Eventing jag har gjort och självklart är jag väldigt glad att det höll. Med den här hästen har jag lite press för jag vet att om jag gör mitt jobb så gör han sitt. Jag vill verkligen rida bra för att göra honom rättvisa när han är så genuin, säger Maxime Livio.

Vinnare av Top 10 Indoor Eventing 2022 och 2023; Maxime Livio.

Foto: Roland Thunholm

Top 10 Indoor Eventing på Sweden International Horse Show har gett eko i fälttävlansvärlden och Maxime Livio vill att man tittar på möjligheterna att göra en serie tillsammans med andra arrangörer i till exempel Geneve och Bordeaux.

Det skulle vara en jättebra idé, det är ju fantastiska tävlingar och det skulle förmodligen lyfta hela sporten.

– Jag tror att det kan vara tid för det. Vi behöver specifika hästar som passar för detta och finns det en serie så kan vi lättare ta fram hästar, jag är redan i gång med en, säger han med ett leende.

– Det skulle vara en jättebra idé, det är ju fantastiska tävlingar och det skulle förmodligen lyfta hela sporten, säger Frida Andersen innan hon lämnar SIHS tillsammans med Box Compris och en ny färsk tredjeplats.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svenskt på pallen vid sista tävlingen på SIHS 2023, Frida Andersen trea i Indoor Eventing.

Foto: Roland Thunholm

 

Publicerad:

Aktuellt