Annons
Annons

Drottningduon vann mäktig finalduell i Lövsta Top 10 Dressage

Spektakulär prisutdelning ör pallen vid Lövsta Top10 Dressage 2023. Klassen vanns av Jessica von Bredow-Werndl.

Foto: Roland Thunholm

De är obesegrade internationellt sedan två och ett halvt år tillbaka och vid Lövsta Top 10 Dressage på Sweden International Horse Show 2023 skrev de ny ridsporthistoria. Jessica von Bredow-Werndl och Dalera vann küren för de tio bästa ekipagen på världsrankingen efter att ha utmanats av ett nytt danskt stjärnekipage.

– Jag är väldigt, väldigt lycklig. I dag var känslan på banan väldigt, väldigt bra, säger vinnaren om sin och Daleras tunga seger.

De känner varandra utan och innan och har vunnit det mesta. De är regerande olympiska mästare och kända för sin finstilta, lätta och sammansvetsade utstrålning. I söndagens final i Lövsta Top 10 Dressage jagades Jessica von Bredow-Werndl och Dalera av Nanna Merrald Skodborg och Blue Hors Zepter men höll undan som så många gånger förr.

– Varje dag försöker jag ta rätt beslut för Dalera. Vi fortsätter att försöka utvecklas för att hålla den här höga nivån. som jag ville förbättra från uppvärmningsklassen lyckades vi med och det är jag väldigt glad för, säger tyskan som hade segerprocenten 90.295

Jag tror att piaffen och passagen var det bästa vi någonsin gjort. Jag hade också väldigt, väldigt kul.

Ekipaget som utmanade starkt på söndagen går från klarhet till klarhet. De slutade fyra i årets EM-final i Riesenbeck och förbättrade på söndagen sitt personliga rekord med 79 hundradelar till 89.625 procent.

– Jag tro att piaffen och passagen var det bästa vi någonsin gjort. Jag hade också väldigt, väldigt kul, säger Nanna Skodborg Merrald.

Therese Nilshagen lämnar SIHS 2023 med dubbla fjärdeplatser. 

Foto: Roland Thunholm

Svenska Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD fortsatte på framgångsspåret de varit på under 2023. En fjärdeplats med procenten 85.300 var en finfin tävlingspunkt för året då de satte personligt rekord i samband med sjätteplatsen på Europamästerskapet.

– Det känns verkligen som att vi har höjt oss och är på den här nya ännu högre nivån. Nu ska vi fortsätta jobba så att det håller i sig och kan komma upp ytterligare. Det känns så fantastiskt skönt att avsluta det här fina året på det här sättet, inför hemmapubliken på den här superfina tävlingen, säger Therese Nilshagen.

Jag fokuserar på att hålla koncentrationen och energin. Nu vågar jag lita på att göra vissa saker första gången inne på banan

16-åriga Dante har tagit ett tydligt kliv uppåt sent i sin långa karriär. Det hände efter att mer erfarenhet gjorde att Therese vågade ändra sin plan för tävlingsuppvärmning.

– Vi har kortat framridningen ordentligt. Jag gör inga galoppombyten i varje eller vartannat på framridningen och jag gör bara halva piruetter. Jag fokuserar på att hålla koncentrationen och energin och det krävs en viss mognad som ryttare för att våga det. Nu vågar jag lita på att göra vissa saker första gången inne på banan.

Han är en fantastisk individ, jag är den lyckligaste människan i världen att jag har honom.

Nu har du ett OS-år som väntar bakom hörnet, hur mycket tänker du på det?

– Väldigt mycket. Paris är ett jättestort mål. Vi ska göra allt vi kan för att ge honom det bästa upplägget för det och att få göra den tävlingen med Dante skulle betyda otroligt mycket. Han är en fantastisk individ, jag är den lyckligaste människan i världen att jag har honom, säger Therese Nilshagen, som slutade på fjortonde plats vid OS i Tokyo tillsammans med just Dante.

Patrik Kittel och Touchdown (arkivbild från SIHS 2023).

Fler svenska ekipage glänste i söndagens Lövsta Top 10 Dressage. Patrik Kittel och Touchdown lyfte sig från kvalet och procenten 84.385 räckte till femte plats.

Jag är helt överväldigad, verkligen jätteglad!

Maria von Essen var dagens tredje svenska ryttare. Hon fick finalbiljett efter sent återbud men imponerade stort på nivån som var högre än den hon vanligtvis tävlar på. Med 77.200 procent höll hon två etablerade världsekipage bakom sig och slutade åtta tillsammans med Invoice.

– Jag är helt överväldigad, verkligen jätteglad! Han har tagit flera steg och det känns verkligen att jag är på rätt väg. Poängen var helt otrolig, nu ska han få lite vila och sedan gör vi ny tävlingsplan, säger Maria von Essen efter just avslutad Lövsta Top 10 Dressage 2023.

Maria von Essen och Invoice fick ett mer än glädjande framtidsbesked i Lövsta Top10 Dressage 2023.

Foto: Roland Thunholm

Publicerad:

Aktuellt