Annons
Annons

Tronskifte i världscupen på SIHS – Chardon besegrade Exell

Det var hans örsta tävling i Stockholm och Bram Chardon slog till med seger direkt i världscupen för fyrspann.

Foto: Roland Thunholm

Sex år i rad har kuskikonen Boyd Exell vunnit FEI World Cup Driving på Sweden International Horse Show. Men 2023 tog vinnarraden slut när unge Bram Chardon slog till och körde hem segern.
– Fantastiskt! Min styrka den här helgen var att jag lyckades köra fyra felfria rundor, säger vinnaren av världscupdeltävlingen.

De var de tre bästa från uppvärmningsklassen som gick till omkörning i lördagens världscup i fyrspannskörning. Och precis som vid tidigare körningar på årets SIHS var Bram Chardon snabbast.

– Jag behövde inte pusha farten till hundra procent eftersom jag var felfri. Banan var tekniskt svår men absolut körbar i full fart om hästarna var med på noterna, säger Bram Chardon.

Med den otroliga publiken, arenan, alla otroligt vänliga funktionärer och toppsporten så vill jag självklart väldigt gärna komma tillbaka.

Han är son till Isjbrand Chardon som bland annat vann EM i Göteborg 2017. Far och son delar upp världscuptävlingarna mellan sig och nu lär det bli tuff fajt om vem som ska åka till SIHS.

– När jag ringde pappa efter klassen nu så sa han ”jag sa ju att det är otroligt i Stockholm”. Med den otroliga publiken, arenan, alla otroligt vänliga funktionärer och toppsporten så vill jag självklart väldigt gärna komma tillbaka, säger Bram Chardon som nästa vecka tävlar världscup i Geneve.

Felritt rakt igenom gjorde Bram Chardon gjorde Bram Chardon till dubbel vinnare på  SIHS 2023.

Foto: Roland Thunholm

Den 30-årige nederländaren säkrade som sista kusk ut segern med nio sekunders marginal. Boyd Exell fick den här gången nöja sig med tredje plats efter tyske Michael Brauchle.

– Jag försökte sätta press i omkörningen men då ramlade två bollar och det tog i stället bort väldigt mycket press på Bram och Micahel. Men så är det i inomhuskörning när man pushar gränserna, då händer sånt, säger Boyd Exell.

Fredrik Persson fortsatte framtidsbygget med sitt talangfulla spann med FEI World Cup Driving 2023.

Foto: Roland Thunholm

Svenske Fredrik Persson, som fått ett wildcard till världscupen på hemmaplan, slutade sexa av de sex till start. Men avståndet till de framför minskade jämfört med i uppvärmningsklassen.

– Placeringsmässigt visste jag att det skulle bli svårt, men hästarna är jag väldigt nöjd med. Det behövs mer erfarenhet och de är ju ett utomhusspann egentligen. Jag har fått många svar som jag ville ha, jag testade en ny vagn första gången i skarpt läge och kom framåt med det och hästarna har fått erfarenheter som de behöver, säger Fredrik Persson.

Det förlänger hela säsongen och visst hade det varit bra att få göra det här flera gånger under säsongen.

Han slutade 12:a på årets EM och var nära att ta en ordinarie plats i årets inomhusvärldscup när en skada på Fredrik själv tvingade honom att vila. Då försvann möjligheten att köra hela världscupserien men att tacka ja till ett wildcard på hemmaplan var självklart.

– Det förlänger hela säsongen och visst hade det varit bra att få göra det här flera gånger under säsongen. Men jag är glad att få göra den här tävlingen och tar med mycket bra hem, säger Fredrik Persson

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Startlistor och resultat SIHS 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till sändningar på TV4 Play och TV12 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Publicerad:

Aktuellt